ИСТОРИЯ ЗА ДВА ДРОНА, ЕДИН ДЖИП И МВР

ИСТОРИЯ ЗА ДВА ДРОНА, ЕДИН ДЖИП И МВР

БОГОМИЛ ВЪРБАНОВ

Редовното оплакване на всеки министър на вътрешните работи е, че почти всички пари отиват за заплати и не остават средства за модернизация. Проблемът обаче е още по-голям, защото дори и малкото останали пари за техника се харчат твърде… непестеливо.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2018


Всяка година данъкоплатците отделят около 1.3 млрд. лв. за ведомството, като близо 90% от тях сa предназначени за заплати и осигуровки. И вместо чрез обявената от бившия министър Валентин Радев реформа да се намалят разходите, тези промени бяха спрени от новия вътрешен министър Младен Маринов, защото няма „необходимост“.

Приемственост в посока на оптимизация и преструктуриране на МВР няма, но има в една друга сфера – новият министър ще бере плодовете от обявените по времето на предшественика си обществени поръчки.

ДРОНОВЕ, АМА ОТ СКЪПИТЕ

Следвайки максимата, че най-лесно се харчат чужди пари, МВР вече е горд собственик на два дрона и автомобил на обща стойност от 429 984 лв. с ДДС след проведена процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Поръчката е спечелена от пловдивската фирма „Темпекс“, а другите двама участници са отстранени, тъй като офертите им не отговарят на условията. Интерес буди фактът, че фирмата победител се занимава с продажба и поддръжка на климатични и вентилационни системи, като никъде сред дейностите, афиширани на официалния й сайт, не фигурира думата „дрон“. Факт е обаче, че „Темпекс“, в обединение с други фирми – „Българска дрон академия“ и БАН, печелят първа награда от Международния технически панаир – Пловдив, през 2016 г. за безпилотна система, която лови радиация.

Договорът на „Темпекс“ с МВР е сключен на 30 май 2018 г., а срокът за доставка е бил 31 август, като това е третият, явно щастлив, опит за осъществяване на поръчката (първият е от края на 2016 г. според Агенцията за обществени поръчки).

Предназначението на техниката, която фирмата трябва да достави, е тя да се използва за охрана на българо-турската граница. Обществената поръчка е съфинансирана от фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС. Целта е дроновете да улеснят работата на граничните полицаи от Регионална дирекция-Елхово. Като „Темпекс“ ще трябва да обучи за 9360 лв. и шестима „оператори“, които в края на подготовката трябва да са натрупали не по-малко от 4 летателни часа с дрон.

АХ, ТОЗИ ИНТЕРНЕТ…

Всичко звучи добре до момента, в който резултатът от най-обикновено търсене в интернет започва да поражда сериозни съмнения. Офертата на „Темпекс“ включва 2 бр. летателни модула “Explorer 1000” за сумата от 260 016 лв. с ДДС. Проверка показва, че един базов модел дрон от посочената марка струва 38 227.45 лв. с ДДС, а с всички екстри е 64 785 лв. Тоест два такива дрона правят общо 129 570 лв., което е два пъти по-малко от посочената в офертата цена.

Освен ако „Темпекс“ не достави на МВР 4 дрона с всички екстри, нещо, което не го пише в офертата им, то разликата в цената – 130 000 лв. – вероятно няма да бъде възстановена на европейските данъкоплатци.

Фирмата производител на дронове предлага също така и два различни вида летателни апарата от модела, който е доставен на МВР. Цената им е еднаква, но вторият вид лети до 70 мин, а не до 60 мин и може да носи не 2 кг, а 3 кг тежест. Ведомството обаче не е имало късмет да им бъде предложен дронът с по-добрите характеристики.

