РЕМОНТЪТ НА – „ДОНДУКОВ“ КАК НЕ СЕ ПРАВИ

РЕМОНТЪТ НА – „ДОНДУКОВ“ КАК НЕ СЕ ПРАВИ

БОГОМИЛ ВЪРБАНОВ

Историята с ремонта на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в София започна преди 9 години и се приближи към края си през ноември 2017 г. Резултатът не впечатлява. Но пък се превърна в ярък пример за неспособността на Столичната община да управлява уличните ремонти в интерес на гражданите и събра основните проблеми на едно място – фаворизиране на определени фирми, некачествено изпълнение, неспазване на срокове и липса на воля за защита на интереса на данъкоплатците. Резултатът е бавно, некачествено и скъпо.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2017


Началото е на 15 април 2008 г. Тогава общината обявява обществена поръчка за изготвяне на работен инвестиционен проект за реконструкция на бул. „Княз Александър Дондуков“ в участъка от Младежкия театър до ул. „Кракра“. Оттогава са минали над девет години. Защо ремонтът не е завършен? Тези въпроси би си задал всеки трезвомислещ човек. Отговорите обаче няма да му харесат.

През 2008 г. поръчката е спечелена от „Мист проект“ ООД и е на стойност от 106 488 лв. с ДДС. Средствата са от бюджета на Столична община. Изискванията към фирмите са високи – най-малко пет броя подобни проекти за последните пет години, струващи не по-малко от 100 000 лв. Критерият е интересен, защото булевардът има трамвайни линии, а такива има само в София. Това стеснява кръга на възможните участници.

Парите са платени на фирмата, проектът е изпълнен и следва общината да обяви обществена поръчка за реконструкция и да намери средства за ремонта. Още преди години булевард „Дондуков“ трябваше да е обновен. Това обаче не се случва. Времето минава, ремонт няма. През 2016 г. изненадващо зам.-кметът на Столична община Евгени Крусев издава задание за изготвяне на нов инвестиционен проект за същия обект. Възможно е старият вече да е остарял морално, но обяснение няма. Така платените до момента пари отиват на вятъра. Но до изготвянето на втория инвестиционен проект са се случили други интересни неща – не, ремонтът обаче не е между тях.

ОТЛОЖЕНИЯТ (ФАЛ)СТАРТ

Четири години след изготвянето на първия проект общината открива процедура за „Реконструкция на бул. „Княз Александър Дондуков“ от ул. „Кракра“ до Младежкия театър“ – датата е 14 септември 2012 г. Описанието за дейностите, които трябва да се изпълнят, е скромно – „Строителни и монтажни работи”. По-добре със закъснение, отколкото никога.

Част от „минималните“ изисквания за фирмите са познати: опит в извършването на строително-монтажни работи в пътното строителство – не по-малко от 5 договора за последните 5 години и поне два от обектите да включват реконструкция на релсов път. Финансовото изискване обаче е стряскащо – фирмата да има приходи за последните три години от минимум 20 млн. лв. Срокът, в който трябва да приключи ремонтът, е 180 дни. В обявлението за поръчката никъде не е посочено колко ще струва тя.

Осем месеца по-късно обаче обществената поръчка е прекратена от управляваната от ГЕРБ общинска администрация. Мотивът е, че „отпада необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на съществена промяна в обстоятелствата“. Това става на 30 май 2013 г., а едно от обстоятелствата се променя ден по-рано – на 29 май правителството на Пламен Орешарски встъпва в длъжност, а ГЕРБ остава в опозиция.

Така ремонтът на бул „Княз Ал. Дондуков“ отново остава за друг път, въпреки че присъства в предизборната програма на ГЕРБ още за местните избори през 2011 г. Минава повече от година и през лятото на 2014 г. вече е известно, че ще има избори и Орешарски ще подаде оставка. На 4 юли поръчката отново е пусната, заедно с още четири други обособени позиции. Този път стойността на ремонта на булеварда е посочена – 7 291 082 млн. лв. с ДДС, а финансирането е осигурено от общинския бюджет.

ОБЕЩАЙ МИ ОТНОВО

Така идват поредните местни избори и ремонтът на „Дондуков“ отново е част от предизборната програма през 2015 г. Тогава кметът Йорданка Фандъкова обещава ремонтът да започне още следващата година. И това не се случва.

Проектът за реконструкцията включва изграждане на нов трамваен път с дължина на единичния коловоз 2357 метра и контактно-кабелна мрежа с обща дължина 2500 м. Предвижда ремонт на тролейбусната контактна мрежа от кръстовището на бул. „Княз Ал. Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ до ул. „Кракра“, включително и двете кръстовища. Планирано е и изграждане на новите пътни платна от асфалто-бетонна настилка, ново изграждане на перони в района на трамвайните спирки, нови тротоари и ремонт на уличното осветление и светофарните уредби.

Отново са четири фирмите, които изпращат оферти, а критериите отново остават познато високи, което ограничава кръга на участниците до няколко познати имена. Иска се те да имат реализиран оборот за последните три години от 18 млн. лв., който да е дошъл от реконструкция, строителство или рехабилитация на пътни или жп обекти. Да са имали поне три обекта за последните три години, като поне един от тях да включва реконструкция на релсов път. София и към този момент продължава да е единственият град в България с трамваи, което ограничава още повече кандидатите.

