Да оцелееш под падналия таван на нов социален дом

Да оцелееш под падналия таван на нов социален дом

ДИЯНА ЖЕЛЯЗКОВА, Radian.bg

Бебе оцеля по чудо под срутилия се таван на новопостроен социален блок в Шумен. Шест месеца по-късно няма виновни или обяснения за злополучния инцидент, а Община Шумен отказва да отговаря на въпроси на журналисти и граждани. Общинският жилищен блок е построен с европейско финансиране по ОП „Региони в растеж 2014-2020“ на стойност близо 3 млн. лв. Жилищната сграда е пететажна, намира се на ул. „Одрин“ № 15 в шуменския квартал „Тракия“. В нея има 51 апартамента с големина от 51 до 56 кв. метра.

Бебе оцеля по чудо, а друго дете беше ранено под падналите тавани на нов общински блок в Шумен. Цялата сграда е специално проектирана за настаняване на социално слаби граждани и е изградена с европейски средства. Собственикът, Община Шумен, организира всички процедури по възлагане на строителството и избора на фирмата изпълнител и управлява социалните жилища след пускането им в експлоатация.

Общинският блок посрещна първите си обитатели през април 2023 г., но броени дни по-късно таваните в няколко апартамента буквално се разпаднаха и затрупаха и вещи, и хора.

Шест месеца след инцидента няма нито виновни, нито обяснения за случая, който едва не взе жертви. Произ­шествието беше заметено под килима, а от Община Шумен и до днес отказват да отговарят на журналистически въпроси по темата.

Мълчанието на общинарите е обяснимо, тъй като злополучното събитие стана в навечерието на местните избори и застрашаваше кампанията на кмета Любомир Христов, който управляваше Шумен вече 8 години и се беше устремил към трети мандат. В крайна сметка Христов не беше номиниран от партията си и не участва в изборите, а Шумен има нов кмет. Дали той ще направи ревизия на предшественика си и ще отговори на неудобните въпроси, шуменци още не знаят.

Новата „гордост“ на кмета
Социалните жилища в Шумен започнаха да се разпадат още след рязането на лентите, макар че глътнаха милиони и бяха обявени за гордостта на местната власт. Случаят напомни за многомилионната зала „Арена Шумен“, наречена от кмета Христов „бижуто на Шумен“, която протече при първия дъжд, а парадното є стълбище започна да се рони още на първата година.

Общинският жилищен блок е построен с европейско финансиране по ОП „Региони в растеж 2014-2020“ на стойност близо 3 млн. лв. Сградата е пететажна, намира се на ул. „Одрин“ № 15 в шуменския квартал „Тракия“. В нея има 51 апартамента с големина от 51 до 56 кв. метра.

Първата копка беше направена през 2020 г., а строител на социалните жилища е шуменската фирма „ЖСП Стил“, която е сред редовните изпълнители на общински поръчки. Показателно е, че по този проект Община Шумен беше санкционирана заради нарушения при избора на изпълнител, но това не спря работата.

Още при провеждането на обществената поръчка се появиха подозрения, че процедурата се прави за определена фирма. През 2021 г. управляващият орган на оперативната програма наложи санкция на Община Шумен в размер 250 594 лв. заради нарушения при избора на строител. Беше посочено, че в конкурса са поставени условия, които ограничават другите кандидати, и че методиката за оценка на офертите е незаконосъобразна. Община Шумен обжалва наложените санкции, но съдът потвърди нарушенията, както и размера на финансовата корекция, която представляваше 10% от стойността на сключения договор.

В крайна сметка, с дофинансиране от общинския бюджет, строителството завърши в края на 2021 г., а кметът Любомир Христов организира специална обиколка за местни журналисти, за да се похвали с новия общински блок. По този повод на сайта на Община Шумен се появи възторжена публикация. Съобщено беше, че общината ще обзаведе апартаментите с мебели и техника, и че част от жилищата ще бъдат предоставяни на млади специалисти, които работят в местни фирми. „Във всеки апартамент ще има по две легла с ракла, двукрилен гардероб с надстройка, портманто, готварска печка, кухненски шкаф­чета, пералня, по два климатика, диван, маса, столове и др.“, обясниха от общинската администрация.

