ПРИКАЗКА ЗА 4 МИЛИОНА И 6 МАЙМУНИ

ПРИКАЗКА ЗА 4 МИЛИОНА И 6 МАЙМУНИ

ГРИГОР РАЙЧЕВ

Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. започна с определянето на 20 млн. лв. от държавния бюджет за инфраструктурни обекти. Първите 4 милиона вече са похарчени, но срещу тях данъкоплатците не получиха площади, сцени или зали, а недовършен зоопарк с шест стари маймуни.

На 23 май 2015 г. Пловдив е обхванат от невиждана празнична еуфория. Хиляди изпълват главната улица, за да се включат в общоградските тържества. Поводът е забележителен – с решение на Съвета на министрите на Европейската комисия Пловдив e обявен за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Ода на радостта“ звучи на Главната. С блясък в очите хората си честитят престижната титла, спечелена с концепцията „Пловдив заедно“ в тежка надпревара със София, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново. 2019 пъстроцветни балона политат в безоблачното небе.

БЕЗОБЛАЧНОТО БЪДЕЩЕ

Тогава подготовката на Културната столица изглежда безоблачна на фона на 76 млн. лв. определен бюджет и с оптимистичните уверения на пловдивския кмет Иван Тотев, че градът достойно ще защити името на България, като изведе страната „на преден план на културната карта на Европа“.

„Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си“, тържествено обещава кметът.

Подготовката за Европейска столица на културата започва още през 2011 г., когато е учредена общинската фондация „Пловдив 2019“ със задачата да напише концепция, успешно да я представи в Брюксел и да я реализира съвместно с община Пловдив. Каузите, заложени в нея са впечатляващи – обединение на хората от различните поколения, етноси и вероизповедания, интегриране на историческите пластове в съвременната визия за развитието на града, съживяване на публичните пространства – пловдивските тепета, река Марица, парковете, улиците, площадите, изоставените сгради. Международното жури харесва концепцията, защото благородните намерения напълно съответстват на главните цели на конкурса за Европейска столица на културата. А те са сближаване на европейските народи и възможност за обновяване и развитие на градовете.

ГРАНДИОЗНИТЕ ПЛАНОВЕ

Концепцията „Пловдив заедно“ набелязва „Тютюнев град“, „Кино Космос“, „Махалата“, „Остров Адата“ като центрове на културните събития по подобие на артквартал „Капана“ не само през 2019 г., но и за в бъде- ще. Колкото и странно да звучи, в програмата на Културната столица попада и изграждането на нов зоопарк на Гребния канал. По това време никой не подозира, че именно зоопаркът ще се окаже в центъра на събитията. Но за това малко по-късно.

Тогава пловдивчани са окрилени и заживяват с надеждата, че през 2019 г. ще имат нов централен площад с реставрирания археологически комплекс „Римски форум на Филипопол“, нови художествени галерии, зали и зони за отдих, атракции. Зоопаркът се рекламира в аванс като най-модерен в страната.

За осъществяването на тези грандиозни планове трябват пари. Финансирането на подготовката за Европейската столица на културата е одобрено с две правителствени постановления. Средствата са в размер на 76.4 млн. лв. и са определени по правилата, приети в Брюксел за периода 2015–2019 г. От тази сума община Пловдив трябва да осигури 46.4 млн. лв. и да намери още 10 млн. лв. от спонсори. Държавата поема ангажимент за 20 млн. лв. целеви субсидии за инфраструктурни проекти, свързани с Европейска столица на културата и посочени от Пловдив. Точно тези целеви субсидии за инфраструктура са интересни в случая.

Година преди събитието няма и следа от безоблачна- та еуфория, с която стартира подготовката. Фондация „Пловдив 2019“ е раздирана от противоречия и оставки. Подадените до този момент идеи за арт прояви не вдъхват надежди за мащабен културен форум. Няма нито един завършен инфраструктурен обект от утвърдения списък – зоопарк, пл. „Централен“ с археологическия комплекс „Римски форум“, кино „Космос“, художествени галерии, Тютюневият град, остров „Адата“, нови зали.

В навечерието на Европейската столица в община Пловдив липсват дори идейни, да не говорим за инвестиционни проекти за културната инфраструктура. Все по-очевидно става, включително и за управляващите, че тя няма как да се изпълни до 2019 г.

ДА ЗАПОЧНЕМ СЪС ЗООПАРКА

Първите 4 млн. лв. от държавната субсидия за културата вече са похарчени. Е, не точно за културата. Парите са преведени на община Пловдив през 2015 г. за строеж на новия зоопарк, в който днес върху 40 дка площ и 22 хабитата за животни и птици се отглеждат само шест маймуни. Те са останали от стария зоокът, затворен през 2008 г. Други животни след това не са доставяни.

