Пресъхващият язовир „Тича“ обрича Шумен, Търговище и Велики Преслав на безводие

Пресъхващият язовир „Тича“ обрича Шумен, Търговище и Велики Преслав на безводие

ДИЯНА ЖЕЛЯЗКОВА

На фона на огромните водни загуби в Шумен, тази година най-после се сключи договор по ОП „Околна среда“ на стойност 126 млн. лв. за изграждане на нов водопровод от язовир „Тича“ и пречиствателна станция за питейни води. Проектът е подписан през април и е със срок на изпълнение 51 месеца.

Полуостров Емил Димитров (Ревизоро). С благодарност от гражданите на Шумен, Търговище и Велики Преслав за това, че за няколко месеца успя да превърне острова в полуостров“ – табела с този ироничен надпис обозначава нова ивица земя, изплувала от язовир „Тича“ край шуменското село Сушина. До тази година мястото беше под вода, а в далечината се издигаше голям остров, известен като Паткарника. От пролетта обаче „Тича“ застрашително започна да губи обем, водата около острова пресъхна и Паткарника се превърна в полуостров. А местни природозащитници саркастично го кръстиха „Емил Димитров“, защото обвиняват екоминистерството в лошо управление на водните ресурси, довело до критичното състояние на язовира.

„Тича“ е седмият по големина язовир в страната и от него се осигурява вода за близо 200 000 души в градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав. След края на лято 2020 водоемът е пълен на 45% от капацитета си по официални данни на МОСВ. Общият обем на язовира е 311 млн. куб. метра, а към 1 октомври в него има 141 млн. кубика. От тях обаче 40 милиона са т.нар. мъртъв обем и реално водите за ползване в „Тича“ са 101 млн. куб. метра. Състоянието на язовир „Тича“ е изключително тревожно заради бързия темп, с който пресъхва – само за две години язовирът е загубил почти 70% от полезния си обем. Ако нещо не се промени, догодина близо 200 000 души са заплашени да останат без вода.

ЗЛАТНАТА ВОДА НА БЪЛГАРИЯ
Построен в края на 70-те години, яз. „Тича“ е бил предвиден за напояване, а не за битово водоснабдяване. В този период обаче Шумен е изправен пред жесток воден режим, тъй като местните сондажи се оказали недостатъчни за разрастващия се град. Затова ВиК мрежата е вързана към язовира, всички викат „ура“ и пропускат „дребния“ факт, че водата от „Тича“ е поливна, а не питейна, а пък градът няма пречиствателна станция.

Нищо не се е променило и до днес. 40 години по-късно водата от „Тича“ е с официален статут „поливна“, Шумен все така няма пречиствателна станция за питейни води, а язовирът няма санитарно-охранителна зона. В 40-годишно безвремие държава, община и ВиК оператор си прехвърлят отговорността за все по-лошото състояние на язовира и на водния сектор, а жителите на Шумен от години са принудени да купуват минерална вода, защото от чешмите често тече мътилка.

Алогично на ситуацията, шуменци плащат най-високите цени за вода – 3,30 лв. през 2018 г., 3,40 лв. – 2019 г. Повишаването на цената е заложено още през 2016 г. в бизнес плана на ВиК – Шумен, и е одобрено от общинските съветници с гласовете на мнозинството на ГЕРБ под предлог, че по-високата цена ще реши проблема с лошото качество на водата.

Що се отнася до ВиК – Шумен, дружеството, вместо да се стабилизира финансово, натрупа огромни задължения и през 2019 г. сметките му временно бяха блокирани от съдия-изпълнител. В края на 2019-а официалните загуби на водното дружество бяха почти 3 млн. лв., но освен това операторът дължи над 4,5 млн. лв. по неплатени договори, за които вече има и съдебни решения. През септември 2020 г. стана ясно, че дълговете на ВиК – Шумен, само към електроразпределителните дружества са 7,5 милиона лева. „Енерго про“ заплаши да спре тока на водния оператор и той взе спешен вътрешен кредит от националния ВиК холдинг, за да си плати тока.

Когато към дългогодишните нерешени проблеми на ВиК – Шумен, се добави и лошото управление на водните ресурси, комбинацията се оказа почти катастрофална за единствения водоизточник – язовир „Тича“.

ШОКИРАЩИ ЗАГУБИ НА ВОДА ОТ ЯЗОВИР „ТИЧА“
През март 2018 г. язовир „Тича“ буквално прелива. Само две години по-късно огромният водоем се смали наполовина и попадна сред най-критичните в страната. Специалистите са единодушни, че една от основните причини за това са последните сухи зими. Язовир „Тича“ се пълни от снеговалежи, а не от дъждове, затова липсата на сняг остави водоема без приток. Резкият му спад се дължи обаче и на огромните загуби на вода, които дори станаха обект на прокурорска проверка. Водата от язовира се губи и заради лошото състояние на 40-годишния водопровод към Шумен. Както и заради непрекъснатите аварии по градската мрежа, и от напоителния канал за земеделските площи.

