ЕВРОСУБСИДИИ ЗА МАМА, ЗА ТАТКО, А ЗАЩО НЕ И ЗА ДЪЩЕРЯТА

ЕВРОСУБСИДИИ ЗА МАМА, ЗА ТАТКО, А ЗАЩО НЕ И ЗА ДЪЩЕРЯТА

МАРИН НИКОЛОВ

След присъединяването си към Европейския съюз България стана част от Общата селскостопанска политика, чрез която производителите получават милиарди евро годишни субсидии. Но когато научиш предварително точно какво ще се субсидира, когато твои роднини разпределят парите и когато също те си затварят очите пред твоите нарушения, се получава чиста далавера с парите на европейските данъкоплатци.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2017


Там, където се раздават пари, там има и далавери, коментират български фермери с горчилка. „Крупна далавера в частни и общински земи за източване на държавни субсидии”. „Жена отива на съд, взела земеделска субсидия с измама”. „Останахме излъгани за пасищата и ливадите!”, „Къщи за гости, построени с европари, не посрещат гости“ – тoва са заглавия от българската преса през последните няколко години.

В бранша са свикнали да приемат злоупотребите като даденост. Основният коз както на истинските фермери, така и на измамниците в земеделието в България е информацията – имаш ли точна и изпреварваща информация за схемите на подпомагане, за дупките и вратичките в законите, успехът ти е гарантиран. Следващата история потвърждава тази „слава“ на сектора. Потвърждава и подозрението на мнозина, че най-облагодетелствани от европейските субсидии за земеделие често са близки и роднини на директори и чиновници в земеделските институции.

ДЕТЕ НА ИМЕ ЕЛЕН

Такава щастливо родена земеделка е Елен Стойкова – 26-годишната дъщеря на директора на дирекция „Земеделие“ София-Област, Христина Стойкова. Висшата чиновничка е отстранена от длъжност в края на октомври 2017 г. заради следващата история, която бе излъчена в журналистическо разследване на Нова телевизия. Елен е регистрирана още от 19-годишна като земеделски производител и е един от онези земевладелци, които до 2015 г. бяха масово явление в България – стопани на пасища без добитък.

От 2013 г. насам тя получава субсидии за наети 1300 дка пасища в качеството си на управител на „Хербапол“ ЕООД. Тогава законът все още позволява да наемеш пасище, без да гледаш животни на него, и да получаваш между 35 и 100 лв. на декар само за да косиш тревата и подрязваш храстите. Щастливите стопани като Елен наемат от общините все повече и повече площи и кандидатстват за все повече и повече субсидии.

Това предизвиква протест сред истинските животновъди заради липсата на достатъчно трева. Негодуванието им кара управляващите да променят закона в полза на животновъдите – след 2015 г. пасища се наемат, при условие че фермерът има крави, овце или кози. Елен Стойкова и останалите като нея имат избор – или да се снабдят с животни, или да прекъснат договорите си за наетите пасища с общините.

Така е разтрогнат договорът между Елен и община Челопеч, откъдето са наети пасищата. До този момент в продължение на няколко години Елен Стойкова е получила над 100 хиляди лева субсидии за наетите площи, сочи справка на фонд „Земеделие”. Не е длъжна да има животни, но е длъжна да ги поддържа в добро екологично състояние. Всяка година, преди да се подаде заявление за плащане в Държавен фонд „Земеделие”, пасищата се проверяват дали са почистени от храсти и дървета. Институцията, която извършва теренни проверки на пасищата, е именно областната дирекция „Земеделие”. Случайно или не, град Челопеч е в Софийска област и е под контрола на дирекцията, която от 2009 г. се оглавява от майката на Елен – Христина Стойкова.

Една от служителките на областната земеделска служба установява, че част от пасищата на дъщерята не са почистени, и изготвя протокол, че са недопустими за финансово подпомагане. По-късно тази служителка е съкратена. Пред камерата на Нова телевизия тя разказва, че неприятностите й започват именно след като съставя въпросния протокол. Директорката Христина Стойкова отрича това да е причината за съкращението. Казва също, че законът не забранява на дъщеря ѝ да се занимава със земеделие, само защото тя е висш чиновник в земеделското министерство.

И ДЕТЕ НА ИМЕ КРАСИМИР

Случаят с дъщерята на Стойкова обаче не е единствен. Подобна е историята с друг син на шеф в системата – Красимир Коцев, син на ръководителя на дирекцията на Държавен фонд „Земеделие“ за София-област Росен Коцев. Той е на 23 години, специалист по компютърни технологии, но със силно увлечение към земеделието. През 2013 г. Красимир наема близо 700 дка пасища в землището на Трън. В същото землище, на един и същ общински конкурс за наемане на площи, е взела пасища отново Елен Стойкова – този път около 400 дка.

