И ОТНОВО „КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА?“

И ОТНОВО „КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА?“

Според популярна германска поговорка всички добри неща са три. И тази година „Черната книга на правителствено- то разхищение в България“ отразява успешното сътрудничество между изявени български журналисти, нашия дългогодишен партньор Института за пазарна икономика и ние от Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

За трета поредна година Черната книга описва случаи на недобросъвестно харчене на парите на българския данъкоплатец, резултатите от неефективните мерки от страна на държавната администрация например в изграждането на работещо „електронно управление“, както и конфликт на интереси в малки и не чак толкова малки общини, разхищение на еврофондове и др.

Черната книга разказва истории от реалния живот, засягащи ежедневието на всеки българин. Тази година избрах- ме за водещ случая с дългогодишните скъпи неуспешни опити за създаване на електронно правителство, осигуряващо прозрачност и обслужващо гражданите си 24/7. Освен това казусите обхващат както нецелесъобразната работа на държавни компании, така и на местната администрация. Силният отзвук от страна на читателите ни към темата за медиите в миналогодишното издание ни накара да продължим и през 2017 г. да питаме ще се откаже ли държавата от контрола си върху медиите.

Подадената ни ръка към гражданите да си сътрудничим в оповестяването на случаи на прахосничество на средства на ниво държавен или европейски бюджет ни срещна с много хора през изминалата година. Те споделяха казусите си, разказвайки ни истории за намеци за корупция и беззаконие както на местните власти, така в държавната администрация. Това ни провокира да предприемем превеждането на английски език на избрани статии от трите издания на Черната книга, които да достигнат до повече еврочиновници, които в рамките на предстоящо- то Председателство на Съвета на ЕС ще заседават в България между януари и юни 2018 г.

Организациите, стоящи зад тази инициатива, ще продължат да си партнират и да представят на публичното внимание истории за пропилени средства на българските данъкоплатци и няма да спрат да питат: „как е възможно това?“

Даниел Кадик
Директор за Югоизточна Европа
Фондация за свободата „Фридрих Науман“