Залата със златния пистолет, който чака да гръмне

Тази история бе разказана в Черна книга на правителственото разхищение 2021.


ГЕОРГИ ФИЛИПОВ

Строителството на залата, доставката и монтажът на спортното оборудване и всички други разходи, свързани с пускането на залата в експлоатация, възлизат на 63 855 937 лв. Същинското строителство официално започва на 14 декември 2014 г., сочи информационната табела, която трудно, но все пак може да се открие на обекта. Според нея строителството трябва да завърши за 759 дни (или някъде през януари 2017 г.). Но срокът неколкократно е удължаван.

Когато купиш стартов пистолет за 200 хиляди лева, в някое действие все се очаква да гръмне. Последното действие в изграждането на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“ се превърна в безкрайна сага, а към поредния краен срок септември 2021 г. все още не беше изцяло готова и пусната в експлоатация. Но метри преди финала едно е сигурно – това ще бъде едно от най-спорните откъм ефективно изразходване на публичните средства спортни съоръжения в историята на България. Значително оскъпявана през годините и изпъстрена с множество съмнителни обществени поръчки, строителството на „Арена Бургас“ продължава 7 години.

Същинското строителство официално започва на 14 декември 2014 г., сочи информационната табела, която трудно, но все пак може да се открие на обекта. Според нея строителството трябва да завърши за 759 дни (или някъде през януари 2017 г.). Но срокът неколкократно е удължаван. През май 2019 г. например срокът за завършване е краят на годината и първите спортни събития да се провеждат от 2020 г.1 През юли 2020 г. срокът отново е „краят на годината“.2През май 2021 г., когато на власт вече е първото служебно правителство на Стефан Янев, срокът е юни. Но през юни стана септември. А през септември – краят на годината…


Цялата статия от ЧЕРНА КНИГА 2021 може да прочетете тук:
Залата със златния пистолет, който чака да гръмне