ДА, ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ПРАВИМ ЧЕРНАТА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ!

ДА, ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ПРАВИМ ЧЕРНАТА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ!

ДАНИЕЛ КАДИК

директор за Югоизточна Европа, Фондация за свободата „Фридрих Науман“

Четири поредни години събираме случаи на недобросъвестно харчене на парите на българския или европейския данъкоплатец. В тези четири години получихме одобрението на много граждани. Също така евродепутати от различни политически семейства се свързаха с нас за англоезичната версия на Черната книга, събрала „най-лошото от разхищението на парите на данъкоплатците от ЕС“. Всичко това ни дава увереност, че нашата инициатива за насърчаване на гражданския контрол е необходима за българското общество подкрепа то да търси отчетност и прозрачност от институциите си.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2018


В настоящото издание на Черна книга на правителственото разхищение сме събрали отново 15 случая на прахосничество. И тази година продължи отличната съвместна работа с разследващи журналисти, на които благодаря за отдадеността им за разкриване на истината!

Централно място заема темата за цената на бавното или несправедливо правосъдие. Този пример следва да служи за сигнал за пропуснатите ползи за икономиката и липсата на доверие в институциите. Тази година подбрахме примери за това, как министерства и държавни компании са лоши и непрозрачни стопани на парите на българския данъкоплатец – Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, АЕЦ – Белене, Държавната консолидационна компания. Разбира се, и тази година не подминахме БДЖ, които за трета година намират място в Черната книга. Редакционният екип, работил по това издание, избра да включи случая КТБ, обобщавайки крайната сметка, която българският данъкоплатец трябва да плати.

Не са подминати и случаите от различни краища на България, за някои от които получихме и сигнали от гражданите! Черната книга не претендира за изчерпателност, а се стреми да обобщи примери, които се явяват извадка на случаи от реалния живот в България.

Тази година поканихме икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии да направи оценка на пропуснатите ползи за българското общество да живее по-богато и благосъстоянието му да расте.

И, да, ще продължим да правим Черната книга на правителственото разхищение!