КАРАЙ С КОЛЕЛОТО ВСЕ ПО ЖЪЛТАТА БОЯ

КАРАЙ С КОЛЕЛОТО ВСЕ ПО ЖЪЛТАТА БОЯ

ВИЛХЕМА ДУРЕВА

Столичната община има амбицията общата дължина на велоалеите в града скоро да надмине 100 км. Постигането на този резултат не е никакъв проблем. Въпросът е велоалеите наистина да бъдат велоалеи – да гарантират сигурност на колоездачите и да не създават предпоставки за инциденти. Пример точно за обратното бе даден при обновяването на два булеварда в София за общо над 4 млн. лева.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2016


„Здравейте! Имам „удоволствието“ да ви изпратя поредната безумна велоалея с широчина от около 66 сантиметра. Тя се намира в „Овча купел“, малко след отбивката за стадион „Славия“ – Палавеев“. Това гласи кратък зрителски сигнал, придружен със снимка, изпратен до Нова телевизия.

Изграждането на велоалеи в България, изглежда, е един от най-сложните инженерни проблеми, който така и не намира адекватно решение. Правят се опити за приобщаване на този екологичен и удобен транспорт към условията в големите градове, но съвсем малка част от съоръженията са използваеми на практика. Същевременно с това обаче се увеличават и обещанията на кметовете за километри нови велоалеи.

Велосипедистите в София поставят оценка „Среден 3“ на съществуващите велосипедни ленти. Оценката се базира на близо 500 отговора на потребители в специално допитване на velobg.org, направено в края на миналата година. Критериите за оценка са 5: директност, свързаност, удобство, безопасност и привлекателност. Най-честият проблем е, че новите велоалеи са широки около метър и представляват само маркировка върху автомобилното платно без каквито и да е обезопасения за колоездачите. Такива примери има по бул. „Тодор Александров“, бул. „Никола Мушанов“ и бул. „Овча купел“.

По данни на сдружение „Велоеволюция“ броят на софиянците, които предпочитат да се придвижват с велосипед, непрекъснато расте – в сравнение с 2012 г., увеличението на броя велосипедни пътувания в делнични дни през 2015 г. е между 1,5 и 3 пъти.

„ОСВЕЖЕНИТЕ“ ДВА БУЛЕВАРДА

През 2016 г. в София трескаво тече изпълнението на програма за обновяване на улици и булеварди. Стойността е 200 млн. лв., като финансирането е осигурено чрез заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за който Столичната община има одобрение. Другата половина от проекта е съфинансирана от бюджета на София.

В проекта за градското освежаване попадат и няколко водещи булеварда в града. За тях са отделени над 8 млн. лв., сочат справки в бюджетите на общината. Конкретната поръчка предвижда изцяло подмяна на пътната настилка, ремонт на отводняването и заздравяване на уличната основа, където това е необходимо. Същевременно с това обновяването обхваща пренареждане и подмяна на бордюрите, ремонт на тротоарите и уличното осветление.

Булевардите „Никола Мушанов” и „Овча купел” също извадиха късмет да бъдат позакърпени. За реконструкцията на бул. „Никола Мушанов” – 3.1 млн. лева с ДДС, а за кърпенето на бул. „Овча купел” – 1.02 млн. лв. с ДДС.

Проектът за реконструкцията им предвижда обособяване на велотрасе с асфалтова настилка по бул. „Никола Мушанов“ и бул. „Овча купел“ от ул. „Житница“ до ул. „Коломан“. Общата дължина на велопътеката е 5700 м.

„Започнахме да изграждаме сериозна мрежа от велоалеи буквално в последните години и имаме чувствителен напредък. Заедно със старите успяхме да стигнем до над 50 км. Това е крайно недостатъчно, но се изисква време“, коментира в началото на сегашния си мандат кметът Йорданка Фандъкова.

Според неправителствени организации обаче изградените трасета за колела са по-малко – около 36 км, най-голяма част от които са в кв. „Младост“. Според предишните планове на Столична община до края на 2015 г. е трябвало да се изградят още 66 км, за които са отделени към 25 млн. лева.

АБСУРДНАТА ВЕЛОАЛЕЯ

„Това не е велоинфраструктура – това е въплъщение на нехайството, незаинтересуваността и некомпетентността на поверения на Любомир Христов ресор.“ Това пишат в своята фейсбук страница от гражданското сдружение „Спаси София“. Те прилагат и снимков материал.

„Който и да е проектирал тази „велоинфраструктура”, очевидно нито кара колело, нито е и пешеходец. Не само че тя минава през препятствия, не само че започва и свършва в нищото, тя е просто самодостатъчното доказателство, че проектите, касаещи велосипедния транспорт и пешеходната достъпност, се правят без капка мисъл, без никакво старание, в пълно отсъствие на контрол на фаза проект, без никакво възприемане на доказано добри практики. Г-жо Йорданка Фандъкова, ние, гражданите, имаме право да знаем името на фирмата, която се гаври с нашите данъци и нужди, и какви ще са последствията за нея?“

Ето ги и фирмите, които демонстрират най-яркия пример за това как не се прави велоалея: изпълнител на проекта е строителният концерн „Strabag” ЕАД, а проектирането е дело на техния подизпълнител – пътностроителната фирма „Виа План” ЕООД. Инвеститорският контрол е извършен от специализираното общинско дружество „Софинвест” ЕООД.

Велоалеята по двата столични булеварда започва и свършва в нищото и е видимо небезопасна за велосипедистите. Начертани жълти линии по тротоарите и шосето, вече поизбелели, на места дори изцяло липсващи, изглежда, са достатъчни за Столичната община да отчете още една „направена“ велоалея от 5700 м.

НЕВИЖДАНО ДИЗАЙНЕРСКО РЕШЕНИЕ

Представете си как от велоалея изведнъж се оказвате на трамвайни линии, а след това на пътното платно. И всичко това в еднометрова лента, чиято ширина позволява само движение в индианска нишка и абсолютно изключва изпреварването между велосипедистите.

„Няма какво да спре минаваща бързо кола да те отнесе към бордюра на тротоара – коментират баща и дъщеря, които въпреки наличната велоалея се движат извън нея. – Този тип велоалеи са напълно неизползваеми и много опасни”, убедени са те.

Освен стъпаловидния преход между настилките, налице са разполовяващи се тротоари с ръбести скосявания и изцяло липсващи или високи капаци на шахтите. Маркировката свършва внезапно, но предупредителни знаци няма. Така че, ако искате да не нарушавате правилника за движение, ще ви се наложи доста пъти да слезете от колелото.

„Основният проблем при проектирането на велоалеите в София е, че те не се разглеждат във взаимовръзка с останалите видове транспорт.” Това е мнението на арх. Петя Петрова от сдружение „Велоеволюция”.

„В стремежа бързо да бъдат реализирани и без усложнение от административните процедури, не се разглеждат варианти да се преустрои цялата ширина на пътното платно”, смята Петрова.

„В досега направените велоалеи се отделя място само от тротоара, което пък води до конфликт с пешеходците. Другите проблеми са, че няма достатъчно ширина и трудно се преминава през кръстовищата и линиите.”

Положената сигналножълта боя е велоалея по критериите на Столична община. Парите са усвоени, резултатът не интересува властимащите. Като шепот се чуват само разгневените велосипедисти в квартала, които дори не искат тази „псевдовелоалея”, която не просто ги затруднява, а направо ги застрашава.