Спестените пари за нови трамвайни релси по Графа

Спестените пари за нови трамвайни релси по Графа

МАРИЯ ЦЪНЦАРОВА, BTV

„Със законни средства са постигнати забранени от закона цели. Това в правото се нарича „заобикаляне на закона“. Така адвокат Грета Ганева описва действията на Столичната община по провеждането на обществената поръчка за ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев“. Адвокат Ганева е експерт по законодателството, свързано с провеждането на публични търгове.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2019


ФАКТИТЕ, ПРОВОКИРАЩИ ЕКСПЕРТНАТА ПРИСЪДА НА ЮРИСТА

Ключов елемент в мащабните реконструкции в центъра на София беше обновяването на един от символите на столицата – трамвайните релси. В центъра на града трамваите минават на метри от жилищни сгради.

За да ги опази от вибрациите на тежките мотриси, проектът за ремонт предвиждаше полагането на така наречените „виброизолационни подложки“, които да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този аргумент Столичната община поставя стриктни изисквания в обявената обществена поръчка: тези подложки трябва да са изработени от нов материал и да са с маса около 5 килограма на квадратен метър.

Как обаче общината заобикаля собствените си изисквания?

За участие в търга са допуснати четири фирми. Две отпадат, защото не отговарят на изискванията. Едната от тях – „ПСТ Градска среда Зона 2“, е отстранена, защото предлага виброизолационни подложки с маса над 15 килограма на квадратен метър, или три пъти повече от изискването.

В крайна сметка победител в конкурса е „Джи Пи Груп“. В тръжната документация фирмата посочва, че ще използва виброизолационни подложки, които отговарят напълно на изискванията на общината. Но след като печели търга, започва да полага съвсем различен материал – този на отстранения конкурент.

ТАКАВА ПОДМЯНА ОБАЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА

От гледна точка на правото е недопустимо първоначално да бъде отстранен един от участниците заради спецификациите на материала, който предлага, а по-късно материал със същите тези спецификации да бъде използван от спечелилата фирма.

От организацията „Спаси София“ получават и проучват сигнал за подмяната на материалите, които се полагат по трамвайното трасе, а БТВ проверява и потвърждава фактите по казуса.

Оказва се, че подмяната на материала не е своеволие на фирмата изпълнител, а новопоявило се изискване на възложителя. Това изискване идва със становище на директора на столичния „Електротранспорт“ инж. Асен Тасев. В него той предлага да се използва тъкмо подложката, заради която един от участниците е бил отхвърлен от търга.

Така само за два месеца въпросният инженер Тасев обръща преценката си за материалите на 180 градуса. Той е част от комисията, която отстранява участника заради материала, който по-късно в становището си посочва като крайно подходящ.

СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е СПОДЕЛЯНЕ НА ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПОДМЯНАТА

Инженерът прави предложение, а експертен съвет узаконява смяната на ключовия материал. 29 души от Комисията по устройство на територията гласуват да бъде изготвен нов инвестиционен проект. С този акт на групова отговорност обаче грубо се нарушава Законът за обществените поръчки. При такава съществена промяна в условията законът предвижда прекратяване на процедурата по сключения вече договор и възлагане на нова обществена поръчка с новите технически спецификации. Целта е да има конкуренция и в крайна сметка възложителят да постигне най-добрите условия при най-добрата цена.

На практика Столичната община не прекратява процедурата, както изисква законът, а официализира подмяната. Вследствие на това един друг инженер – този, който е проектирал релсовия път, се отказва от собствената си работа. Инж. Румен Борисов твърди, че от него поискали да одобри виброизолационна подложка, която въобще не отговаря на проекта.

Инженерът твърди още, че експертният съвет е гласувал подмяната, след като тя вече е била извършена: първо били поръчани и доставени новите подложки, а чак след това инженер Тасев написал становището си, а експертният съвет го подкрепил. Тази хронология ще бъде изяснявана в хода на съдебния процес, който последва.

Проектантът нарича доставените и сложени подложки „изтънени околорелсови гумени елементи“. Освен че са три пъти по-тежки от заложените, те противоречат и на другото изискване на общината – да са от нов материал. Направени са от рециклирани стари гуми. Има и още една разлика – в цената. Подложките, с които „Джи Пи Груп“ печели търга, струват около 35 евро на квадратен метър. А тези от рециклирания материал са с около 10 евро по-евтини. Изчисленията на хората от „Спаси София“ сочат, че с тази промяна фирмата си спестява около 200 000 лв. за цялото трасе.

Финансовите измерения обаче са далеч по-несъществени от последствията, които носи поставянето на подменения материал, смята авторът на проекта инж. Румен Борисов. Според него подложките от рециклирани гуми не просто няма да допринесат за намаляване на вибрациите, а напротив – ще ги усилят. Столичната община не взима предвид неговото експертно мнение.

Така, след като проектантът отказва да одобри вмешателството в професионалните му виждания за трасето, общината наема друг, който разписва подмяната. Новият проектант е инж. Владимир Жеков. Оказва се, че той има право да проектира трамвайни трасета едва от няколко месеца, а фирмата, за която работи, е проектирала само още едно такова трасе.

Столичната община отказва да аргументира подмяната пред заинтересуваните страни. Следват официални писмени запитвания от австрийската фирма, която е била ангажирана да произведе подложките, които отговарят на изискванията в тръжната документация. Отговор от общинските чиновници няма. Фирмата моли австрийското посолство за съдействие в комуникацията с управниците на българската столица. Но Столичната община не отговаря и на писмените въпроси на посолството, твърдят от австрийската фирма „Гецнер“.

КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СМЕЛОТО ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ЗАКОНА?

Под всяка промяна в действията на Столичната община стои подписът на зам.-кмета тогава Евгени Крусев: Крусев подписва откриването на процедурата за кандидатстване по обществената поръчка; след това решението за отстраняването на една от фирмите заради конкретния материал, който предлага; удостоверява избора на „Джи Пи Груп“ за изпълнител; назначава в комисията инженера, който предлага да бъде сменен материалът за виброизолацията, а на финала е първи в комисията, която легитимира подмяната на подложката.

„Когато законът е заобиколен, това е правно нищо.“ Коментарът отново е на адвокат Грета Ганева. Това означава, че разпореждането с публичните средства по проекта би могло да се счита за направено без основание. Юристът предупреждава, че финансиращият орган има аргументи да не приеме нито действията за свършени, нито средствата за правилно изплатени и така целият разход може да остане за сметка на данъкоплатците. Организацията „Спаси София“ сигнализира за нередностите и българските, и европейските разследващи органи. След излъчването на репортажа по БТВ Столичната община започва вътрешна проверка, зам.-кметът Крусев подава оставката си повече от месец по-късно, а прокуратурата го привлича като обвиняем. Според държавното обвинение заради действията на Евгени Крусев са можели да настъпят вреди за над 5 млн. лева, защото нарушаването на Закона за обществените поръчки би могло да доведе до отмяна или корекция на финансирането на проекта по оперативната програма „Региони в растеж“. Докато стигне до съдебната зала обаче, прокуратурата явно прави нови изчисления и така щетата, нанесена от действията на бившия зам.-кмет, е преизчислена на по-малко от един милион лева. Сега казусът е в ръцете на съда.

 

Източници

Наредба № 2 за проектантската правоспособност на инженерите, регистрирани в киип https://bit.ly/36YTSzL
Регистър на КИИП http://www.kiip.bg/register
Регистър на обществените поръчки https://bit.ly/2QfyEaV