„КАЛНИЯТ“ МОСТ В СЕЛО СЛАВЕЕВО, ДОБРИЧКО

„КАЛНИЯТ“ МОСТ В СЕЛО СЛАВЕЕВО, ДОБРИЧКО

В края на 2014 г. в село Славеево, Добричка област, се изгражда мост. Причината за това са повтарящите се наводнения в населеното място, по време на които, по разкази на местните жители, цитирани от сайта dobrich.topnovini.bg: „Когато има по-сериозни валежи, там [във вада в центъра на селото – бел. авт.] се оформя водна ивица от 4-5 метра с височина 20 сантиметра и хората не могат да преминават.“ Пред медии кметският наместник Жеко Жеков разказва, че жителите на селото искат моста от 25 години, а проектът за него е изготвен от община Добричка още през 2013 година.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2015


Макар неговият коментар да не противоречи на действителността, все пак можем да бъдем скептични относно това дали жителите на селото са искали точно такова съоръжение. Според разказите на местните жители, а и според снимките на моста, публикувани в интернет, конструкцията е напълно безполезна. Вместо да е средство, чрез което хората могат да преминават от единия на другия тротоар, без да им се налага да се калят и цапат, когато в селото има наводнение, всъщност за да се стигне до моста, трябва да се премине през значително количество кал в мокро време. Това е така, защото съоръжението не свързва два срещуположни тротоара, а, както посочва местен жител пред регионалната Телевизия Добруджа: „В сухо време никой не ползва моста. Когато има повече дъжд и сняг е валял, до моста може да се стигне само с плуване, защото първите стъпала се заливат с вода и, колкото и да искаш, няма как да се качиш горе. …Цялото село се чуди и мае, що за чудо е това…“ Тоест съоръжението, изглежда, е напълно безполезно от гледна точка на жителите и в действителност не свързва две улици или два тротоара, а нищото.

Фактът, че местната управа е построила мост, който не може да изпълни предназначението си, не е единственият куриоз. Също изключително озадачаващо е, че пред медиите кметският наместник Жеко Жеков твърди, че не знае каква е стойността на проекта, и не посочва кой го е построил. Същевременно самият Жеков е заявил в интервю пред dobrich.topnovini.bg, че: „поради липса на достатъчно средства са изградени 25-30 метра от съоръжението, но предстои то да се удължи и да стигне до улицата, да е „от чакъл до чакъл“. Към средата на октомври 2015 г. строежът на съоръжението не е продължен, а тогавашният заместник-кмет на Добрич Дико Иванов, цитиран от информационния сайт ndt1. com, посочи, че завършването на цялостния проект, който трябва да включва още един двадесетметров мост, свързващ двата тротоара, ще струва на общината още около 10 000 лв.

Друга идея за подобряване състоянието на моста е изтъкната от наместника на селото Жеко Жеков. Пред ndt1.com той посочва, че общината ще поеме ангажимента да разчисти вече натрупалата се край моста кал, както и да прокопае дере, което да не позволява водата да се разлива покрай конструкцията и да я залива, както това се случва понастоящем.

ЦЕНА И ПРОЕКТ

Проверка в община Добричка показа1, че мостът не е частен, а е публична общинска собственост. Това означава, че съоръжението е изградено с общински пари; нещо повече, дори самият кметски наместник признава, че за построяването му са били разходвани средства на община Добричка.

Всъщност наместникът Жеко Жеков прикрива истината за проекта. Проверка в сайта на община Добричка показва, че цената на обществената поръчка е известна. Последната е обявена 27.08.2014 г. (И.Н.: 3518147), като изграждането на моста в село Славеево е Особена позиция № 1 и според описанието проектът е за: „Изграждане на водосток-пешеходна пасарелка в с. Славеево – изгражда се в източната част на улица „Пета“ между о.к. 30 и о.к.68 по ПУП на селото. Съоръжението е със стоманобетонна конструкция и се изгражда по монолитен начин. Ширина на  съоръжението за преминаване на пешеходци – 1.60 м. височина над терена – 1.20 м.“

Обществената поръчка е на обща стойност 26 025.00 лв. без ДДС, като посочената цена за изграждането на пасарелката в село Славеево възлиза на 9208.35 лв. Освен нея обществената поръчка включва още две особени позиции – за изграждане на водосток в село Опанец и за изграждане на водосток в село Калугерово, като средствата за поръчката се изплащат изцяло от община Добричка. Според Агенцията по обществените поръчки поръчката е спечелена от „Монолит“ ООД, а договорът с фирмата е сключен на 05.11.2014 година.

