Скъпи читатели,

добре дошли на сайта на Черната книга на правителственото разхищение в България!

Тук ще откриете истории за нецелесъобразно и неразумно похарчени публични средства. Някои от тях намекват за корупция и показват конфликт на интереси. Статиите в нея са резултат от журналистическите проучвания.

Целта на Черната книга на правителственото разхищение е да напомни на гражданите, че те имат право да изискват прозрачност и отчетност от институциите как се харчат парите им, събрани от данъци. Тя обръща внимание, че правителството, държавните институции и местната администрация разполагат с публичен финансов ресурс, който следва да се изразходва отговорно и по най-добрия възможен начин, така че българските граждани да живеят по-добре.

На сайта са събрани всички текстове, публикувани от 2015 г. Специално внимание отделяме на развитието през годините на оповестените казуси.

Всяка година представяме по 15 емблематични текста, които са ярка илюстрация за неефективно или безотговорно харчене на парите на българския и/или европейския данъкоплатец. Черната книга не претендира за изчерпателност или сензация, а призовава за засилен граждански контрол. Обръща внимание на държавните институции да се самосезират и да предотвратят злоупотребите с публични средства, събрани от данъците на гражданите.

Казусите, споделени в Черната книга, са написани от разследващи журналисти, които изнасят проверена информация. За да бъде успешно, изданието разчита и на Вас, читателите, да ни изпращате сигнали за неефективно харчене на парите на българските данъкоплатци!

Екипът на Фондация за свободата „Фридрих Науман“