В момента загубите на вода във ВиК – Шумен, вече са фрапиращите 82%, съобщава КЕВР в последния си анализ. А още по-лошото е, че този стряскащ процент е на фона на два реализирани проекта по ИСПА и похарчени над 100 млн. лв. за рехабилитация на водопроводната мрежа в Шумен.

Още по-шокиращи са загубите по напоителната система Виница, използвана за поливане на земеделски площи. Загубите на вода по напоителния канал надхвърлят 92%.

ПРОКУРОРСКИТЕ ПРОВЕРКИ – ЗАСЕГА БЕЗ РЕЗУЛТАТ
Още през май общинският съветник от Шумен Добромир Драев публикува в профила си във Фейсбук няколко клипа, които показваха огромни загуби от напоителния канал в района на Велики Преслав. Само в рамките на 3 км имаше около 12 аварии, през които водата изтичаше в р. Камчия, вместо да напоява земеделските площи. Драев е съветник от дясноцентристка местна коалиция и има изключително активна позиция по проблемите на водния сектор, които следи от близо 10 години.

По негов сигнал на 14 май Окръжната прокуратура в Шумен разпореди проверка за престъпление от общ характер – безстопанственост или друго деяние, свързано с неправилно управление на водите. „Темата е особено чувствителна за Шуменска и Търговищка област заради засушаването през последните години и липсата на нормален приток в язовир „Тича“, както и поради зачестилите аварии по магистралния водопровод за питейни нужди, който снабдява с питейна вода Шумен, Търговище и Велики Преслав“, обявиха в прессъобщение от Апелативна прокуратура във връзка със започналата проверка.

Пет месеца по-късно няма никаква информация за хода на проверката.

ГЛОБА ЗА ВЕЦ, ПОЛЗВАЛ ВОДА НАД РАЗРЕШЕНОТО
На яз. „Тича“ има и две водноелектрически централи, които шуменци също обвиняват за източването на язовира.

ВЕЦ „Моста“ на дружеството „Касиопея 7“, която е собственост на бившия екоминистър от НДСВ Долорес Арсенова, е използвала повече от разрешените количества вода от язовир „Тича“ през м.г. Това се казва в официално писмо на МОСВ от 16 януари т.г. до общинския съветник Добромир Драев.
За миналата година МОСВ е издало разрешение на централата за 18,9 млн. куб.м вода. Водната централа обаче е надхвърлила разрешения обем с 856 хил. куб.м, съобщават от екоминистерството и допълват, че на дружеството ще бъде съставен акт за административно нарушение. 

КОЙ ЩЕ РАЗРЕШИ ПРОБЛЕМА
„В Шумен нищо не правят за решаване на проблема с водата. Седят и чакат държавата да свърши всичко“, коментира екоминистър Емил Димитров, който от началото на годината предупреждаваа местните власти и ВиК оператора.

Още през лятото на 2019-а някои от ръкавите на язовир „Тича“ започнаха да пресъхват. Тогава обаче това разтревожи само местните хора, рибарите и природозащитниците. Общинският съветник Добромир Драев се опита да предизвика някаква реакция от местния парламент, но кметската власт пренебрегна предупрежденията за задаващата се опасност.

Още в първите си публични изяви Емил Димитров предупреди, че язовир „Тича“ ще бъде сред трите проблемни водоема в страната заради намаляващия приток към него. Затова министърът от началото на годината започна да призовава в Шумен да бъдат възстановени старите каптажи.

Според тогавашния шеф на ВиК – Шумен, а днес директор на националния холдинг Илиян Илиев, за отварянето на старите кладенци в Шумен ще са необходими около 7-8 милиона лева. Кметът Христов обаче категорично отказа да финансира тези дейности от местния бюджет. Вместо да възстанови старите сондажи със собствени средства, местната управа зачака помощ от правителството, което пък реши да завърши система „Дунав“ като алтернативен водоизточник за Североизточна България.

Само че за изграждането на системата до Шумен в най-добрия случай са необходими поне две години, заяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Дотогава градът ще разчита за вода единствено от язовир „Тича“.
А междувременно дойде април и пресъхването на язовира стана видимо за всички.

НАДПРЕВАРА С ВРЕМЕТО
През май екоминистърът разпореди спешни действия на ВиК операторите в Шумен и Търговище, на които нареди да търсят алтернативни източници заради продължаващото тревожно намаляване на нивото на яз. „Тича“. Водата в язовира вече е с влошени качества по показател „мътност“, алармира Емил Димитров в заповед от 13 май.

На дружеството „Напоителни системи“ беше поставено условие да използва за напояване алтернативен източник – язовир „Шумен“. Напоителният канал от яз. „Тича“ беше спрян, но както се оказа, за кратко. Под натиска на местните земеделци министър Емил Димитров отстъпи от заповедта си и отново разреши вода за напояване, макар и в редуцирани количества.