По неизвестни причини обаче през цялата 2022 г. блокът остана необитаем. Дали през това време общинарите са изчаквали да видят как „ще се държи“ сградата, остава неясно. Факт е, че жилищният блок беше официално открит чак в края на 2022 г. от кмета Любомир Христов и в присъствието на управителя на фирмата изпълнител Стефан Начев с хвалби и суперлативи за новата придобивка. „Въпреки пандемията и рязкото увеличаване на цените успяхме и сме на финала на един необходим за Шумен проект“, похвали се кметът Любомир Христов пред журналисти.

Кошмарът „общински жилища“
През април 2023 г., преди още да са заглъхнали фанфарите, новите общински жилища мистериозно започнаха да се разпадат. А под отломките се оказаха трите деца на Гюлнур Юсуфова, която със съпруга си обитава един от апартаментите за социално слаби семейства.

Най-малкото дете, бебе на година и пет месеца, оцеляло по чудо благодарение на бързата реакция на майката, която успяла да го грабне, преди таванът да затрупа кошарката му. Деветгодишната му сестра обаче беше ранена от падналите върху леглото є огромни парчета мазилка.

Семейството на Гюлнур живее в апартамент от дневен тракт и спалня на първия етаж в блока. В спалнята са двете легла на по-големите деца – момче на 11 години и момиче на 9 години. Родителите спят в дневната стая, където е и бебешката кошарка. Само месец след като се настанили, таваните буквално започнали да падат върху главите им, а хората нямало къде да отидат, за да се спасят от кошмара. При това са преживели ужаса не един, а два пъти.

Първият инцидент станал на 15 април рано сутринта. „Първо падна таванът в дневната, срути се целият, докато спяхме“, разказва Гюлнур няколко дни по-късно и не спира да плаче, уплашена от ужасните събития: „Чу се някакъв силен гръм и докато отворя очи, виждам как целият таван пада в средата на стаята. Не знам как успях да реагирам толкова бързо, за да спася бебето! За секунди се хвърлих към малкия, успях да го грабна и докато го взема, цялата мазилка падна върху детската му кошарка“.

Снимки, направени от семейството веднага след инцидента, показват как отломките са се срутили върху цялата стая, големи парчета мазилка са затиснали бебешкото легло, дивана и масата в дневната, потрошили са новия телевизор.

Кошмарът обаче продължава. Семейството е преместено в съседен апартамент, докато ремонтират жилището им. А там трагедията се повтаря – този път паднал таванът в детската стая и затрупал двете по-големи спящи деца.

„Към 1,20 ч. през нощта таванът падна направо върху децата! Големият ми син се размина само със стреса, но дъщерята е цялата в синини и охлузвания“, притеснява се Гюлнур и показва огромна синина върху крака на 9-годишното момиченце.

След този инцидент семейството решило да се върне в стария си апартамент. „Тук поне таванът вече е паднал, няма какво повече да пада“, обяснява майката няколко дни по-късно. Но продължава да живее в страх заедно с останалите обитатели на общинския блок. „Няма къде да отида с тези три деца, просто няма къде да живея и сме принудени да стоим тук. От страх живеем само в една стая“, казва жената.

По това време семейството е притеснено и заради сериозен здравословен проблем на най-малкото дете, което след вирусна инфекция развива тежко бъбречно заболяване и се налага да бъде лекувано във Варна, дори няколко пъти е поставяно на хемодиализа. Заради заболяването на бебето Гюлнур е напуснала работа като санитарка в шуменската болница и 5-членното семейство едва се справя само със заплатата на съпруга. „А вече няма и къде да живеем, просто не знам какво да правя“, плаче изтормозената жена след инцидента.

Падащите тавани не са единственият проблем в новите социални жилища. Гюлнур показва сериозните следи от теч в банята, заради който едната стена в коридора вече видимо мухлясва. В спалнята пък се виждат пукнатини по тавана и още повече плашат семейството.

При проверка се оказва, че проблемите в блока са много. Таваните са паднали не само в апартамента на Гюлнур, а в още шест апартамента. В стаите се виждат напукани мазилки, висящи кабели и влага. Живеещите в блока се оплакват и заради неосветения паркинг, където се страхуват да оставят колите си.

„Мистерия“ с падащите тавани
Причината за падащите тавани обаче се оказа пълна мистерия. Специално назначена комисия от представители на Община Шумен и на фирмата строител така и не успя да разбере какво е предизвикало срутването на мазилките.

