Защо Черната книга е важна?

Защо Черната книга е важна?

МАРТИН КОТЕЕ

Скъпи читатели,

Това е една книга с факти.
Това обаче е и една книга с апел за промяна.

Пред Вас е тазгодишното издание на „Черна книга на правителственото разхищение в България“. Вече шест години ние, от Фондация за свободата „Фридрих Науман“, избираме 15 знакови истории, за пилеенето на пари на българските и на европейските данъкоплатци. В допълнение през 2020 г. потърсихме какво се е случило с някои от казусите, разказани в предходните издания.

Тази година не е като никоя друга!

Избухването на пандемията от COVID-19 изправи моя екип и мен пред въпроса ще можем да подготвим „Черна книга на правителственото разхищение 2020 г.“. Аз отскоро съм в България и вече имах възможност да разговарям с автори на журналистически разследвания, публикувани в предишни години в изданието, с представители на неправителствения сектор, с политици и с интелектуалци. Знам колко е важна ролята на Черната книга в подкрепа на активното гражданско общество. Познавам немската є версия, която излиза от 48 години. Германската „Черна книга на данъчните разхищения“ се издава от гражданско сдружение, наречено Институт на данъкоплатците. Тук, в България, имаме нужда от силата на разследващата журналистика, която не спира да разкрива неразумно, непочтено или неефективно харчене от страна на местната и държавната администрация на парите на българския и на европейския данъкоплатец. Изключително съм признателен на авторите на „Черна книга на правителственото разхищение“, че припознаха за свои целите є да осъществява граждански контрол върху институциите. Протестите в България, започнали през юли 2020 г., обединиха хора с различни убеждения и политически пристрастия. Желанието на българските граждани за институции, работещи в тяхна полза, върховенство на закона и независими медии потвърждава за мен нуждата „Черна книга на правителственото разхищение“ да съществува и да допринася за постигане на повече прозрачност и отчетност при харченето на публичните разходи.

И в „Черна книга на правителственото разхищение 2020 г.“ ще откриете няколко казуса от общонационално значение, водещ сред тях е този за електронното правосъдие. Като не по-малко важни за българското общество са и темите за несбъднатото електронно гласуване, строежа на детската болница, липсата на прозрачност при изграждането на магистрала „Хемус“ и др. Отделили сме място и за регионални случаи на пилеене на публични ресурси от различни градове в страната като Варна, Шумен, Габрово и др. Има и разследвания, проучващи факти, показващи липса на отчетност и прахосничество на парите, събрани от данъците на българските граждани от столицата София.

В „Черна книга на правителственото разхищение 2020 г.“ ще откриете нова рубрика – „За какво харчат парите Ви“. В нея икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии анализира икономическия ефект от прахосаните публични средства и липсата на прозрачност и отчетност на държавната и местната администрация. Моите колеги от Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и аз сме изключително благодарни за професионалната му оценка. Тази рубрика ще намерите в края на всеки разказан казус в тази публикация.

Много често ние, от Фондация „Фридрих Науман“, като издател на „Черната книга на правителственото разхищение“ сме питани какво се случва, след като книгата излезе от печат. Тази година потърсихме отговор на този въпрос и предлагаме на Вашето внимание пет статии, които проследяват какво е развитието на тези казуси междувременно. Освен тях с журналистката Генка Шикерова и оператора Мирослав Михайлов заснехме и кратки видеоистории, които също документират развитието на случаи от Черната книга, разказани през годините. Използвам случая да им благодаря за отдадеността и добрата работа. Черната книга не би била възможна без приноса на утвърдената журналистка Весислава Антонова, както и на моята колега от Фондацията Петя Дюлгерова, за което съм им признателен.

В интернет развиваме страницата chernakniga.bg. На нея можете да прочетете всички истории от изданията на „Черна книга на правителственото разхищение“ от 2015 година досега. Там, както и на едноименната страница във Фейсбук можете да откриете, споделяте и коментирате казусите и видеоисториите, посветени на Черната книга. Убеден съм, че активният граждански контрол въздейства върху постигане на повече отчетност и прозрачност при харченето на парите на българския и на европейския данъкоплатец. С това Ви приканвам да ни съдействате, като ни информирате и ни помагате за разкриването на нови случаи на неефективно или некомпетентно пилеене на публични ресурси. Така повече български граждани ще имат възможности за реализация, шанс да постигат мечтите си, да забогатяват и живеят по-добре. За да се случи всичко това, трябва силен граждански контрол.

Фондация за свободата „Фридрих Науман“ намира смисъл в това да продължи да разказва истории за разхищението на парите на европейските граждани!

Бъдете здрави!

С уважение,
Мартин Котее,
директор за България и Северна Македония на Фондация за свободата „Фридрих Науман“