Не шестте маймуни обаче са проблемът на зоопарка – да са ни живи и здрави маймуните. Проблемите са поне два – защо първите пари за подготовка за Европейска столица на културата трябва да отидат точно за зоопарк и дали за него не бяха похарчени повече пари от необходимите. И още – зоопаркът не е завършен. Днес никой не може да даде отговор на въпроса кога този обект, в който са налети над 4 млн. лв., ще бъде въведен в експлоатация.

Строителството на зоологическата градина е спряно през есента на 2016 г., а срещу кмета е повдигнато обвинение за престъпление по служба и неправомерно разходване на публични средства. С обвинителни актове за зоопарка се сдобиват заместник-кметът по строителство в община Пловдив Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

Според държавното обвинение при възлагане на обществената поръчка за реконструкция и модернизация на зоокъта тримата общинари в съучастие са нарушили закона и са нанесли на бюджета значителни вреди в раз- мер на 689 869 лева. В обвинителния акт, съставен от специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска- та градска прокуратура, случаят е квалифициран като „особено тежък“.

КАКВО НЕ Е НАРЕД

Обществената поръчка за строителство на зоопарка е обявена като открита процедура на 30 април 2014 г. под № 00267-2014-0048. Възложител е кметът Иван Тотев. От бъдещия изпълнител се изисква да разшири стария зоокът върху четири пъти по-голяма площ – 40 850 кв. метра в парк „Отдих и култура“ до Гребния канал. По- сочената максимална стойност на обекта е 3 258 333 лв. без ДДС.

На търга се явяват три фирми – „Запрянови-03“ ООД, „Интегрирани пътни системи“ АД и „Протектор БГ“ ЕООД. Три месеца по-късно община Пловдив прекратява поръчката. В мотивите, се изтъква, че тримата кандидати са допуснали пропуски в документацията, и им е даден срок да я попълнят. Условието е изпълнено само от „Запрянови-03“ ООД . В резултат на това тази компания е единствен участник в конкурса. Но офертата на „Запрянови-03“ е с много по-висока цена, отколкото е „таванът“, посочен в тръжните условия на поръчката. Кандидатът предлага да построи зоопарка за 4.9 млн. лв. С тази оферта обектът се оскъпява с близо 1 млн. лв. Комисията решава, че процедурата трябва да бъде прекратена.

ПРЕЗ ПРОСОТО И СРЕЩУ ПРАВИЛАТА

Всяка администрация, която спазва правилата и работи в интерес на своите граждани, би обявила в този случай нова поръчка. Кметът обаче внася в Общинския съвет предложение за преговори със същата фирма – „Запрянови-03“, като дори иска допълнителни пари от градския бюджет. Неговият аргумент е, че в проекта не е включено изграждане на външните връзки за водопровод и канализация. Управляващото мнозинство разрешава на кмета да преговаря в рамките до 4.6 млн. лв. Местната опозиция протестира, предупреждавайки, че се нарушава Законът за обществените поръчки.

Обвиненията срещу кмета, че открито лобира за една конкретна фирма, не звучат съвсем неоснователно – през последните години асеновградската фирма „Запрянови-03“ печели в община Пловдив едни от най-крупните поръчки за изпълнение на обекти – за периода 2007–2015 г. те са на стойност над 20 млн. лв. Компанията изпълнява поръчки и в по-малки общини като Асеновград, Велин- град, Смолян и Панагюрище. В Пловдив е позната като фирмата, на която общината възлага строителството на детски ясли, ремонта на Цар-Симеоновата градина, изграждането на нов парк.

Протестите на опозицията в Общинския съвет остават глас в пустиня и… керванът си върви. Решението за промяна на тръжните условия е прието и на 30 септември 2014 г. община Пловдив обявява нова обществена поръчка с пряко договаряне под № 00267-2014-0098. Поканата за преговори е изпратена до единствения кандидат „Запрянови-03“, но вече при друга цена, увеличена с почти 700 000 лв. Скоро след това, на 17 ноември 2014 г., между общината и търговското дружество е сключен договор за 4 599 868 лв. с ДДС.

Строителството на зоологическата градина започва през лятото на 2015 г. след няколко неуспешни опита заради протести на природозащитници. В жалбите си до прокуратурата и съда те твърдят, че липсва оценка за въздействие върху околната среда, която е задължителна, тъй като разширението на зоологическата градина засяга зелена площ. Но и това не спира строителството. Символичната копка, наречена от кмета „историческа“, се прави почти веднага, след като Пловдив получава домакинството за Европейска столица на културата.

ЗАЛОЖНИЦИ НА ЗООПАРКА

Веднага след първата копка към пловдивската Окръжна прокуратура потегля сигнал за нарушения на Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията при реконструкцията на зоопарка. Той е подаден от Десислава Желязкова, бивш кмет на район „Западен“, на чиято територия е зоологическата градина. Акцията придобива политически оттенък, защо- то Желязкова е изключена от ГЕРБ по настояване на кмета Тотев, който е и местен лидер на партията. Тя е подкрепена и от общинските съветници от Патриотичен фронт от екипа на бившия кмет на Пловдив, сега председател на парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов. По това време около екипа кмета вече витаят съмнения и за разходите при строителството на спортна зала „Колодрума“, която поскъпва от 12 до близо 60 млн. лв.

