И ОТНОВО „КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА?“

И ОТНОВО „КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА?“

Според популярна германска поговорка всички добри неща са три. И тази година „Черната книга на правителствено- то разхищение в България“ отразява успешното сътрудничество между изявени български журналисти, нашия дългогодишен партньор Института за пазарна икономика и ние от Фондация за свободата „Фридрих Науман“.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2017


За трета поредна година Черната книга описва случаи на недобросъвестно харчене на парите на българския данъкоплатец, резултатите от неефективните мерки от страна на държавната администрация например в изграждането на работещо „електронно управление“, както и конфликт на интереси в малки и не чак толкова малки общини, разхищение на еврофондове и др.

Черната книга разказва истории от реалния живот, засягащи ежедневието на всеки българин. Тази година избрах- ме за водещ случая с дългогодишните скъпи неуспешни опити за създаване на електронно правителство, осигуряващо прозрачност и обслужващо гражданите си 24/7. Освен това казусите обхващат както нецелесъобразната работа на държавни компании, така и на местната администрация. Силният отзвук от страна на читателите ни към темата за медиите в миналогодишното издание ни накара да продължим и през 2017 г. да питаме ще се откаже ли държавата от контрола си върху медиите.

Подадената ни ръка към гражданите да си сътрудничим в оповестяването на случаи на прахосничество на средства на ниво държавен или европейски бюджет ни срещна с много хора през изминалата година. Те споделяха казусите си, разказвайки ни истории за намеци за корупция и беззаконие както на местните власти, така в държавната администрация. Това ни провокира да предприемем превеждането на английски език на избрани статии от трите издания на Черната книга, които да достигнат до повече еврочиновници, които в рамките на предстоящо- то Председателство на Съвета на ЕС ще заседават в България между януари и юни 2018 г.

Организациите, стоящи зад тази инициатива, ще продължат да си партнират и да представят на публичното внимание истории за пропилени средства на българските данъкоплатци и няма да спрат да питат: „как е възможно това?“

Даниел Кадик
Директор за Югоизточна Европа
Фондация за свободата „Фридрих Науман“