Кмет, обвинен в конфликт на интереси, остана на поста си до края на мандата

Кмет, обвинен в конфликт на интереси, остана на поста си до края на мандата

ДИЯНА ЖЕЛЯЗКОВА, Radian.bg

Как кмет, обвинен в конфликт на интереси, може с години да остане на поста си и да продължи да управлява, въпреки съмненията в корупция и злоупотреба с власт? Показа го кметът на малката шуменска община Никола Козлево Ешреф Реджеб, на когото само два месеца не достигнаха за пълен мандат (2019–2023 г.)

Никола Козлево е една от най-малките и изостанали общини в Шуменско, но това съвсем не се отнася до кмета є. Той е човек със завидно имотно състояние, който заедно с двамата си синове държеше здраво политическата, икономическата и институционалната власт в подопечния му район още от 2015 г. Тогава Реджеб беше избран за първи път за кмет на делиорманската община от партия ГЕРБ и бързо се превърна в едно от политическите „остриета“ на партийния си лидер и премиер по това време Бойко Борисов. Реджеб, заедно с друг известен делиормански политик и бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“ – Бейзат Яхя, обикновено стояха плътно до Борисов при посещенията му в региона.

Малко след встъпването си в длъжност кметът на Никола Козлево се оказа в центъра на публичен скандал за злоупотреба с власт. В разследване на Нова тв през 2016 г. журналистът Васил Иванов показа как общински служители от Козлево ремонтират в работно време голям частен магазин в Шумен, собственост на кметската фамилия.

От репортажите стана ясно, че кметът Реджеб е купил търговска сграда в Шумен за около 1,5 млн. лв. и впоследствие я ремонтирал, използвайки труда на свои подчинени от общината, за да открие на същото място семеен магазин. Всички работници по ремонта са били водени от Козлево до Шумен с организиран общински транспорт и в работно време, показа телевизионното разследване на Васил Иванов.

След репортажите Окръжната прокуратура в Шумен се самосезира, а Икономическа полиция се захвана със скандалния случай, огласен от Нова тв. От разследванията нямаше никакви последствия. Публичната шумотевица също не засегна козлевския кмет и той беше издигнат за втори мандат от партията си. Междувременно през 2017г. неговата снаха Ширин Вили беше назначена от правителството на ГЕРБ за заместник областен управител на Шумен и остана на този пост до май 2021 г., когато беше освободена от първото служебно правителство на Стефан Янев.

Общински заплати за кметски синове
В средата на втория кметски мандат на Ешреф Реджеб през 2021 г., Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) го обвини в конфликт на интереси. Прокуратурата установи, че в продължение на години той е плащал с пари от общинския бюджет на частната фирма на синовете си. На 26 ноември 2021 г. на сайта на КПКОНПИ беше публикувано съобщение за започнало производство срещу кмета на Никола Козлево по сигнал от орган на изпълнителната власт.

„В сигнала се съдържат твърдения, че кметът е разходвал бюджетни средства по сключени договори за доставка на хранителни продукти за нуждите на детски градини и за социални дейности, а стоките са закупувани от фирми на сина и свата на Реджеб. Отделно от това се твърди, че са отпускани общински средства в полза на местен футболен клуб, в чийто управителен съвет фигурира и синът на кмета“, съобщиха от Антикорупционната комисия.

Всички обвинения бяха доказани при проверката на КПКОНПИ. Установено беше, че Eшреф Реджеб лично е под­писал осем преводни нареждания в полза на Сдружение „Футболен клуб – Община Никола Козлево“, където от 2016 г. член на Управителния съвет е единият от синовете му. Общата стойност на така получените субсидии е в размер на 43 170 лв., обявиха от КПКОНПИ.

Значително повече са средствата, които кметът е платил на частната фирма „Ешрефоглу“, собственост на двамата му синове, като единият е и управител. В периода от 2018 до 2021 г. Реджеб е подписал общо 110 разходни ордера, с които са изплатени средства от бюджета на общината към фирма „Ешрефоглу“ за покупки на хранителни продукти, напитки, битови консумативи, препарати и др.

За установените безспорни случаи на конфликт на интереси Антикорупционната комисия наложи на козлевския кмет глоба в общ размер 10 000 лв. Според решението на КПКОНПИ в полза на държавата се отнемат възнагражденията на кмета Реджеб за дните, в които е бил осъществен конфликтът на интереси, както и сумата, която е получена като облага от деянието. Общата им стойност е 88 864 лв.