Офертата предвижда още „Темпекс“ да достави и наземна контролна станция, заедно с необходимите софтуер и оптична система. Във фирмения магазин такава станция, с всички екстри, струва 13 888.62 лв. с ДДС, а без екстрите цената й е 9116.30 лв. с ДДС. В този случай МВР са получили системата по-евтино, за 8400 лв. с ДДС.

Колко добра обаче е тази оферта и дали не е такава само привидно? Оказва се, че „евтината“ станция се предлага от фирмата производител както отделно, така и безплатно с покупката на съответния модел дрон. Вероятно и в този случай данъкоплатците просто нямаме късмет с това как институциите харчат парите ни.

КОЙ ЩЕ ВОЗИ ДРОНОВЕТЕ?

Въпросите обаче не свършват дотук. МВР е закупило още и автомобил Ford Ranger duble cab XL, който според ценовата оферта струва „скромните“ 91 728 лв. с ДДС. Той ще има за цел да транспортира дроновете.

Във фирмения магазин базовата цена на въпросния модел автомобил е 52 234 лв. с ДДС. Дотук добре, но МВР имат изисквания: тяхната кола да бъде с 4+1 гуми, електрическа лебедка, сигнално-звукова уредба, лепенки на гранична полиция и да е в тъмнозелено. Тези допълнения излизат на данъкоплатците още около… 40 000 лв. Осигуряването на скъпи джипове за Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) е вече утвърдена практика. В началото на месец октомври 2018 г., отново чрез проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС – „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“, 341 джипа бяха предоставени на дирекцията. Базовата цена на автомобилите варира от 40 000 до 80 000 лв., но тези са оборудвани с допълнителни системи, тъй като са предназначени за по-качествено справяне с мигрантския натиск в България. Според статистиката за месеците август, септември и октомври този „натиск“ се равнява на общо 2416 лица, които са се опитали да влязат през границата ни или са заловени във вътрешността на страната.

И ОТНОВО С ПАРИ ОТ ЕС

Друга обществена поръчка, отново финансирана от фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, е за обучение на служителите от ГДГП за обезпечаване и еднакво прилагане на правото на ЕС.

За да се постигне целта на поръчката, на първо място граничните полицаи ще изучават английски език в две нива (240 часа), а това ще струва 112 500 лв. без ДДС, или 135 000 лв. Сумата ще бъде платена за обучението на 110 служители, което прави по 1227 лв. на човек. Подготовка само за едно ниво излиза 613 лв., което е с около 200 лв. повече от редовните цени, които се предлагат в езиковите центрове.

По плана, разчертан от МВР, подготовката по език трябва да помогне на полицаите при участието им в съвместни операции, организирани и координирани от Агенция Фронтекс, при обмена на информация и реализирането на международни проекти.

Според документацията обаче служителите от районните гранични управления в Кюстендил, Русе и Смолян ще се обучават в начални нива А1 и А2, което едва ли ще им бъде достатъчно, за да изпълнят целите на проекта. Но за това пък колегите им от Елхово, Бургас, аерогари и Драгоман ще усвоят по-високите нива B1 и В2.

На второ място обществената поръчка предвижда да се проведе обучение по прилагане на правото на ЕС. То ще бъде с продължителност едва три дни и ще струва 93 000 лв. с ДДС, или по 885 лв. на човек, като в този курс ще участват 105 служители.

В този курс граничните полицаи ще научат за това, какви са им правомощията в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, както и как да извършват проверки и контрол спрямо директивите и регламентите на ЕС, и според съответните конвенции. Служителите ще разберат още какви права имат чужденците и ще научат за достъпа до международна закрила на ГКПП-тата.

Последната обществена поръчка обаче, обявена в средата на месец септември, все още не е приключила, а през октомври месец дори беше удължена. Причината – за спечелването й е участвал само един кандидат. Което, за жалост, означава, че някои от нашите гранични полицаи ще продължат да работят незнаещи нито език, нито права – било то човешки или професионални. А за европейските данъкоплатци остава споменът за твърде широките пръсти на българското МВР.