РАЗОРАНАТА НИВА НА РУСЕ

РАЗОРАНАТА НИВА НА РУСЕ

МИРОСЛАВ ПЕРСЕНСКИ

Дълги години хората в Русе очакват Градският стадион да бъде ремонтиран. Привържениците на футбола в града имат и още един мотив да са нетърпеливи – любимият им отбор отново е сред най-добрите в страната. Общината иска, правителството дава парите. Стадионът е ремонтиран, но става за игра само в сухо време. Отговорността се прехвърля между общината и изпълнителя, но парите са похарчени, а резултатът е плачевен.


ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2017


В Русе футболът открай време е на почит. Това превръща класирането на русенския отбор „Дунав“ в Първа професионална лига (за сезон 2016-2017 г.) в събитие, което никой в града не пропуска. Медиите шумят, хората говорят, oбщинската администрация започва да обещава подкрепа и да напомня за своя ангажимент към спорта. Основната част от този ангажимент е обещанието за ремонт на Градския стадион – разположен почти в центъра на града, в непосредствена близост до гордостта на местното управление – зала „Булстрад Арена”. Стадионът е в плачевно състояние и не отговаря на изискванията за домакинстване на мачове от новата Първа лига.

Общината не може сама да поеме този разход и през юни 2016 г. Министерският съвет взима решение за отпускане на 1 млн. лв. от държавния бюджет за ремонт на стадиона, обновяване на терена и монтиране на ново осветление. Община Русе има задължението да изготви проекта, а Министерството на младежта и спорта (ММС) се ангажира с изпълнението му. Бъдещето изглежда светло.

КОЙ ИСКА ДА РЕМОНТИРА СТАДИОНА?

На поканата за обществена поръчка „Модернизация и ремонт на Градския стадион в Русе“ през август се отзовават двама кандидати – софийските строителни компании „Тарктур“ ЕООД и „Онтарио Спорт БГ“ ЕООД. Веднага прави впечатление, че единият кандидат има опит в подобни дейности, а другият няма.

Справка в Търговския регистър към този момент показва, че „Тарктур“ от 2012 г. е с управител и едноличен собственик на капитала от 5000 лв. Иглика Крумова. В този бранш фирмата е работила единствено по тренировъчния терен на стадион „Трейс арена“ в Стара Загора. Собственик и управител на другата фирма – „Онтарио Спорт БГ“, към онзи момент е Александър Тодоров. Дружеството е познато с доставка, монтаж и изграждане на спортни съоръжения, оборудване и настилки на различни зали, площадки и стадиони. С богат опит в бранша, реализирали тревните покрития на националния стадион „Васил Левски“, стадион „Георги Аспарухов“ „Лудогорец арена“, стадион „Ивайло“ във Велико Търново, стадион „Миньор“ в Перник, стадион „Баку“ в Азербайджан, терените на базата на „Ботев“ и други.

Опитът си е опит, но законът изисква конкурс. Още в самото начало на процедурата се появяват забележки към двамата кандидати от страна на Комисията по избор на изпълнител на обявената обществена поръчка. След предполагаемото изчистване на нередностите, в средата на септември 2016 г. Министерството на младежта и спорта обявява и класирането на кандидатите. Поръчката е спечелена от „Тарктур“ ЕООД, а другият участник „Онтарио Спорт БГ“ ЕООД е отстранен заради липса на документи, че е вписан в Централния регистър на Камарата на строителите за I група, II категория строеж.

КОЙ Е ПОБЕДИТЕЛЯТ?

Фирмата победител може да няма опит в строителството и ремонта на спортни обекти, но пък има опит в участие в големи проекти, в които политическите контакти не са без значение. Името „Тарктур“ ЕООД привлича внимание за първи път през юни 2014 г. Тогава, след формалното прекратяване на строителството на „Южен поток“ в България, стана известно, че край село Аврен се укрепва черен път, който трябва да обслужва строителството на газопровода. По това време кметът на Аврен Емануил Манолов обяснява, че ремонтът се извършва „от и за сметка на дружеството „Тарктур“ – а тази работа фирмата поема от „Южен поток – България“.

Проверка на електронното издание „Дневник“ тогава показа, че с две поредни решения, взети за по-малко от месец – през април и май 2014 г., Общинският съвет в Аврен е възложил на кмета Манолов да сключи договор за укрепването на път до плажа Паша дере и газокомпресорната станция „Варна“ най-напред с „Южен поток България“, а след това с „Тарктур“.

