ВСИЧКИ НА ФРЕНСКАТА РИВИЕРА. ВИЕ ПЛАЩАТЕ!

ВСИЧКИ НА ФРЕНСКАТА РИВИЕРА. ВИЕ ПЛАЩАТЕ!

ЕМИЛИЯ ДИМИТРОВА-ДАНКОВА

Командировките отдавна са слабост на българската администрация. Примерите са много, но някои се открояват със своята „смелост“. Така почти целият Общински съвет на Севлиево се озова в скъп курорт на Френската Ривиера, без да има отговор на въпроса защо.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2018


В края на април 2018 г. двайсет и осем общинари от Севлиево са командировани до… Ница, Франция. Официалната цел: „за да обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница“. Делегацията включва 23 от всичко 29 общински съветници, четиримата зам.-кметове и секретаря на Общината. След завръщането им се разбира, че вместо до Ница, където са командировани, те са посетили малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен и са имали само една работна среща, при това не с колегите си по ресорите, които представляват, а с един от зам.-кметовете на градчето.

Рокбрюн-кап-Мартен е престижен курорт в Югоизточна Франция. Намира се на около 40 км от Ница и само на 6 км от Монако и Монте Карло. Красивите заливи наоколо са били любимо място за романтични почивки на английската кралица Виктория, на Коко Шанел, Грета Гарбо и Уинстън Чърчил, пише в туристическите каталози за курорта на Ривиерата. Населението е близо 13 хил. души.

Севлиево пък е град в Централна Северна България, общински център на 34 населени места, по-голяма част пръснати в планински райони, някои почти напълно обезлюдени. Градът има силно развита промишленост и се слави с висок размер на чуждестранните инвестиции. Населението на общината е приблизително 35 хил. души.

Между курорта на брега на Средиземно море и града, разположен по поречието на р. Росица, прилики няма. Затова е трудно да се открие смисъл в пътуването на 28 севлиевски избраници до Лазурния бряг. Освен ако не става дума за екскурзия.

ЗАЩО ТОЧНО НИЦА?

Около месец преди заминаването за Франция председателят на Общинския съвет Здравка Лалева моли колегите си да останат за закрито заседание. По-късно се разбира, че на него са обсъдени два варианта за пътешествие – до Барселона или Ница. Надделява желанието за Ница.

Една седмица преди отпътуването на сайта на Община Севлиево се появява кратко съобщение, от което става ясно, че „в дните от 27 до 30 април 2018 г. представители на Общинския съвет и Община Севлиево ще обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница, Франция“, както и че „по време на планираните работни срещи домакините ще запознаят своите гости с организацията на дейностите и предоставянето на услуги на гражданите в Община Ница, правомощията на местния парламент и взаимодействието му с гражданите, бизнеса и администрацията“.

От съобщението не се разбира защо и по какви критерии е избрана общината в Ница за обмен на опит с местната власт на Севлиево, но това не е важно, защото делегацията всъщност не е припарила до сградата на общинската администрация в курортния град. На 27 април т.г. от пресслужбата там информираха, че в програмата на кмета на Ница за този ден не е предвидена среща с гости от Севлиево. Среща не е планирана и за следващите два почивни дни. Така подробности около командировката на общинарите можеха да бъдат научени едва след завръщането им на 30 април.

В деня на завръщането в България председателят Лалева каза по телефона, че групата е имала планирани две работни срещи, но е провела една и до последно не се е знаело в коя от общините на окръг Ница ще бъде. Срещата не била в Община Ница, както бе съобщено предварително и докъдето са командировани съветници и служители, защото в деня, в който пристигнали, там имало събитие на високо ниво и сградата била под засилена охрана. В този разговор Лалева обеща подробна информация за командировката в най-кратък срок.

СНИМКА ЗА СПОМЕН

Осем дни по-късно на страницата на Община Севлиево е публикувана и обещаната информация – текст от 17 реда, илюстриран с една обща снимка, от която отсъстват единият заместник-кмет и няколко от съветниците, включени в делегацията.