Тупкане на топката
След обявяване на решението на КПКОНПИ Ешреф Реджеб го обжалва първо пред Административния съд (АС) в Шумен, а после и пред Върховния административен съд (ВАС). Делата се проточиха две години и козлевският кмет изкара необезпокояван почти целия си втори мандат, печелейки време с процедурни хватки.

Почти година беше необходима на първата съдебна инстанция, за да приключи делото. Заседанията няколко пъти се отлагаха заради неявяване на свидетели, поради заболяване на други, необходимост от допълнителни експертизи, и така по целия арсенал от процедури.

След три съдебни заседания, през май 2022 г. АС потвърди изцяло решението на КПКОНПИ и постанови, че кметът на Никола Козлево е ощетил държавата и общината с над 88 000 лв., действайки в конфликт на интереси. Съдът потвърди вината на кмета по обвинението, че в продължение на три години, от 2018 до 2021 г., е превеждал общински средства на магазина на сина си и тъста си „Ешрефоглу“, като лично е подписвал разходните касови ордери. По този начин незаконно е изразходвал над 27 000 лв. от бюджета в полза на семейната фирма, определи АС и постанови тази сума да бъде върната на държавата. Отделно съдът потвърди решението на КПКОНПИ, с което кметът Ешреф трябва да възстанови на общината над 16 000 лв., представляващи дневната му заработка за датите, на които е плащал на магазина на сина си.

Съдът потвърди и второто обвинение срещу Ешреф Реджеб – че като кмет на Никола Козлево е изразходвал общински средства в полза на местния футболен клуб, в който синът му Кемал Ешереф е член на Управителния съвет от 2016 г. АС постанови кметът да възстанови в общинския бюджет дадените на отбора над 43 000 лв., както и да плати дневната си заработка за датите, на които е подписвал платежните нареждания към клуба на сина си, малко над 1000 лв.

Административният съд потвърди и първоначално наложената от КПКОНПИ глоба на Ешреф Реджеб в размер на 10 000 лв.

В края на юни 2023 г. ВАС постанови последното решение по казуса – потвърди присъдата на първата инстанция и окончателно осъди козлевския кмет за конфликт на интереси. Три месеца преди края на мандата му. Тук в процедурите се включи Общинската избирателна комисия (ОИК) в Никола Козлево, която трябваше да прекрати предсрочно мандата на кмета заради влязлата в сила присъда.

В продължение на две седмици ОИК не насрочваше заседание по казуса. На 15 юли избирателната комисия най-после се събра, но скандално отказа да се съобрази със съдебното решение и да прекрати мандата на кмета. Това стана с гласовете на петима от общо 10 присъствали членове на ОИК, които гласуваха против решението на ВАС и отстраняването на Реджеб от поста му.

Абсурдът на българските закони
Случаят „Козлево“ показва абсурдността на българското законодателство по определени казуси – така шуменски юристи коментираха отказа на ОИК – Никола Козлево, да прекрати мандата на кмета Реджеб, въпреки доказания конфликт на интереси. Според юристи избирателната комисия е в правото си да гласува, както прецени, тъй като никой не я задължава изрично да спазва съдебното решение на ВАС. А като колективен орган, тя не подлежи и на търсене на отговорност за решенията си.

„Законът е калпав. Законът е дал възможност това да се случи. В подобни случаи правомощията на кмета трябва да се прекратяват по силата на самото съдебно решение, а не да се иска решение от ОИК. Защото ОИК може да вземе и друго решение, както стана в Козлево“, коментира по този повод шуменски юрист с практика в избирателните комисии.

Според юристите, има формална логика в решението на избирателна комисия – Никола Козлево: щом законът им дава възможност да гласуват, те са в правото си да вземат каквото решение преценят. „Друг е въпросът доколко това решение (на ОИК) е морално и съобразено с обществените очаквания. Но как да искаш от едни хора, които смятат, че кметът е техен човек, да се съобразят с това?“, коментира шуменски юрист. В интервю пред независимия новинарски сайт Radian.bg председателката на ОИК – Никола Козлево, Десислава Христова направи още по-скандално изказване, обяснявайки защо комисията не е изпълнила решението на българския съд. „Не съм съг­ласна с решението на ВАС и не съм длъжна да се съобразявам с него!“, заяви Христова. Тя определи като „абсурдни“ обвиненията към кмета Ешреф Реджеб в конфликт на интереси, въпреки безспорните доказателства по случая.