Схемата се повтаря и тук – на база на наетите площи дъщерята и синът на висшите земеделски чиновници получават субсидии за пасища, без да отглеждат животни до 2015 г. Но има една разлика. Елен признава, че не е взела животни след промяната и дори не може да отговори на въпроса колко висока трябва да се поддържа тревата на пасищата. Регистрите на Българската агенция за безопасност на храните обаче показват, че Красимир Коцев се е снабдил с 33 крави и развива животновъдство. Справка на Държавен фонд „Земеделие“ показва, че получава субсидии и по други мерки и схеми в бранша, но не в област София.

А ЗАЩО НЕ И РОДИТЕЛИТЕ?

Историята за роднински връзки и субсидии около директора на дирекция „Земеделие“ за София-Област Христина Стойкова не свършва с дъщеря ѝ Елен. Висшата чиновничка е помогнала и на майка си и на баща си Ирина и Вичо Вичеви да спечелят европейски пари. Този път парите са за построяването на три големи къщи за гости по европейската Програма за развитие на селските райони. Стойкова е била председател на комисията, която е сменила предназначението на земята под къщите – от земеделска в урбанизирана. В резултат фирмата на нейните родители „Брейн Комерс“ получава близо 400 000 лв. от Държавен фонд „Земеделие“ и построява три големи красиви къщи близнаци край Сливница. Стойкова обаче не подава предвидената от закона декларация за конфликт на интереси.

Преди време министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заявява публично, че 10 процента от финансираните с европари къщи за гости в страната се ползват за лични цели. Това е в нарушение на изискванията те да развиват селския туризъм. „Държавен фонд Земеделие“ вече е наложил на 22 проекта за къщи за гости да върнат всички европейски пари, които са получили – общо 6 милиона лв. За още толкова къщи санкциите са частични. Дали и родителите на Стойкова ще попадат в някоя от тези групи?

ОТ ДНЕС СМЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ

Бащата на Стойкова е часовникар, а майката държи магазини в Самоков. Регистрирани са като земеделски производители едва когато дъщеря им постъпва на висшия земеделски пост в София. Според финансовите отчети „Брейн Комерс“ не развива дейност до 2014 г. – въпреки изискванията, всяка фирма кандидат за къщи по програмата да докаже 50 процента приходи от земеделие. Трите къщи трябва да работят още от 2015 г., когато е приключило строителството им. През лятото на 2017 г. пред тях не се вижда табела, че са финансирани с европейски пари, нито пък се рекламират като къщи за гости с обява в интернет. И са празни.

Едва в края на септември, след като Нова телевизия посещава директора на дирекция „Земеделие“ и задава въпроси относно проекта, в социалната мрежа се появява профил с няколко снимки от интериор на къща под името „Къща за гости „Алдомировци”, с телефон за връзка, без никакъв текст за информация. По нищо не личи, че къщите са три на брой, няма снимки и на фасадите им. Пред камерата родителите на Стойкова не успяват да отговорят приключило ли е строителството и отдават ли се къщите за гости според изискванията на „Държавен фонд „Земеделие“.

Проверка на Държавен фонд „Земеделие“ обаче открива, че в две от трите къщи още не е доизградена електрическата инсталация. Фирмата е представила фактури за дейност на къщите, които за 2017 г. сочат като изпълнени 50 процента, а за 2016 г. – едва 16 процента от общия бизнес план годишно. Липсата на активен бизнес фирмата оправдава с внезапни течове от покривите на къщите, които налагали ремонти. Ако се окаже, че трите къщи не са работели според изискванията на Програмата за развитие на селските райони, то кандидатът, получил близо половин милион лева, ще трябва да върне поне част от парите на Фонд „Земеделие”. По случая е образувана проверка от икономическа полиция.

Ден след излъчването на тази история по телевизията Министерството на земеделието, храните и горите освобождава от поста директора на дирекция „Земеделие“ за София-област, Христина Стойкова.

Случаи като този водят до един резултат – имитация на земеделие. И то субсидирана с парите на европейските данъкоплатци. Хора, които никога не са се занимавали с подобни дейности, се възползват от предварителната информация за възможностите за финансиране. След това стават за една нощ земеделци, получават финансиране, а техните близки на ръководни позиции следят не само за гладкото реализиране на схемата, но и осигуряват затваряне на очите, когато има нарушения. Така европейските субсидии пълнят конкретни джобове, а развитото земеделие все не идва.