Веднага след инцидента последва реакция от общинското предприятие „Общински жилища и имоти“, което стопанисва социалните жилища. Директорът на предприятието Пламен Инджев заяви, че е внесъл докладна до кметския екип и очаква общината да назначи комисия за проверка. Инджев беше категоричен, че дефектите трябва да се отстранят от изпълнителя – фирма „ЖСП Стил“, тъй като сградата е в гаранция.

В края на април общинска комисия, заедно с представител на строителната фирма, действително направи оглед на жилищата, но така и не успя да определи причината за падналите тавани. От „ЖСП Стил“ пък заявиха, че в 20% от новите апартаменти са установени дефекти, но не знаят какво ги е предизвикало. Управителят на фирмата Стефан Начев каза, че в строителството са вложени качествени материали и е спазена цялата технология, затова за него остава загадка какво е предизвикало срутването на таваните. Начев дори заяви, че ще изпрати материали за изследване в сертифицирана лаборатория. „Има проблем, който никой от комисията не може да установи от какво е. Става дума за случайност, която ние не можем да установим“, каза собственикът на фирмата след огледа.

През май фирмата ремонтира всички апартаменти, като на мястото на падналата мазилка бяха поставени профили и гипсокартон.

След това случаят потъна в обществена и институционална забрава. Никоя институция не се самосезира и не задълба в строителната „мистерия“.

Шест месеца след инцидента отново зададохме въпроси към Община Шумен, като поискахме информация за заключенията на специалната комисия, разследваща случая, и за евентуалните наложени санкции на фирмата изпълнител. Припомнихме, че освен падналите тавани, живеещите в общинския блок се оплакват от течове в баните, мухъл по стените и други дефекти от недобро строителство.

Единственият отговор от Община Шумен е: „Вашето запитване е прието в деловодството на Община Шумен с вх. № 94-00-4511/10.10.2023 г.“.

Майката на трите деца Гюлнур Юсуфова вече се е възстановила от преживения шок и казва, че след ремонта в апартамента им вече няма проблеми. Жената обаче така и не е получила нито обаждане, нито извинение от строителната фирма, макар че снимките на насинената є дъщеря бяха публикувани в медиите. „Само от общинското предприятие дойдоха и ни се извиниха за инцидента. От фирмата даже не се обадиха да ни питат как сме“, казва Гюлнур, но вече не се ядосва, явно не очаква друго поведение от строителя с падащите тавани.

Междувременно през лятото в социалните мрежи се появиха снимки, показващи, че таваните в общинския блок продължават да падат. „Имахме късмет, че не бяхме там. Всеки си напълни джобовете и това е положението“, коментира авторът на снимките.

А през ноември на кметските избори в Шумен беше отчетена рекордно ниска активност – едва 28% от избирателите упражниха правото си на глас, което е най-ниският процент при избор на кмет в града от демократичните промени насам. Хората масово отказваха да гласуват с обяснението, че „и без това нищо не зависи от нас“. Това беше и наказателният вот на шуменци срещу бездействащите институции и срещу безнаказаните безобразия, като това с падащите тавани върху главите на спящи деца.

Източници:

1. Радиан.бг, „Бебе оцеля по чудо под рухналите тавани на нов общински блок в Шумен“, 24 април 2023 г.
https://radian.bg/2023/04/24/бебе-оцеля-по-чудо-под-рухналите-таван/

2. За истината, „Тази чудесна сграда“ – рухнаха таваните в блок за социално слаби, построен с евросредства в Шумен“, 26 април 2023 г.
https://zaistinata.com/тази-чудесна-сграда-рухнаха-таванит/


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ

С чужди пари – ниско качество

Най-малко интерес към качеството и резултата има тогава, когато се харчат чужди пари за някой друг, сочи икономическата мъдрост. Строенето на социални жилища с европейски пари е пример именно за това – нито общината инвестира собствения си ресурс, нито пък пряко ползва крайния резултат. В най-лошия случай може да загуби живота на няколко души – или пък техните гласове, ако оцелеят сред разпадането на жилищата – но пък печели приятелството на строителния предприемач, което в малкия град е ценен ресурс. Случаят е симптоматичен за начина, по който се изпълняват значителна част от европейските проекти, от строежа на пътищата до жилищната инфраструктура – със слаб или отсъстващ контрол, размита отговорност и съмнителен резултат. А опасността за детския живот, причинена от безхаберието, тук се разминава на косъм.

 // Адриан Николов, ИПИ