Платено е, но не е готово. Казусът с Държавната консолидационна компания (ДКК) – епизод пореден

Платено е, но не е готово. Казусът с Държавната консолидационна компания (ДКК) – епизод пореден

ЛИЛИ ЦАЧЕВА

…Какво се случи след – продължение на историята от 2018 г.

Кой не знае ДКК, кой не е чувал за нея! От месеци абревиатурата се повтаря по новините. Стана нарицателно за съмнителни управленски практики, редом с Българската банка за развитие и „Автомагистрали“. А когато за първи път през 2018 г. „Черната книга на правителственото разхищение“ взе на фокус Държавната консолидационна компания, мастодонтът касичка на властта не просто стоеше в сянка

ДКК дори за Google значеше „диференциална кръвна картина“ и почти нищо повече. Поводът другото значение да се разкрие за публиката бе трансферът от 500 млн. лв. от правителството към капитала на дружеството за „спешен ремонт“ на около 400 опасни язовира. С ясното съзнание, че не ДКК, а някой друг ще ги „усвоява“.

Близо две години по-късно популярно – но не с добре свършена работа, стана и дъщерното дружество на ДКК – „Монтажи“ ЕАД, което, оказа се в края на 2019 г., е избрано уж да ремонтира въпросните язовири, въпреки че няма капацитета за това. Тоест – то разпределя въпросния половин милиард, прехвърлен му авансово от компанията майка. Как? Непрозрачно. Колкото и въпроса да биваха задавани на ДКК, на дъщерните є компании или принципалите в лицето на министрите на икономиката – в случая Емил Караиванов и наследникът му Лъчезар Борисов, – отговорите бяха оскъдица. В това число и в парламентарния контрол.

Първият споменат само веднъж обяви в парламента как язовирите ще се ремонтират и в това „българският бизнес“ ще покаже потенциала си. Е, нали „Монтажи“ щеше да ремонтира?


Още по темата от ЧЕРНА КНИГА 2018:

ЕДНИ 500 МЛН. ЛВ. ЗА НЕПРОЗРАЧНИЯ ХОЛДИНГ-КАСИЧКА


Завесата над ДКК започна да се повдига през май 2021 г. Служебният икономически министър Кирил Петков извади първите данни за откритията си – „българският бизнес“ (по Караниколов), който ремонтира язовири, се оказаха 6–7 компании. Като две от тях са получили договори за ремонт на язовири на обща стойност 452 млн. лв. по данни на служебния кабинет. Фирмите са „Ковел-Про“ ЕООД – със 134 договора за язовири на стойност 367 млн. лв., и „Абак ДС“ ЕООД – с 41 договора на стойност 125 млн. лв. Според Търговския регистър последният финансов отчет на първата е за 2018 г., а на втората – 2017 г.

„Спешните“ през 2018 г. ремонти на около 400 язовира, по официална информация на ДКК към 17 юли 2021 г., са стигнали дотук: язовири с приключени ремонтно-възстановителни дейности и разплатени от ДКК – 10; язовири с приключени ремонтно-възстановителни дейности и в процес на окомплектуване на документи – 18; язовири с открита строителна площадка и започнали ремонтно-възстановителни дейности – 99; язовири с приключени договори на етап проектиране, но чакат съгласуване от компетентни институции – 22; язовири в процес на обследване и проектиране – 66. А качеството на изпълнение тепърва се очертава като нова голяма тема в сагата за язовирите – един по един, след като министър Петков обяви, че има завишени цени на материали, снима се в празен ремонтиран язовир, обрасъл в растителност, а от ГЕРБ го обвиниха, че водоемът бил опразнен специално за целта.

„Монтажи“ като част от ДКК е интересна и с друга възложена є „спешност“. Освен с язовирите и харченето на половин милиард бюджетни пари, тя бе избрана с бърз „търг“ от областната управа в Перник (формално) за изграждане на аварийния водопровод от Мало Бучино до Перник и помпена станция. Това бе екшън планът на правителството да спасява града от водната криза заради пресушения яз. „Студена“. Държавата отпусна пари, подписан бе договор за над 26 млн. лв. с ДДС на 6 февруари със срок на изпълнение 60 дни. На 25 март 2020 г. водопроводът е предаден за стопанисване и експлоатация на „ВиК Перник“ и „Софийска вода“. Въпреки че от Министерството на икономиката, а и от самия Караниколов имаше обещание документацията, подизпълнителите, доставчиците, самият проект да бъдат публикувани, това така и не се случи. В това число и до ден днешен. А въпросният водопровод, обявен за спасителен, който трябваше да е готов за 60 дни през първата половина на 2020 г., към 7 октомври 2021 г. все още е… незаконен.

След две удължавания на сроковете за придобиване на документи за експлоатация на обекта – съответно с 3 и 8 месеца, на 11 октомври 2021 г. се появи нов анекс за удължаване на срока за узаконяване на тръбата – този път с 9 месеца. Оправданието е същото като при предното удължаване с 8 месеца – грешки в кадастрални карти и пандемията, която възпрепятствала институциите, става ясно от документите. Така водопроводът е построен, парите – платени, на кого – не е ясно, но пък за сметка на това съоръжението не е узаконено. Освен това не се и използва.

„Монтажи“ ЕАД е дало в аванс и още 228 млн. лв. с ДДС за строеж на т.нар. правителствен комплект в „София тех парк“ – проект, съмнителен от самото начало, когато ДКК купува право на строеж там. „Монтажи“ сключва договор за 228 млн. лв. с ДДС с „Планекс-ГЕС“ ДЗЗД – отново без публична процедура. А консорциумът според медийни публикации се оказва свързан с другия голям „партньор“ държавната компания в язовирите – „Ковел Про“.

Кирил Петков като служебен министър обяви, че започва действия за изваждане на „Монтажи“ ЕАД от ДКК. Поиска от ДКК за първи път от 3 години и изплащане на дивидент към държавата – нещо, от което правителството на Бойко Борисов е освобождавало мастодонта с решение на Министерския съвет. Появиха се и сигнали за съмнителни действия в друго дъщерно на ДКК дружество – ВМЗ „Сопот“, а по всичко личи, че разплитането на сюжетите около ДКК и дъщерните му компании – в това число тези от военнопромишления комплекс, ще се развива тепърва.

Източници
Министерство на финансите https://www.minfin.bg/bg/1532?fbclid=IwAR07shhG9HqZRP5snxCEWG3wgeXb6UrAUW__3e9EC0fN6kSw4KQ0CV5OKbQ
Областна управа Перник – обществени поръчки
ДКК: https://stateconsolidationcompany.bg/2021/09/15/ремонт-и-реконструкция-на-язовири-2018-2021/
https://portal.registryagency.bg/