„ДЖАДЖИТЕ“ ЗА ЗЕЛЕНА ЗОНА – МАЛКИ, НО ДВОЙНО ПО-СКЪПИ

„ДЖАДЖИТЕ“ ЗА ЗЕЛЕНА ЗОНА – МАЛКИ, НО ДВОЙНО ПО-СКЪПИ

ВИЛХЕМА ДУРЕВА

На пръв поглед тази история може да изглежда „кокошкарска”. При толкова много новини за прахосване на пари на данъкоплатците с милиони, едни 200- 300 хиляди изглеждат незначителни. Но моделът, по който Столичният общински съвет залага в своето решение прахосничество, не трябва да бъде пропускан. Става дума за новата „зелена зона“ в София и първоначалните инвестиции за новите платени места за паркиране.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2017


През юни 2017 г. Столичната община решава да се справи с безразборното паркиране в широкия център на София. В повечето централни райони има вече въведено платено паркиране, тип „синя“ или „зелена“ зона. Но в съседните квартали положението е нетърпимо. С такива мотиви общината се захваща. Районните кметове на „Лозенец“ Любомир Дреков и на „Средец“ Мария Ачкова свидетелстват, че живеещите там искат да бъде въведено платено почасово паркиране, за да не се паркира по тротоари и зелени площи и за да освободят кварталите си от съдбата да бъдат периферни паркинги на идеалния център. Общинарите обясняват, че идеята не е нова, обсъждала се повече от две години.

Речено, сторено. Само месец по-късно, на 20 юли 2017 г., Столичният общински съвет приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична Община, в която е включено „разширяване на обхвата на „Зелена зона“ и промяна в началния и крайния час на режима на платено паркиране – вместо от 8 ч. – от 8.30 ч. и вместо до 19 ч. – до 19.30 ч. в работен ден“ (цитат от решението на СОС).

ДА ДОЙДЕ БОЯТА

След решението на Общинския съвет осъществяването на промените става задължение на Центъра за градска мобилност, общинското дружество, което осъществява тези дейности на Столична община. Предвиденият срок за подготовка е около половин година, но всичко е готово за по-малко от три месеца.

Така София очаква 1 октомври 2017 г., за да стане… по-добре. Нали това е целта на всяка промяна. Два нови района се подготвят за идването на реда. Единият е долната част на квартал „Лозенец“ по улиците между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Драган Цанков“, „Джеймс Баучър“, „Арсеналски“ и „Черни връх“, където трябва да има 3500 нови платени места. Други 1100 се очакват в карето между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Михай Еминеску“, „Цариградско шосе“ и „Хан Омуртаг“.

Всяка промяна обаче идва с разходи. Плановете на Столичната община предвиждат разширението на „зелената зона“ да е еднократна инвестиция за около 2.5 млн. лева, която да носи годишни приходи около 4.6 млн. лева. Отделно всяка година новите разходи трябва да са около 1,5 млн лева, които са предимно за заплати на новите назначени над 90 души. Накрая остават 3.5 млн лева годишно, които ще се използват за въвеждането на новата система за таксуване в градския транспорт. Всичко звучи прекрасно, когато човек погледне големите числа.

АХ, ТЕЗИ МОБИЛНИ УСТРОЙСТВА

На пръв прочит това е едно чудесно общинарско решение, което ще намали както трафика, така и стреса за живеещите и посещаващите тези райони. Откриват се и работни места. Сметките също излизат. Дали?

В решението на Столичния общински съвет, под номер 440 от 20 юли 2017 г., детайлно е описано какво ще включва инвестицията от 2,5 млн. лева за новите платени паркоместа. В списъка виждаме и предвидени 170 000 лева за закупуване на 100 броя мобилни устройства, необходими за осъществяване контрола на платеното почасово паркиране. Става дума за т.нар. PDA (personal digital assistant) – онези „джаджи”, с които контрольорите проверяват дали даден автомобил има право да паркира. Сумата от 1700 лева за едно такова мобилно устройство буди интерес. Затова проверяваме какви мобилни устройства си е купил Центърът за градска мобилност за тази не малка сума.

Обявената обществена поръчка за мобилни устройства от Центъра до този момент е само една и е с дата 10 юли 2017 г. – за закупуването на 200 устройства. Няма последвала обществена поръчка на общинското дружество за 100 нови устройства до този момент, както е поръчано в списъка на общинарите. Т.е. 10 дни преди решението на СОС да бъде прието, авансово от ЦГМ вече обявяват, че искат да закупят двойно повече мобилни устройства.

В публичното състезание за обществената поръчка с предмет „Доставка на 200 броя мобилни устройства PDA необходими за осъществяване на дейността на Център за градска мобилност ЕАД във връзка с упражняване на контрол над „Синя зона“ и „Зелена зона“ и с 350 000 без ДДС прогнозна цена, участват четири фирми. Две отпадат поради несъответствие с търсещите се технически параметри, става ясно от качената документация в сайта на общинското дружество. От останалите две печели фирмата, дала по-ниската цена, тоест „само срещу“ 320 600 лева без ДДС (384 720 лева с ДДС), и то с цели две години гаранционна поддръжка са закупени 200 нови мобилни устройства. Всяко от тях е на цена от 1923.6 лева с ДДС. Типът на устройството, което по общинските документи е по-скъпо дори от последните модели технологично развити мобилни устройства, е „мобилен компютър, индустриално изпълнение WEPOY S98“.

КОЙ Е WEPOY?

Бърза проверка в Google показва, че брандът WEPOY е китайски, създаден от „Shenzhen Wepoy Technology Co. Ltd“ в „Силиконовата долина“ на Азия – град Шенжен. Закупуването на устройствата е възможно само през сайта Alibaba.com, който е оторизираният продавач на този бранд. Цената, посочена в китайския сайт за брой на WEPOY S98, е между 260 и 500 щатски долара. Логично е за закупуването на 200 броя да има сериозна отстъпка. Но дори и при най-високата цена от 500 долара разликата между платените от общинското дружество 1923.6 лева се разминават с пазарната с близо 1100 лева. И така двеста пъти по 1100 лева са 220 000 хиляди лева, които се оказват изгубени някъде между реалната и платената от Центъра за градска мобилност цена.

В амбициозния план на Столичната община за 2018 г. са четири нови територии за платено паркиране някъде из кварталите „Оборище“, „Възраждане“, „Красно село“ и „Студентски град“, които също ще бъдат маркирани за платено почасово паркиране. Сигурно и там ще са необходими още мобилни устройства. А и не само те. Ще са необходими скоби и нови автомобили. С всички тези разходи може да се злоупотребява и винаги някой по веригата удобно нещо пропуска. Но в случая със „зелената зона“ проблемът идва още от самото решение на Столичния общински съвет.

ИЗТОЧНИЦИ

Решение на Столичен общински съвет от 20 юли 2017 г.

https://goo.gl/3qGBWC

Публично състезание за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на 200 броя мобилни устройства – PDA, необходими за осъществяване на дейността на „Център за градска мобилност“ ЕАД

https://goo.gl/UF8nRo

Оферти в електронен магазин на Wepoy

https://wepoy.en.alibaba.com/

https://goo.gl/1ngqpZ