Черна книга 2023

Черна книга 2023

На 15.12.2023 г. излeзе 9-о издание на „Черна книга на правителственото разхищение в България“. Тя е резултат от съвместната работа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и разследващи журналисти. Нейната цел е да мотивира гражданското общество да изисква повече прозрачност от институциите, които разпределят и управляват парите на данъкоплатците.

Книгата събира 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс.

Изводите ѝ за девета година очертават трайни тенденции в България.

Въпреки многобройните разследвания, скандали и протести в страната, институциите не правят достатъчно, за да се справят със системните проблеми – злоупотребите с обществени поръчки в полза на изпълнители вместо на качество и по-добри услуги за гражданите. На практика сме свидетели на безнаказаност.

5 примера поставят акцент за огромни щети за данъкоплатците на национално ниво:

  • Милиони евро потънали в земеделието – сектор, заради който България попадна в очите на Европейската прокуратура и дори разклати правителството на два пъти през изминалата година;
  • Цената на дългогодишното изграждане на системата за ранно предупреждение при бедствия и аварии, нуждата от която само през 2023 г. пролича на няколко пъти;
  • Военното правосъдие и БДЖ, които продължават безкритично да поглъщат обществени пари със съмнителен ефект, а модернизацията остава бавна и тромава;
  • Схема за рекорден дърводобив от гори под претекст, че са ливади за обезлесяване.

„Черната книга“ поставя специален акцент върху  ролята на регионалните журналисти за осветяването на злоупотреби извън столицата, в по-малките общини. Бездействието на държавата подхранва не само измами, но и възхода на лоши практики и компрометирани политици именно в тези населени места.

Примери за това са:

  • Моделът на Капитан Андреево, който успешно работи и на буферния граничен паркинг в Русе;
  • Как нови социалните жилища се струват на главите на обитателите си в Шумен, а във Враца роднини на общински съветник могат да ги купят без да имат нужда;
  • Поредните апетитни общински имоти по Черноморието стават частни с помощта на общината.

Прозрачност и отчетност на местната власт липсват и в големите градове: В София фирми с офшорно минало и съмнителна дейност 10 години печелят голяма част от транспортните поръчки на общината за поне 80 млн. лв. с помощта на общински съветници, а съдбата на столичния боклук остава неясна въпреки инвестиции за стотици милиони в неподдържани съоръжения. 2023 г. беше маркирана и от до-овладяването на Пловдивския панаир, който въвлича бизнес и власт на няколко нива, докато държавни имоти край Варна години наред обслужват частни интереси. Историята как директор на държавната болница „Майчин дом“ необезпокоявано се замогва от позицията си оставя усещането за несправедливост в толкова деликатна тема като здравето.

Всички казуси припомнят, че отвоюването на завладяната държава „изисква по-дълбока реформа в прокуратурата и преследването на корупцията,” категоричен е Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Докато фокусът на българските институции очевидно е другаде, „Черната книга“ дава надежда, че задълбочените разработки, които осветяват злоупотреби с власт и пари, все още ги има“, а на журналистите напомня, „че от техния труд и усилията им в битката с порочните практики на властта поне остава следа”, припомня редакторът на изданието Весислава Антонова.

Очаквайте събитието за официалното представяне на книгата през февруари 2024 г.

 

https://www.facebook.com/chernakniga