ДА СТРОИМ (БАВНО) СТАДИОН

След традиционните обжалвания и бавене на процедурите договорите с фирмата са подписани и ремонтните дейности стартират на 18 октомври 2016 г. По това време футболният „Дунав“ трябва да играе домакинските си мачове на стадиона на „Лудогорец“ в Разград – факт, който предизвиква гнева на фенклуба на русенския отбор. Според техническото предложение на „Тарктур“ срокът на изпълнение на предмета на поръчката е от 60 календарни дни, като за целта в офертата на фирмата е приложен и съответният линеен график, а компанията уверява, че всичко ще приключи в срок.

След известно време обаче на строителния обект се появява табела, според която ремонтните дейности са започнали на 22 ноември – повече от месец след като министър Красен Кралев, заедно с национални и местни медии, присъства на първата копка. В началото на 2017 г. в отговор на запитвания за продължаващите забавяния от спортното министерство уточняват, че към дата 9 януари обектът „Модернизация и ремонт на градски стадион гр. Русе“ е със спряно строителство с акт 10, поради лошите метеорологични условия. Според ММС от срока на договора са изминали 33 дни.

Въпреки това забавянията продължават, а като причини са изтъквани лошите метеорологични условия и документални трудности. На 18 март от фенклуба „Дунав завинаги“ дори организират протест пред Градския стадион и изпращат гневни писма до институциите, в които напомнят за многократните обещания ремонтът да приключи в срок. Едва на 22 март започва полагането на тревната настилка и изграждането на дренажната система, а на 1 април феновете шеговито „прерязват лентата“ на стадиона, на който по това време все още кипи усилена дейност. Вписаните в договора 60 дни за изпълнение отдавна са минали. В крайна сметка ремонтите приключват и на 28 април 2017 г. „Дунав“ играе на Градския стадион първия си домакински мач на най-високо ниво от 25 години насам.

КАТО РАЗОРАНА НИВА

Проблемите обаче започват едва след няколко футболни срещи на „новия стадион”. Оказа се, че водата не се оттича правилно при дъжд и дори след поливане, като на места остават огромни локви. Наред с това тревната покривка започва буквално да се рони и на места се показва поддържащата мрежа, върху която са закрепени тревните чимове. Медиите започват да се шегуват със състоянието на „разораната нива”.

След оплаквания от страна на футболисти и треньори за състоянието на терена кметът на Община Русе Пламен Стоилов изпраща няколко писма до Министерството на младежта и спорта, в което се описват проблемите. В отговор от министерството са разпоредили проверки и са се срещнали с представители на фирмата изпълнител. Гаранционният срок на ремонтираното съоръжение е 7 години, но появата на нередности броени седмици след приключване на строителните дейности вероятно са в резултат на дефекти при изпълнението, коментират специалисти. Това важи в особена степен за дренажната система, която на практика не работи.

Собственикът на стадиона в лицето на Община Русе и представители на изпълнителя „Тарктур“ си разменят обвинения – от фирмата твърдят, че теренът не се поддържа правилно, а местната администрация обвинява лошото изпълнение. От фирмата изтъкват, че общината няма необходимата техника за поддръжка, освен това теренът се претоварва от множеството тренировки и мачове, които се водят на него. Община Русе пък заявява, че дори твърденията на изпълнителя да са верни, е невъзможно състоянието на терена да се влоши до такава степен само за няколко седмици. Освен това е даден за пример стадионът в Разград, който поема тренировките и мачовете на няколко отбора и въпреки това е в безупречно състояние. „Тарктур“ връща топката със заявление, че при приключване на ремонтните дейности Община Русе е приела строителния обект и е подписала протоколите без забележки. И така до безкрай.

Към момента проблемите се отстраняват за сметка на изпълнителя, но сред футболисти и фенове се появяват притеснения, че „Дунав“ отново може да се наложи да домакинства мачовете си на 60 км от дома. През това време има непрестанни оплаквания от състоянието на терена, а надеждите на футболисти и треньори преди мачове са свързани не толкова с успеха, колкото с времето – надяват се поне да не вали.

ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА:

https://goo.gl/DGqEfQ

https://goo.gl/yueUuP

https://goo.gl/hWbofv

https://goo.gl/Gbg3vP