„Нямам задължение да се съглася с влязлото в сила решение, постановено от ВАС, нямам такова задължение! При гласуване на решения в ОИК можем да гласуваме със „за“ и „против“, и аз съм преценила, че не се съобразявам със съдебното решение“, категорична е Христова. След скандалното решение на ОИК – Никола Козлево, Централната избирателна комисия се намеси и изпрати писмо до общинската комисия с указание да се проведе ново заседание и кметът да бъде отстранен от поста си.

Така на 27 юли ОИК – Никола Козлево проведе второ заседание и прекрати предсрочно пълномощията на Ешреф Реджеб като кмет на основание текстове от Изборния кодекс и Закона за местното самоуправление и местната администрация.

До старта на предизборната кампания оставаха само два месеца, а Реджеб твърдо се беше устремил към трети мандат, макар че по закон няма право да заема публична държавна длъжност в срок от една година след обявяване на присъдата за конфликт на интереси. Хора от обкръжението му обаче коментираха неофициално, че могат да се намерят вратички за заобикаляне на закона.

Кметът с депутатска заплата
Докато обвинението за конфликт на интереси се влачеше по съдебни инстанции, през 2022 г. Ешреф Реджеб си определи почти депутатска заплата от 4390 лв. (основно възнаграждение). По същото време депутатите от 47-то Народно събрание вземаха 4858 лв.

Размерът на възнаграждението му не кореспондира със състоянието на общината. Миниатюрна и слабо населена, северната делиорманска община Никола Козлево е в дъното на класациите по икономическо развитие в региона и години наред заема челните места по брой безработни. В общината живеят само 6244 души, а държавният бюджет е основен финансов източник за почти всички дейности. Според стратегическите документи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Никола Козлево попада в категорията „периферни слабо развити райони“.

Общината е изцяло селска, обхваща 11 населени места, половината от които имат под или около 300 души население. Освен на последните места по население е на дъното и по икономически показатели, а почти всички инвестиции идват по проекти с национално или европейско финансиране.

На фона на това плачевно икономическо състояние на общината Ешреф Реджеб оцени високо „тежката кметска работа“ и през 2022 г. си определи 4390 лв. основна заплата. Предложенията му бяха гласувани единодушно от местния общински съвет от 13 души, в което партията на кмета ГЕРБ имаше сигурно мнозинство от 8 съветници. „При нас не може да се гласува против кмета, защото всичко е в техни ръце“, заяви по този повод съветник, пожелал анонимност.

Битката за кметския пост
Почти два месеца след отстраняването му от поста името на Ешреф Реджеб остана на кметския кабинет в Общината. Свалянето на табелката стана също толкова дълго и неохотно, както и излизането на Реджеб от властта. Подчинените и съпартийците му бяха убедени, че той ще продължи да управлява и следващите 4 години, и не бързаха да слагат друго име там.

Според служители в Общината бившият кмет неофициално продължавал да „движи“ нещата. Което не е изненадващо, предвид впечатляващото материално благосъстояние на фамилията и факта, че за изминалите два мандата всяко назначение на общинска, а и на държавна длъжност в района е с благословията на Ешреф Реджеб. „Ако джипът му е паркиран отпред, значи той е в кметството“, обясняваха общински служители, попитани с какво се занимава сега бившият кмет.

В навечерието на местните избори осъденият за конфликт на интереси Ешреф Реджеб отново е издигнат за кмет от организацията на ГЕРБ в Никола Козлево. Документите му, заедно с тези на кандидатите за кметове на кметства и общински съветници, бяха подготвени за регистрация в ОИК – Никола Козлево. В последния момент обаче Изпълнителната комисия на ГЕРБ е отхвърлила кандидатурата на Реджеб, съобщават местни активисти. Националният партиен орган е отхвърлил и посочената от Ешреф Реджеб алтернативна кандидатура – тази на големия му син Реджеб Вели.

