ТОВА Е НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ

ТОВА Е НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ

„Черна книга на правителственото разхищение в България“ излиза за трета година. В нея събираме истории на неуважение към данъкоплатците. В някои случаи става дума просто за прахосничество – харчене на значителни суми, без това да е необходимо. В други сме свидетели на безотговорност от страна на чиновници, която води до некачествено изпълнение и протакане. Има обаче и истории, които оставят съмнението за умишлено прахосничество в интерес на конкретни лица.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2017


Екипът на „Черна книга“ не е разследващ орган, който може и трябва да събира материал за правоохранителните институции. Разказваме историите, излагаме фактите, а изводите оставяме на читателите.

Тази година сме включили истории от София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград и Септември. Има и такива, които засягат всички данъкоплатци в България. Не можахме да включим всички сигнали, които получихме след издаването на предишната книга. Подборът на историите не претендира за представителност – вероятно има още много случаи на разхищение, вероятно някои дори са много по-ярки от разказаните.

Целта на „Черна книга“ е повече хора да прочетат историите на разхищение и да започнат активно да следят как общините и държавата изразходват техните пари. Вярваме, че това е пътят за повишаване качеството на управлението и уважение към всяка стотинка на данъкоплатеца.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ЗА ЕДНА ГОДИНА:

Варна – в „Черна книга“ през 2016 г. разказахме историята на проекта „Интегриран градски транспорт“ във Варна, за който европейските и българските данъкоплатци дадоха над 100 млн. лева. Част от проекта бе и нова система за продажба на електронни билети и карти за градския транспорт, която все още не е заработила. Парите за тази система са 8.3 млн. лв.

Няколко месеца по-късно една млада IT компания въвежда продажбата на „мобилни“ билети за градския транспорт във Варна. Инвестицията не надхвърля 20 хил. евро, а от подписването на договора с общинското дружество „Градски транспорт“ до въвеждането на системата в експлоатация минават не повече от три седмици. Данъкоплатците сами могат да направят сметка колко пари са отишли на вятъра.

Пловдив – „Черна книга“ разказа през 2016 г. историята на спортна зала „Колодрума“ в Пловдив, която поскъпна необяснимо от 12 на 60 млн. лв. Тогава описахме и липсата на план за управление на обекта, така че той да не продължи да харчи пари на данъкоплатците.

Няколко месеца по-късно министърът на спорта Красен Кралев стига до същия извод: „Няма лоша инфраструктура, има лош мениджмънт“. Община Пловдив сменя ръководството на „Колодрума“ заради слаби резултати. Според изнесените данни от кметството Общинско предприятие „Многофункционална спортна зала“ има за 2016 г. разходи в размер на 335 358 лв., а приходи само от 208 335 лв. Така „Колодрума“ продължава да виси на врата на данъкоплатците.

Къщите за гости – в предишното издание разказахме за финансираните по Програмата за развитие на селските райони 749 къщи за гости на обща стойност над 200 млн. лв. Някои от тях не работят като къщи за гости, а това е нарушение на условията на програмата. Държавата проверява такива случаи. Тази година отново се срещаме с къщите за гости – тази схема се оказва използвана и от близки роднини на високопоставени служители в земеделието. Но пък не е единствена.

Дряново – преди година „Черна книга“ разказа за „царския“ стадион в село Царева ливада, община Дряново. За него са похарчени почти 4 млн. лв. пари на европейските данъкоплатци, но пък няма кой да го използва. По този проект бяха направени необясними разходи – например стенна закачалка за 200 лева на брой.

Няколко месеца по-късно МВР започва работа по този случай, а в прокуратурата е изпратена преписка с новооткрити нарушения.

НДК – през 2016 г. „Черна книга“ показа ремонта на парка около НДК в София, след който районът не изглеждаше значително обновен. Тази година продължи вторият етап и общо похарчените пари доближиха 17 млн. лв.

Няколко месеца по-късно започва ремонтът и на сама- та сграда, която е домакин на българското председателство на Съвета на ЕС от 1 януари до 30 юни 2018 г. Първоначално отделената сума от 17 млн. лв. не е достатъчна и правителството отпуска още 28 млн. лв. Няма обаче обяснение защо се стига дотук. НДК отново се свързва с огромни разходи за данъкоплатците, а прозрачността отново е дефицитна.

Медии – описахме как държавата разпределя непрозрачно пари от оперативните програми към медии и как това поражда зависимост. В това издание отново се връщаме към тази тема. Първо, защото правителство- то продължи да „инвестира“ в медии европейски пари – за първите осем месеца на 2017 г. те са почти 7 млн. лв. Второ, защото Министерският съвет прие за първи път правила за изразходването на тези пари и е важно да проследим дали тази промяна ще има положителен ефект. Има и трета причина – точно зависимостта на медиите от държавата може да е една от причините да не четете редовно в медиите разследвания като тези в „Черна книга“.

Тази година всички истории са публикувани на специалния сайт Chernakniga.bg. Можете да ги споделяте и да коментирате в социалните мрежи. „Черна книга“ вече има и свое място в социалната мрежа Facebook – ще ни откриете на „Черна книга на правителственото разхищение в България“. Очакваме вашите сигнали за неуважение към парите на данъкоплатците.

Иван Бедров
Съставител