Частният бизнес на държавния инспектор

Частният бизнес на държавния инспектор

КРАСЕН НИКОЛОВ, MEDIAPOOL.BG

Когато през август 2020 г. отбрана част от служителите в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започват да се сдружават в асоциация, другите техни колеги още не подозират за какво точно е цялата тази работа. Схемата ще стане ясна в средата на юни, когато журналистическо разследване извади наяве туристическия бизнес в частна полза, развиван под шапката на АДФИ с пари и имоти на държавата.

Асоциацията на експертите по финансов контрол в България е основана на 10 август 2020 година от десет души, почти половината от тях пенсионери. За председател е избран Цветан Навчев, който e шеф на отдел в АДФИ и е спряган за един от най-близките хора до тогавашния председател на агенцията Георги Начев, който пък е бивш служител на ДАНС.

Целите на асоциацията в началото изглеждат наистина идеални – повишаване на експертния капацитет, споделяне на добрия международен опит, утвърждаване на престижа на професията. Но накрая се случва нещо доста по-различно, което поставя сериозни въпроси именно за престижа на професията на държавните финансови инспектори.

В средата на май 2021 година всички служители на АДФИ получават по мейла оферти за почивка в хубавата почивна база на АДФИ в курорта Албена. Разликите с предходни години се състоят в малко по-високите цени и факта, че парите за резервациите вече не се превеждат по сметката на държавната агенция, а на асоциация, ръководена от техния колега Цветан Навчев. Така всички в АДФИ разбират за новия бизнес на част от техните колеги.

Почивната станция се намира на прекрасно място, за което би завидял всеки първокласен гръцки къмпинг. Тя е на 15 минути пеша от морето, в границите на курортния комплекс Албена, обградена е от стара гора.

Базата се състои от 18 бунгала от по 47 кв. м, разположени в гората. Към тях има 5 двуетажни къщи с по 4 самостоятелни апартамента със сходен размер. Комплексът разполага с магазин и ресторант. Гостите му имат свой плаж, където чадър и шезлонг излизат по 2 лева на ден. И всичко това е току-що обновено.

Цената за служители на АДФИ е 60 лева на бунгало, а за апартамент – 65. За външни туристи е 20 лева по-скъпо. Асоциацията може да си позволи да предлага добри цени. А тайната в нейната конкурентоспособност се крие в това, че за ремонтите е платила държавата. Цените са спонсорирани от данъкоплатците, а печалбата се прибира от асоциацията, респективно от нейните членове.

Точно преди да отдаде станцията под наем, държавната финансова инспекция започва ударен ремонт на почивната база в Албена от своя бюджет. Има информация за сключен само един договор1Уникален номер на поръчката в регистъра на АОП: 01285-2021-0003 за освежителен ремонт за 70 000 лева без ДДС. Контрактът е подписан на 31 март, а за изпълнител е избрана фирма от Добрич.

Три седмици след този договор, в края на месец март 2021 г., АДФИ обявява нова обществена поръчка за ремонт на същата база, но стойността вече е 368 000 лева без ДДС2Уникален номер на поръчката в регистъра на АОП: 01285-2021-0006. След изтичането на информацията за скандала обаче договорът е прекратен от Агенцията за обществените поръчки със срамни за АДФИ аргументи. Финансовата инспекция, която е призована да контролира всички обществени поръчки в държавата, не може да организира законна обществена поръчка.

След журналистическите разкрития през юни служебният финансов министър Асен Василев се задейства и назначава одит на сделката. Изводът е, че са налице сериозни нарушения при отдаването под наем на базата. Министерството на финансите най-сетне открива3Съобщение на Министерството на финансите за извършената проверка https://www.minfin.bg/bg/news/11427 , че АДФИ е изхарчила за ремонт на базата три пъти повече пари от сключения договор за 70 хиляди лева.

Общо за базата са използвани 200 767 лв. без ДДС в периода 1 януари 2020 г. – 28 май 2021 г. Почти всички разходи за ремонт са направени, след като е заявен интересът за наемане на базата от асоциацията на финансовите експерти. Ръководството на АДФИ явно е правило всичко със съзнанието, че от тези инвестиции ще се ползва не самата агенция, а хората в асоциацията. Изразходваната сума представлява наемите за целия 10-годишен период на действие на договора с асоциацията, т.е. АДФИ няма никаква полза от този договор. В случая дори не се включва инфлационният фактор.

При назначения от служебния министър одит е констатирано: „необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена обща наемна цена, надвишаване 3.34 пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен период на действие на договора и неравноправно третиране на участниците в процедурата“.