Фотографията е направена пред сградата на общината в Рокбрюн-кап-Мартен, става ясно от справка с официалния сайт на френската община. Според краткия текст към нея делегацията е била посрещната и приветствана от първия заместник-кмет и заместник-председател на Общинския съвет Ришар Чокети, който е „представил дейностите на администрацията и местния парламент“, а сред основните акценти са били „услугите за гражданите, законотворчеството, развитието на туризма и сигурността на населението“. Защо обаче, ако срещата е била официална двустранна, на ниво общини, няма нито една снимка с Ришар Чокети?

От сайта на Община Рокбрюн-кап-Мартен се разбира също, че Ришар Чокети е един от 32-мата общински съветници на общината и първи заместник на кмета. Работи в областта на водоподаването и канализацията. А от съобщението за пътуването разбираме, че представителите на местната власт в Севлиево не са имали смелостта да споделят, че там, откъдето идват, през половината от годината гражданите са на воден режим, а в част от селата на общината вода се подава веднъж седмично.

Информацията след френската визита противоречи напълно на публикуваното преди нея. Според предварителното съобщение посещението в Ница трябваше да включва „планирани работни срещи“. В публикувания след пътуването текст е записано, че домакините са запознали гостите си с „културно-историческото наследство на региона, организацията на туристическите маршрути, тяхното поддържане, съхраняване и развитие на инфраструктурата в сферата на туризма“.

В единствения публичен отчет има и забавни моменти. „Поддържането и подобряването на инфраструктурата е друг приоритет и в двете общини, за което бяха коментирани новите възможности по програма Eразъм +“, пише в съобщението. Вероятно авторът на съобщението единствен знае какво е общото между инфраструктурата и програмата за подкрепа на образованието, младежта и спорта в Европа.

ИМЕНАТА НА КОМАНДИРОВАНИТЕ СА ТАЙНА

Два месеца след завръщането от Франция имената на служителите и съветниците, включени в делегацията за „обмен на добри практики“, са строго пазена тайна. Това става ясно, след като от администрацията в Севлиево осигуриха по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) достъп до отчетите на всеки от двайсет и осемте командировани, в чиито копия грижливо бяха заличили имената и длъжностите. Ето какво са правили по време на четиридневното пътуване севлиевските общинари, според собствените им отчети:

„Взех участие в официална работна среща в община Рокрюн-кап-Мартен. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с предоставяне услуги на гражданите, дейности на общинската администрация и законотворчество на местния парламент. Обменени бяха положителни практики в различни направления…“.

Всичките 28 доклада започват по този начин. До запетайка съвпадат и изреченията по-долу, с които се обяснява, че обменът на практики е засегнал нормативните документи и дейности в администрацията, услуги за населението, реда и сигурността, поддържане и опазване на инфраструктурата, развитието на туризма.

В края на всеки от докладите се уточнява, че пътуващият е получил сертификат за участие в осъществения обмен. От френска или от българска страна, не e ясно. Това обаче не е от значение, тъй като сертификатът е „за участие“, т.е. полагал се е на всеки. Както и дневните пари – за четирите дни „чужд опит“ на Лазурния бряг всеки от командированите е получил 140 евро, т.е. по 35 евро на ден. За самолетни билети, транспорт и хотелско настаняване местният бюджет е похарчил по 895 лв. на човек.

КОЙ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ПАРИТЕ?

Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина казва, че „служебни лица, които виновно не са изпълнили задълженията си по командировката, възстановяват неправомерно изразходваните средства в левове и във валута“. Според заповедите за командировки пътуването е по маршрут „Севлиево–София –Ница и обратно“ за срок от четири дни, два от които – 28 и 29 април, почивни. Вместо по този маршрут, командированите от кмета Иван Иванов са пътували до скъпия луксозен курорт Рокбрюн-кап-Мартен. Задграничните воаяжи на съветници в Севлиево не са прецедент. Във всеки мандат от последните години те си устройват поне по едно пътуване зад граница. В този мандат това е второто – първото отново бе до курортен град, Синая в Румъния. Когато не получаваха заплати, казваха, че екскурзиите са своеобразна компенсация за времето, което отделят за обществена работа. Откакто са на заплата, намират начин да облекат пътуванията в някаква форма. Общото между разходките в чужбина е, че целта им е мъглява, резултатите – също. Обединява ги и това, че независимо коя партия е на власт, екскурзиите се плащат от данъкоплатците в пълно съгласие между представителите на различните партии.

 

ИЗТОЧНИЦИ

http://www.sevlievo.bg/bg/article/3019/nice.html