„ЦАРСКИЯТ“ СТАДИОН В ОБЩИНА ДРЯНОВО

„ЦАРСКИЯТ“ СТАДИОН В ОБЩИНА ДРЯНОВО

КОНСТАНТИН КОСТОВ

Изграждането на нови стадиони в села, в които няма кой да ги използва, не е новина. Техният брой доближава 100, а причината да се строят масово е, че по тази мярка не се изисква съфинансиране и Европейският съюз осигурява 100% от парите. Най-луксозният подобен обект се намира в община Дряново, където на разстояние само от няколко километра стадионите са два.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2016


В подножието на Стара планина, на кръстопътя между Северна и Южна България, се намира село Царева ливада. Според легендата тук някога са пасли конете на царете Асеневци и е бил лeтният дворец на цар Иван Асен II. Днес на това място се намира „царският“ стадион за чудо и приказ, а селото, в което живеят около 800 души, повечето от които пенсионери, дори си няма футболен отбор.

Щом влезете в село Царева ливада, на мегдана свийте вдясно, преминете по осеяния с дупки път и ще видите стадиона, разположен на площ от около 15 дка и построен за 3 707 409 лв. европейски пари. Проектант е „Еко Пром Проект” ЕООД, а изпълнител – „Джи Пи Груп“ ООД.

Спортният комплекс в селото включва футболно поле с изкуствена трева, трибуни с 815 места, обслужваща сграда със зала за пресконференции, служебни помещения и съблекални, както и паркинг. Освен ВИП ложи на трибуната има и кабина за журналисти и командно-наблюдателен пункт (общо 17 места). Сградата към стадиона разполага и с две съблекални за футболисти и една за съдии, стая за делегати, фоайе за граждани, станция за допинг контрол и медицински кабинет.

Проектът, по който е направен комплексът, е за „Изграждане на стадион в с. Царева ливада, изграждане на три игрища за футбол, волейбол и баскетбол и обновяване на стадион в гр. Дряново, Община Дряново”. Той е направен след сключен Договор за БФП № 07/321/01179 между Община Дряново и ДФЗ-РА. Проектът е по мярка 321 – 321 – „Основни услуги за населението и икономиката на селските райони“ по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Цялата стойност на изградените спортни обекти е 5 189 496 лв. без ДДС или 6 227 395 лв. с ДДС. От цялата сума 1 085 053 лв. са от държавния бюджет. Стадионът официално е окрит на 28.08.2015 г.

ЕТО И ЗА КАКВО СА ПОХАРЧЕНИ ПАРИТЕ

За доставка и насаждане на растителност са дадени около 20 хил. лв. Любопитно е, че са засадени 123 броя дървета (смърч, жив плет, млечен чвор, бреза, чворолистен чинар, топола, лавровишня, два вида смърч, както и плачеща върба) в район, обграден от всички страни с гора. Един от най-екзотичните видове, които общината е решила да засади, е атласки кедър (Cedrus atlantica), вид растение от семейство „Борови“, застрашено от изчезване, разпространено в Алжир и Мароко. От него са поръчани 12 бр. за 2640 лв.

За 26 бр. столове за конферетната зала са дадени 1690 лв., т.е. по 65 лв. на стол, след като в специализирани магазини за столове цените започват от 30 лв. 960 лв. са дадени за три телевизора – 2 в съблекалните на отборите и един за фоайето. За един обозначителен надпис са похарчени 15 хил. лв., а за три броя стенни закачалки – 600 лв. – по 200 лв. за всяка.

Интересна съпоставка може да се направи между държавните пари, които община Дряново е получила за 2016г., и тези, използвани за изграждане и ремонт на спортните съоръжения в общината. Бюджетът на общината е 7 693 395 лв., а 6 227 395 лв. с ДДС е сумата, дадена за строителни и ремонтни дейности по проекта.

КОЙ ЩЕ ПОЛЗВА „ЦАРСКИЯ“ СТАДИОН?

По данни на НСИ населението на община Дряново към 31.12.2014 г. наброява 9234 души, разпределени в 63 населени места. 77% от населението на общината живее в град Дряново, а останалите 23% живеят в селата, като с най-голям брой жители е село Царева ливада с около 800 души. В 11 от селата населението е над 50 жители, а в останалите – до 50 жители. От официалното преброяване на населението през 2011 г. става ясно, че пенсионерите са 3599 души. През 2011 г. е имало и 658 лица, които са икономически неактивни, 1314 са лицата с увреждания, а децата в общината, от 1. до 12. клас, са 656 на брой.

От направената проста сметка става ясно, че в общината около 4000 души, мъже и жени, са тези, които вероятно са спортно активни и ще могат да използват съоръжението. Това е и най-оптимистичната прогноза, тъй като в град Дряново, който е на 7 км от селото, има голям стадион с естествена трева – на отбора „Локомотив 1927“-Дряново. В съседните градове футболните отбори си имат стадиони и единствената причина да дойдат в с. Царева ливада е да сменят градската обстановка и да поиграят на изкуствен терен. В селото няма дори хотел, където да се настанят футболни отбори, дошли на лагер заради новия стадион. Има единствено немного развит селски туризъм с къщи за гости.

МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ: ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА

„Новият стадион в Царева ливада е част от идеята Дряново да се превърне в център за спортен туризъм”, са думите на бившия кмет на града д-р Иван Николов, в чийто мандат е сключен договорът по проекта и е изграден спортният комплекс. Построяването на стадиона е било част от поетите му ангажименти през есента на 2011 година за втория му управленски мандат. С изграждането му щели да се привличат повече туристи, но как точно, не става ясно. От общината обяснили пред медиите, че с. Царева ливада има богата спортна история.

Председателят на новия общински съвет, избран на местните избори през 2015 г. Тодор Василев коментира, че общината прави всичко възможно да привлича туристи и чужди отбори, за да използват терена в селото, „да се възползва градът от вложените в селския стадион евросредства“.

КОИ СА СТРОИТЕЛИТЕ

Обществената поръчка за строеж и ремонтни дейности се печели от фирма „Джи Пи Груп“ ООД, а проектант е „Еко Пром Проект” ЕООД. Първата фирма е на осмо място по обем на обществените поръчки от 2007 до 2015 г., показват публикуваните отворени данни. В консорциум „Джи Пи Груп“ е получила 457.304 млн. лв., а самостоятелно – 80.557 млн. лв. През пролетта на 2016 г. премиерът Бойко Борисов обвърза фирмата с изпълнителния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, но той не фигурира официално в регистрите.

„Царският“ стадион в община Дряново се нарежда до около сто други селски стадиони в общини из цяла България, които се построиха в последния кметски мандат преди изборите от края на 2015 г. За последния програмен период в България са ремонтирани 93 стадиона и са изградени зали за по близо 5 милиона лева, все в селата. Повечето проекти се финансират 100% от Европейския съюз. За разлика от много други случаи стадионът в Царева ливада е завършен. Но какво от това?