Окръжната прокуратура отказва да образува досъдебно производство за зоопарка. Сезирана с повторен сигнал, Върховната касационна прокуратура и лично главният прокурор Сотир Цацаров нареждат през ноември преписката да бъде предоставена за разследване на Софийската градска прокуратура. Разследването за зоологическата градина се поема от спецзвено „Антикорупция“ и в началото на 2017 г. на Иван Тотев е предявено обвинение за престъпление по служба за вреди в размер на 1 млн. лв., нанесени в период между 30 април и 17 ноември 2014 г. в качеството му на възложител на обществената поръчка за изграждане на зоопарка. Месец по-късно обвинителен акт е връчен на заместник-кмета Димитър Кацарски в качеството му на председател на тръжната комисия, а също така и на кмета на район „Западен“ Димитър Колев, който е обявил поръчка за избор на надзорна фирма за обекта, без да е страна по договора за реконструкция с фирма „Запрянови-03“.

В обвинителния акт се посочва, че процедурата за пряко договаряне е проведена в нарушение на Закона за обществените поръчки и без да е одобрен инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка. По искане на Софийската градска прокуратура Окръжен съд – Пловдив отстранява Иван Тотев от длъжност, но след няколко дни Апелативен съд го връща на поста с мотив, че е съдействал на разследването и няма опасност да по- влияе на подчинените служители при даване на показания по случая. Разследването приключва след половин година и на 5 юли 2017 г. звено „Антикорупция“ внася обвинителния акт в Окръжен съд – Пловдив. До насрочване на делото обаче не се стига, защото съдът намира пропуски и връща преписката за отстраняването им в Софийската градска прокуратура. Обвинените в престъпление по служба поемат глътка въздух. Но тя е временна. С промени в НПК случаят „Пловдивският зоопарк“ подлежи на разглеждане в новосъздадения специализиран съд, който поема делата за корупция по етажите на властта.

А КУЛТУРАТА?

Зоопаркът не е завършен, но какво става с другите проекти за Европейска столица на културата? Oтговорът e – почти нищо. Според постановлението на Министерския съвет от 31 май 2017 г. община Пловдив, на която преди две години са преведени първите 4 млн. лв. за зоопарка, следва да получи още 16 млн. лв. държавна субсидия за инфраструктурата. Вторият транш от 7 млн. лв. потегля за Културната столица през юни 2017 г. Третият в размер на 9 млн. лв. е планиран за 2018 г.

В края на 2017 г. все още няма одобрени проекти, а съответно и количествено-стойностни сметки за раз- ходи. В същото време прогнозните суми за обектите, включени в програмата за Европейска столица на културата, стремглаво нарастват, ако се слушат изявления- та на местната управа.

За възстановяване на археологическия паметник „Раннохристиянска базилика“ вече се споменава сумата от 15 млн. лв. вместо досегашните 10 млн. лв. Според споразумението между община Пловдив и фондация „Америка за България“, с чиято финансова подкрепа се реставрира националният паметник на културата, разходите се поделят поравно. Тоест, от градския бюджет вместо първоначалните 5 млн. лв. трябва да се приготвят 7.5 милиона. За Тютюневия град вместо 1 млн. лв., опре- делен с държавната субсидия, се планират 3.5 млн. лв., без да има проект. Все още остава загадка как ще изглежда новият арт център в уличките до изгорелите и разрушени тютюневи складове – всички до един частна собственост.

Предварително изчислената стойност на реконструкцията на централния площад надхвърля 10 млн. лева, като тепърва ще се провежда процедура за инженеринг – проектиране и изпълнение на строително-монтажните дейности по смяна на настилката, ремонт на подлеза под площада и реставрация на археологическия комплекс „Римския форум на Филипопол“. На всички, включително и на кмета, е ясно, че няма как „трите милиона туристи“ да се разхождат по обновения площад през 2019 г., защото е утопия той да бъде проектиран и завършен за една година.

Прогнозна цена от 3.5 млн. лева, но не и точна количествено-стойностна сметка, е посочена и в обявлението за обществената поръчка за инженеринг – събаряне на съществуващата художествена галерия на ул. „Гладстон“, проектиране на нова сграда и строителство. В най-добрия случай строителство може да започне в средата на 2018 г., т.е. отново няма как да бъде завършено до 2019 г.

Така стоят нещата в града, който ще е домакин на Европейска столица на културата. Липса на планове, липса на точни разчети, неспазване на правилата и безотговорно отношение към парите на данъкоплатците. На фона на задаващия се строителен щурм в последната година преди събитието случаят с недовършения зоопарк може да се окаже невинна детска приказка. Приказка за 4 милиона и 6 маймуни.