Предговор

Предговор

ГЕОРГИ ГАНЕВ

Шеста поредна година изданието „Черна книга на правителственото разхищение в България“ съдържа конкретни, обилно разследвани и документирани материали за това как българската държава харчи пари, без от тях да има обществена полза. Както и човек да си определя и представя понятието „обществен интерес“, тези харчове няма как да са допринесли за него.

Както се вижда от различните материали, разхищенията с парите на гражданите обхващат всякакви държавни нива и образувания – правителство и министерства, общини, агенции на изпълнителната власт, и все повече – държавни и общински компании. Голяма част от разхищението не може да бъде успешно без мълчалива или активна подкрепа от още един клон на властта – правораздавателния, и като съдилища и, все повече, като прокуратура.

Шесто издание в поредицата е показател за вече наложена традиция. Тя е малко тъжна, защото избраните за излагане в книгата 15 материала всяка година се избират между неприятно много кандидати. Но с годините започват да се забелязват определени тенденции. Те са маркирани в придружаващите материалите карета и са изведени по-ясно и малко по-ударно в послеписа.


…КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД – продължение на истории от ЧЕРНА КНИГА:

Как си построихме (електронна) бюрокрация за 200 милиона

АЕЦ „Белене“ – черна дупка за българския данъкоплатец. Вижда ли се краят?

Едни 500 млн. лв. за непрозрачния холдинг-касичка +26+50… милиона лева

Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? БДЖ трябва да умре

Пропуски в тол системата за милиони, или защо няма пари за старите пътища


Тази година книгата включва и пет напомняния. Пет текста, които след няколко години развиват вече публикувани случаи на правителствено разхищение. Те задълбочават тъгата – става ясно, че не само нищо не е поправено, нито един държавен провал не е коригиран и май нещата се влошават.

Георги Ганев,
програмен директор икономически изследвания в Центъра за либерални стратегии (ЦЛС)