След това решение и след осем години като бастион на ГЕРБ, само за една нощ Козлево постигна пълна промяна. Цялата „управляваща фамилия“ Ешрефоглу, заедно с всички общински съветници и селски кметове от партията на Борисов, преминаха към партията на Гюнер Тахир Национално движение за права и свободи (НДПС).

Няколко дни по-късно синът на Ешреф Реджеб беше регистриран като кандидат за кмет на община Никола Козлево от НДПС. Освен кандидат за общински кмет, партията на Тахир регистрира в Козлево и пълна листа за общински съветници. Сред 13-те кандидати имаше само две нови лица – двамата синовете на Ешреф Реджеб, Кемал и Реджеб Вели. Останалите 11 бяха досегашни съветници, които също мигрираха от ГЕРБ в НДПС.

„След като Изпълнителната комисия на ГЕРБ отказа на Ешреф да го регистрира и след като отхвърли и кандидатурата на сина му, преди пет дни фамилията събра всички свои активисти и каза: Минаваме към НДПС!“, обясняваха жители на Никола Козлево.

Така една от най-силните управляващи фамилии в Делиормана – Ешрефоглу, зачеркна ГЕРБ от политическата карта на Никола Козлево и извади нов политически играч на сцената. Почти всички очакваха, че семейството ще спечели, тъй като за два мандата Реджеб успя да установи пълен контрол върху почти всички институции, докато фамилията му непрекъснато разширяваше бизнеса си. На практика миниатюрната община се беше превърнала в едно от онези места, в които кметовете държат „и хляба, и ножа“, затова местните избори бяха най-важната политическа, икономическа и обществена битка.

Действията на фамилията обаче доведоха до немислим доскоро съюз на дългогодишни политически противници в Никола Козлево. Старите врагове ДПС и БСП се обединиха в местна коалиция и издигнаха кметската кандидатура на 29-годишния местен земеделски производител и предприемач Исмаил Ибрям и започнаха предизборна кампания на принципа „Всички срещу Ешрефоглу“.

Изненадващо, тя завърши успешно – младият и неизвестен кандидат на ДПС-БСП спечели кметските избори още на първи тур с 50,73% от гласовете. Местната коалиция спечели и мнозинство в Общинския съвет, където има 7 от общо 13 съветници.

На тържествената клетва на новия кмет и съветниците му общинската зала беше пълна с десетки граждани, които ги посрещаха с аплодисменти. Хората вярват, че новите лица в местната власт ще променят района след 8-годишното управление на Ешреф Реджеб.

Източници:

1. КПКОНПИ, „КПКОНПИ установи конфликт на интереси за общински кмет“, 26 ноември, 2021 г.
https://www.caciaf.bg/bg/aktualno/novini/kpkopni-ustanovi-konflikt-na-interesi-za-ob-sht-inski-kmet/
2. КПКОНПИ, „Кметът на Никола Козлево, изпълнителният директор на ИАРА и общински съветник са действали в конфликт на интереси“, 6 юли, 2023 г.
https://www.caciaf.bg/bg/aktualno/novini/vas-potvyrdi-kmetyt-na-nikola-kozlevo-izpylnitelni-ja-t-direktor-na-iara-i-ob-sht-inski-syvetnik-sa-dejstvali-v-konflikt-na-interesi/
3. Радиан.бг, „Не сме длъжни да се съобразим с решението на съда! Как избирателната комисия в Никола Козлево остави кмета на поста му“, 15 юли 2023 г.
https://radian.bg/2023/07/15/не-сме-длъжни-да-се-съобразим-с-решен/


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ

Авторитетът е по-силен от съда

„Не съм съгласна с решението на ВАС и не съм длъжна да се съобразявам с него!“, е ключовото изречение в този текст. Виждаме относително рядък случай, в който институциите са на мястото си – антикорупционната комисия установява конфликт на интереси, съдебните инстанции издават присъда, при това в относително бърз порядък. Въпреки това обаче местната администрация в лицето на ОИК упорства и предпочита да запази вече осъден кмет. Става ясно кой е авторитетът – не съдът, а кметът и неговото семейство. Такава е реалността в много малки общини: държавата е далече и не обръща особено внимание на местните проблеми, а овластените ползват институциите и ресурсите на местната власт за своя собствена облага. И все пак избирателите имат последната дума.

 // Адриан Николов, ИПИ