Интересно е да се отбележи, че според Търговския регистър на Република България съдружник, а по времето на сключването на договора и бивш управител на „Монолит“ ООД е Иван Добрев Иванов – бивш кандидат за кмет на Добрич от листата на Българската социалистическа партия (БСП) на местните избори от 2007 година. Според официалния сайт на община Добрич към момента на сключване на договора между община Добричка и „Монолит“ ООД Иван Добрев Иванов е заемал позицията общински съветник в общината, отново от листата на БСП. Заеманите от г-н Иванов позиции недвусмислено навеждат на мисълта, че същият е бил в конфликт на интереси, когато местната строителна фирма „Монолит“ е била одобрена за извършване на строителните дейности в трите добрички села.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Публични проекти, като изграждането на моста в село Славеево, са показателни за разхищаването на пари (макар и в случая да става въпрос за относително малка сума – малко по-малко от 10 000 лв.) от страна на общинските служители. Въпреки че местното население е изтъквало необходимостта от мост в тази част на селото нееднократно, представителите на местната власт са поръчали съоръжение, което според всички, пожелали да застанат пред медиите жители на селото, е неизползваемо нито при благоприятни климатични условия, нито когато мостът наистина трябва да се използва – в случаите на наводнения, поройни валежи и обилни снеговалежи. Това означава, че парите за конструкцията са похарчени напълно напразно.

Нещо повече – предвид заеманата позиция на един от съдружниците във фирмата и бивш неин управител (Иван Добрев Иванов) като общински съветник в Община Добрич, бихме могли да сме скептични, че поръчката е направена по-скоро с цел харчене на средства и в по-малка степен като отговор на нуждите на местното население.

Същевременно поради своята непрактичност мостът стана забележителност, като негови снимки бяха публикувани от популярния сайт за мемета 9gag.com, а видеоматериал за конструкцията беше достъпен в най-големия сайт за видеа youtube.com.

Трябва да посочим изрично, че подобни правителствени проекти не са вредни за икономиката само защото са напълно непрактични и не изпълняват функциите, за които са били разходвани средствата. Те вредят на икономиката и „невидимо“. Това означава, че проектите (в случая – мостът) са не просто прахосничество на пари. От погледа остават скрити други стоки и услуги – стоките и услугите, които щяха да се произведат, ако парите бяха останали в притежание на данъкоплатците. Казано накратко, мостът в село Славеево е вреден за икономиката на първо място, защото е безполезен, и на второ място, защото разходите за него са довели до несъздадено производство в различни сектори на икономиката.

За съжаление, икономическите загуби от тези проекти са практически неизчислими. Това е така, защото, от една страна, ефективността от подобни начинания на властта (независимо дали става въпрос за местната власт или за централната) често е трудно измерима, като, разбира се, случаят с моста в село Славеево, в който липсата на всяка приложимост на осъществения проект е ясна, е просто частен пример. От друга страна, на практика е невъзможно да се предвиди или оцени към кои отрасли на икономиката биха били насочени средствата, използвани за построяването на моста; т.е. няма как да се посочи категорично кои сфери основателно могат да претендират за щети под формата на нереализирани печалби от това начинание.

Иронично и цветущо, приложимостта на моста в сегашния му вид е описана от живеещия в село Славеево Мирослав Димитров пред Телевизия Добруджа: „Можеш да си вържеш камилата на него, зимно време става за ледена пързалка… може да се лови риба оттам, но най-хубавата идея е, че представете си горещ летен ден, изпъваш се на трето-четвърто стъпало, жулиш студена ракийка, бучиш мезенца и, най-важното, краченцата шляпат във водата.“