Некачествена улица, но за 2 милиона – толкова!

Некачествена улица, но за 2 милиона – толкова!

ДИЯНА ЖЕЛЯЗКОВА, www.radian.bg

„Образцово“ ремонтирана улица в Шумен пропадна заради бутафорни дъждовни шахти. Пътната отсечка е част от голям проект на Община Шумен по ОП „Региони в растеж“ за благоустрояване на градската среда на обща стойност 7,2 млн. лв. От тях 6,1 млн. лв. бяха осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 1 млн. лв. – от национално съфинансиране.

Улица в Шумен, ремонтирана за 2 млн. лв. с европейски средства и обявена от местната власт за „образцов обект“, пропадна заради неработещи дъждоприемни шахти, които се оказаха бутафорни, тъй като изобщо не са свързани с канализацията. За проблема обаче се разбра по-късно, когато асфалтът започна да хлътва и се наложи пътят отново да бъде затворен за ремонт.

Малката шуменска улица „Тича“ с дължина 600 метра е изцяло преасфалтирана през лятото на 2018 г. Пътната отсечка е част от голям проект на Община Шумен по ОП „Региони в растеж“ за благоустрояване на градската среда на обща стойност 7,2 млн. лв. От тях 6,1 млн. лв. бяха осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 1 млн. лв. – от национално съфинансиране. Проектът включва рехабилитация на 5 обекта в града – улици и зелени площи, и за всеки обект общината избра чрез обществени поръчки отделен изпълнител.

Ул. „Тича“ е един от най-скъпите обекти по проекта, като цялостният є ремонт струва 2,031 млн. лв. За изпълнител е избрана софийската фирма „Виа Конструкт Груп“ ЕООД. Същата фирма печели още един от петте обекта по проекта – рехабилитация на градинката до новата поликлиника в Шумен, на стойност близо 700 000 лв.

НАЧАЛОТО
Ремонтът по ул. „Тича“ започна в началото на 2018 г. и приключи в края на годината. Преасфалтирани са 600 метра пътно платно, ремонтирани са тротоарите и уличното осветление. Изградени са още подпорни стени, а според уверенията на строителите в началото на улицата е била направена и канализация.
След завършването на обекта кметът на Шумен Любомир Христов специално води журналисти на място, за да се похвали с „образцовия“ ремонт. Радвайки се на „образцовата“ улица, кметът Христов обяви, че общината въвежда 5-годишна забрана за копаене по новия асфалт. Ограничителната мярка обаче не издържа толкова дълго.

РЕМОНТ НА РЕМОНТА
Само 4 години по-късно и буквално дни преди да изтече гаранционният є срок, улицата пропадна. Оказа се, че част от дъждоприемните шахти по 2-милионната пътна отсечка не са свързани с канализацията, а на места и самата канализация изобщо липсва. Така дъждовната вода е влизала през дъждоприемните решетки, но не се е оттичала в каналната мрежа, а е попивала под уличното платно. Това е ставало, докато наводнената пръст не предизвика срутване на цели участъци.

Междувременно веднага след ремонта живеещите в района започват да се оплакват, че улицата се наводнява при всеки дъжд. Заради неоттичащата се вода платното заприличва на гребен канал и често се налагаше дъждоприемните шахти да се изпомпват с машини. Нищо по-съществено обаче не е предприето, докато през юни 2022 г. улицата не започва опасно да хлътва.

Едва тогава Община Шумен изпраща работници от общинското предприятие „Строителство и благоустрояване“, които разкопаха асфалта, за да търсят проблема. На място бяха пратени и бригади на ВиК – Шумен, тъй като се предполагаше, че наводненията се причиняват от стара канализация.

Каква е общата изненада, когато при разкопаването се установи, че тръбата на близката дъждоприемна шахта е забита в пръстта и изобщо не е включена в канализацията, която е на много по-голяма дълбочина.

Община Шумен пусна лаконично съобщение на сайта си, че улица „Тича“ е затворена за движение заради проблеми с канализацията и че екипи на ВиК – Шумен, и на общинското строително предприятие извършват ремонтни дейности. От това съобщение гражданите останаха с впечатление, че аварията е предизвикана от водното дружество, което побърза да се оправдае и да внесе яснота.

РЕАКЦИЯТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ
„Пропадането на улицата е заради проблем с дъждоприемните шахти и ВиК – Шумен, няма нищо общо с тази авария“, обявиха от водното дружество. Експертите на ВиК установиха, че поне две дъждоприемни решетки не са свързани с канализацията. „Едната решетка не е поставена над шахтата, а встрани от нея. Така че водата влиза през решетката, но не отива в шахтата, а някъде наоколо. Под втората решетка има шахта, обаче самата тя не е свързана с канализацията.

Затова дъждовните води са се изливали не в каналната мрежа, а под уличното платно, което е предизвикало пропадане“, обясняват от ВиК.

Дългогодишни служители на дружеството, които са станали свидетели на ремонта, казаха, че канализационната тръба, положена под улицата, е от мек материал, който според тях изобщо не е подходящ за канализация. Възможно е именно защото е мека, тръбата да е била смачкана при трамбоването и така да е прекъсната връзката между шахтите и канализацията, предположиха експертите.

От Община Шумен обявиха, че ще проверят гаранционните срокове и ако улицата все още е в гаранция, строителят „Виа Конструкт Груп“ трябва да отстрани проблема за своя сметка.

Още 4 месеца по-късно трябва да се направи ремонт на ремонта. Улицата все така се наводнява около шахтите, се видя при последния дъжд през октомври. Сега положението дори е по-лошо, защото от локвите се носи ужасна миризма, оплакват се живеещите в района и смятат, че по асфалта вече прелива не само дъждовна, но и мръсна канална вода.

За „Черната книга“ бяха потърсени отговори от Община Шумен за ремонта на ул. „Тича“, но до редакционното приключване на изданието коментар от ведомството не беше даден.


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ
„Образцово“ ремонтирана улица в Шумен пропадна заради бутафорни дъждовни шахти

Улица в Шумен е ремонтирана, без шахтите да са свързани с канализацията. В резултат улицата пропада. Парите са платени – 2 млн. лв., част от по-голям проект с финансиране по оперативна програма и с национално съфинансиране, тоест със средства и на българския данъкоплатец. Престои ремонт на ремонта. За зле изпълнени строително-монтажни работи има безброй примери в редица общини, за разнообразни дейности и на всякакви цени. Този случай е изумителен със своята простота. Тук дори не става въпрос за некадърност или неефективност. Няма нищо сложно, няма различни гледни точки и нужда от разследване. Просто кражба.

//Зорница Славова, ИПИ