Пускането на напоителния канал в разгара на лятото предизвика гневни реакции сред жителите на Шумен и Велики Преслав, а природозащитници започнаха ежедневни наблюдения на течовете, които публикуваха в социалните мрежи. От шуменското дружество „Напоителни системи“ обаче през цялото време уверяваха, че водата в язовира е достатъчна и за пиене, и за поливане.

А нивото на „Тича“ започна да пада застрашително – впоследствие се оказа, че за 5 месеца язовирът е загубил 20 млн. куб. метра вода. Но министър Димитров възприе уверенията на шуменския клон на „Напоителни системи“ и смени тона – вместо мрачни прогнози за „Тича“ той започна да успокоява, че в язовира има вода поне за две години. „Разходът му е 1620 пъти повече от притока. Въпреки това ние успяваме да балансираме количеството и за няколко години питейно-битовите нужди на Търговище, Шумен и Велики Преслав са осигурени“, заяви екоминистърът през юли.

Междувременно на парламентарен контрол в началото на лятото министър Димитров „обеща“ на шуменци още три години мътна вода от язовир „Тича“, докато бъде завършена система „Дунав“. И прогнозира, че водата от „Дунав“ ще струва между 6 и 8 лева.

През август МОСВ продължи да разрешава вода за напояване, а министър Димитров отново посочи, че „до края на мандата водна криза не се очаква“.

В началото на септември министър Емил Димитров отново провери на място язовирите „Тича“, „Ястребино“ и „Цонево“. Той посети и новия сондаж в Търговище, от който ще се ползва вода за промишлеността. След пускането му в експлоатация най-големият промишлен потребител „Шишеджам“ ще има независим източник, няма да ползва питейна вода и ще икономиса около 25% от водата, ползвана досега от язовир „Тича“.

ОТ ОБЩИНА ШУМЕН – /ПОЧТИ/НИЩО, НО ОТ СЪРЦЕ
На фона на нарастващото обществено напрежение местната власт в Шумен продължи да се държи като страничен наблюдател. Кметският екип и досега използва оправданието, че проблемите на водния сектор са ангажимент на държавата, а местният бюджет няма излишни средства.

На фона на огромните водни загуби тази година най-после се сключи договор по ОП „Околна среда“ на стойност 126 млн. лв. за изграждане на нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“ и пречиствателна станция за питейни води в Шумен. Проектът беше подписан през април и е със срок на изпълнение 51 месеца.

Вече е избран изпълнител по договора за пречиствателната станция на стойност 21 млн. лв. Предстои да приключи и обществената поръчка за подмяна на довеждащия водопровод, която е за над 60 млн. лв.

ВиК – Шумен, който е бенефициент по договора, ще тегли огромен заем в размер на 33 млн. лв., за да финансира собственото си участие в проекта. А шуменци отсега коментират със страх как този кредит ще се отрази на цената на водата.

ОТЛАГА ЛИ СЕ ЧЕРНИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА „ТИЧА“?
При наличен полезен обем от 101 млн. кубика в язовир „Тича“ министър Емил Димитров прогнозира, че има вода за населението за две години. Екоминистърът прави тези сметки въз основа на традиционното месечно потребление от около 4 млн. куб. метра за Шумен, Търговище и Велики Преслав. И като приема за даденост мъртвия обем от 40 млн. кубика. Точно тази цифра обаче може да изиграе много лоша шега за прогнозите на МОСВ, предупреждават запознати с проблема в Шумен. Хората в града засега се молят за голяма зима и се надяват на спасителен сняг, за да не се превърне градът във втори Перник, докато чака нов водопровод или системата „Дунав“.

Източници:
1. Заповед от 13.05 на МОСВ до ВиК-Шумен и ВиК-Търговище за изменение на месечния график за ползване на води от яз. „Тича“ https://www.moew.government.bg/static/media/ups/tiny/Vodi/izm_Grafik_13-05-2020.pdf
2. Месечен график на МОСВ за октомври https://bit.ly/2IDBMvk
3. КЕВР сравнителен анализ на ВиК сектора https://www.dker.bg/uploads/documents/vik/sravnitelen-analiz-vik-2018.pdf


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ 

Това е пореден ясен пример за провал на държавата в особено големи размери, а именно доставка на питейна вода до два областни центъра и още един сравнително голям град, както и поливна вода за земеделци в един от най-плодородните райони на страната.

Извиненията с намален приток на вода поради природни причини никак не звучат убедително на фона на значителните други проблеми и на явна липса на грижата на добър стопанин. Грижата на министъра не е да се доставя добра вода на добра цена за хората, а да се обясни как местната власт е виновна. Грижата на кмета не е да се достави добра вода на добра цена за хората, а да се обясни как министерството е виновно. Грижата на ВиК дружеството е, без значение за водата за хората, заплатите да продължават да текат. Резултатът за шуменци е 3.40 лева на кубик мътилка с перспектива да стане 6 до 8 лева на кубик не се знае какво. Добре че поне частният сектор не се проваля в доставките на минерална вода.

// ГЕОРГИ ГАНЕВ