„Одитният екип е изразил резерви по отношение на икономическата целесъобразност на сключения договор за отдаване на учебната база в к.к. Албена под наем при определената в него наемна цена“, се казва в изводите на одиторския екип.

В доклада от проверката се посочва, че два от критериите за подбор, заложени в обявлението и документацията на стартираната от АДФИ обществената поръчка за ремонт на базата би могло да се счетат за „немотивирано завишени и необосновано ограничаващи участието на заинтересовани лица“.

С оглед на констатираните несъответствия ще бъдат взети съответните управленски решения, посочи Министерството на финансите в свое съобщение от 21 юли 2021 година, но без да дава повече информация.

Най-логичното управленско решение е уволнението на шефа на АДФИ Георги Начев. Това обаче е лесната част. Начев е набелязан за смяна още преди избухването на скандала с почивната база, защото е знаков кадър на ГЕРБ и е известен със своята близост до главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Разкриването на случая с почивната база ускорява неговото издирване с цел уволнение. Оказва се, че това не е толкова лесна работа. Георги Начев е излязъл в много дълъг болничен и не си вдига телефона, дори и на министъра.

„Не само аз, но и доста хора в министерството се опитват да го намерят (председателя на АДФИ Георги Начев – бел.ред.) – има опити за телефонни обаждания, поне 4 пъти опити да му доставят документите (за отстраняването) вкъщи, в момента се работи с нотариус, който да му връчи това нещо. Мисля, че на 1 юли цялото това нещо ще приключи, тъй като изтича определен срок, в който ако не можем да го намерим, ще се счита за връчено цялото нещо“, разказва Асен Василев в едно от своите интервюта пред БНТ4Министър Василев: Финансови средства за актуализация на пенсиите има (bntnews.bg, 30 юни 2021 г.).

„И тук все пак говорим за шефа на държавната финансова инспекция, който се крие и няма честта и доблестта да се появи“, допълва министърът. В началото на юли Георги Начев все пак е уволнен, а на негово място е назначен Стефан Белчев, който ръководи екипа от одитори по сделката за почивната база.

Уволнението се случва около месец след като частният бизнес на държавните инспектори става публично достояние. Общото очакване е, че договорът за наем ще бъде прекратен. Особено на фона на множеството нарушения и скъпия ремонт, извършен изцяло с парите на данъкоплатците. Това обаче не се случва.

Асоциацията на финансовите инспектори изпраща един чудесен туристически сезон, през който тяхната база е пълна през по-голямата част от времето. Към 3 октомври договорът за наем все още не е прекратен, а очакването е за още един добър летен сезон, особено за доходите на част от държавните финансови инспектори през 2022 г.

Към началото на октомври 2021 г. шефът на асоциацията Цветан Навчев все още е шеф на отдел в АДФИ, а служебният министър на икономиката Асен Василев вече не е част от служебното правителство, а стана съпредседател на новия политически проект „Продължаваме промяната“. В същото време някои от хората в АДФИ също продължават, но в туристическия бизнес…

Източници:
1. Уникален номер на поръчката в регистъра на АОП: 01285-2021-0003
2. Уникален номер на поръчката в регистъра на АОП: 01285-2021-0006
3. Съобщение на Министерството на финансите за извършената проверка https://www.minfin.bg/bg/news/11427
3. bntnews.bg. Министър Василев: Финансови средства за актуализация на пенсиите има (30 юни 2021 г.)


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ
Държавен орган е собственик на почивна база в близост до морето. Този държавен орган извършва и заплаща необосновано скъп ремонт на базата, като междувременно нарушава закона, като допуска крайно заплатената сума за ремонта да надвиши близо трикратно първоначално предвидената по договор.

След което държавният орган отдава базата под наем на неправителствена асоциация, създадена няколко месеца по-рано и нямаща какъвто и да било опит в туристическия бизнес. Наемът е необосновано нисък, като в десетгодишен хоризонт тя не може да покрие дори една трета от разходите по необосновано скъпия ремонт. По случайност се оказва, че неправителствената асоциация е създадена от служители на държавния орган, много от тях в пенсионна възраст и близки до ръководителя на държавния орган. Далеч по-малко случаен, в светлината на ендемичните тежки злоупотреби с публични ресурси в България, е фактът, че е допуснал конфликт на интереси и нарушение на финансовите правила именно органът в българската държава, натоварен с това да проверява и предотвратява нарушаването на финансовите правила от държавни органи – Агенция Държавна финансова инспекция. Освен очевидно лош стопанин на почивни бази, българската държава е и лош стопанин на българския публичен ресурс.

 // Георги Ганев