Трейс Груп Холд“ АД е избрана за изпълнител и сключва договор за изпълнение на 16 март 2015 г. Фирмата е в челните места по спечелени обществени поръчки в страната в консорциуми и самостоятелно. За Столична община фирмата е като кухненски робот, мултифункционална – и строи пътища, и чисти снега от районите Панчарево и Витоша, и част от метрото е строила, и в момента работи по третата му линия, и бул. „Витоша“ е ремонтирала. Същата фирма е отговорна и за кривите колчета в подлеза на НДК, които разбуниха духове в социалните мрежи – след намесата на медиите „Трейс“ бяха принудени да ги поставят наново.

ПРОГРАМИРАНО ДА Е НЕКАЧЕСТВЕНО

Цената е била водеща за избора на фирма. Сред седемте критерия обаче има и такъв за качество, който очевидно е пренебрегнат. Очевидно от състоянието, в което се намира „Дондуков“ в края на 2017 г. Критерият „Оценка по технически показатели“ включва предложения за технология, управление на качеството и планиране изпълнението на обекта. След края на ремонта има нефугирани павета, неоправени канавки, както и закъснение с повече от 2 месеца от срока по договора. И не е само това – бордюрите са си старите, останали да пазят спомена от предишния ремонт преди близо 25 години.

При първите валежи се видя, че отводнителната система не е най-добрата – в продължение на метри няма нито една шахта от едната страна улицата и водата се събира до тротоара в малки басейни. Целият булевард, както и преди ремонта, продължава да е на вълни, което затруднява движението. Предвидената гаранция за пътните ремонти е пет години, а за дефектите фирмата трябва да бъде уведомена в петдневен срок от откриването им. В първите седмици след ремонта дефектите се откриват предимно от граждани, които публикуват снимки в социалните мрежи. А дължимата неустойка при некачествено изпълнение на поръчката е едва до 5 процента от сумата.

Договорът очевидно не е направен в полза на възложителя – Столичната община, т.е. на данъкоплатците. Но недоволството е толкова голямо, че под обществен натиск все пак фирмата започва ремонт на току-що приключилия ремонт. Активното пренареждане на павета доведе до успокояване на обществените страсти, но поради незаравнената основа на пътя, той продължава да е вълнообразен. Въпреки ремонта на ремонта, гражданите така и не получават обещаните от общината трамвайни ограничители, лента за паркиране, трамвайни перони (не се вижда да има засега спиркови острови), подземни кофи за боклук и стилно градско обзавеждане.

СРОКОВЕТЕ НЕ СА ЗА СПАЗВАНЕ

Срокът за изпълнение на договора за ремонт на „Дондуков“ е 75 календарни дни. Веднага прави впечатление, че това е доста по-малко от онези 180 дни, вписани в спряната поръчка. Но пък са точно толкова, колкото са необходими на фирмата, за да завърши ремонта със закъснение.

Тези 75 дни се броят от деня на подписване на протокола за откриване на строителна площадка, който е 4 юни 2017 г. В договора е записано и основание за едностранно прекратяване без предизвестие – това е забавяне на строителството с повече от 10 календарни дни. Минават и 75, минават и два пъти по 75 дни, а ремонтът не е завършен. Широката общественост не е запозната с този детайл от договора, но в Общинския съвет са наясно. Това дава повод на съветниците от Реформаторски блок да поискат Столичната община да защити интереса си и едностранно да прекрати контракта. Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков отхвърля идеята с мотива, че едно прекратяване ще доведе единствено до недовършен ремонт и поредица от дела в съда за неустойки.

Това щеше да звучи достатъчно убедително, ако общината прилага еднакви стандарти към всички изпълнители. Само месец по-рано кметът Йорданка Фандъкова е прекратила договорите си със строителните фирми „Пътища и съоръжения“ ЕАД и „ПСТ груп“ ЕАД точно заради некачествено изпълнение на ремонти и поддръжка на уличната мрежа. Единият злополучен ремонт е на бул. „Шипченски проход“, където е положен асфалт за леко натоварване вместо тежко, което не отговаря на изискванията в проекта. Неизпълнението на сроковете също е сред мотивите.

Какво следва за „Дондуков“? Ремонт след ремонта, довършителни работи след довършителните работи. Представители на общината се заканват да глобят фирмата изпълнител, но това засега е единствено в сферата на политическото говорене. Фандъкова спомена дори и възможността да се забрани на наказвани фирми да участват в търгове за големи инфраструктурни обекти, но и това е само медийно заглавие засега. Ако София иска да използва ноу-хау, може да се обърне за помощ към ЮАР, която от 2010 г. има Регистър на злоупотребили участници в публични търгове, отворен за обществеността. В него са посочени имената на глобените фирми, причината, поради която им е наложено наказание за участие в търгове, размерът на санкцията и публичната структура, която я е въвела. В повечето случаи забраната е за срок от 10 години.

Така историческият ремонт на бул. „Дондуков“ е напът да приключи. С много лоши и само една добра новина. Лошите са безкрайното отлагане и забавяне, некачественото изпълнение, незащитеният интерес на данъкоплатците, продължаващите ремонти след ремонта. Добрата новина е, че все пак сагата с този ремонт, изглежда, е към своя край.

ИЗТОЧНИЦИ:

Обявление за обществена поръчка на Столична община

https://goo.gl/xz1hc2

Задание за проектиране от направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община

https://goo.gl/rsmKec

Агенция по обществени поръчки – преписка „Реконструкция на бул. „Княз Александър Дондуков“ от ул. „Кракра“ до Младежкия театър“

https://goo.gl/fZ9Sqc

Договор между Столична община и „Трейс груп холдинг”

https://goo.gl/aK9ijG

Регистър на изпълнители на поръчки с нарушения в Република Южна Африка

https://goo.gl/5FrE8V