Как се става най-богатият директор на държавна болница

Как се става най-богатият директор на държавна болница

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА, „Капитал“

С мълчаливото съгласие на Министерството на здравеопазването проф. д-р Иван Костов изкарва милиони като управляващ АГ болницата „Майчин дом“. От официален констативен протокол става ясно, че от 2020 г. до 30 юни 2023 г. професорът е получил по договор за управление на болницата със здравния министър общо над 285 хил. лв., като лекар в „Майчин дом“ – 748 хил. лв., плюс близо 55 хил. лв. за избор на екип и още 252 хил. лв. за работа с робот „Да Винчи“. Отделно от това е „изработил“ средно 4.51% от прегледите в „Майчин дом – медицински център“, който е собственост на болницата, а е получил 45.91% от приходите, или над 1 млн. лв. за периода 2020–2022 г. Общо над 2.6 млн. лв.

АГ болницата „Майчин дом“ получава една от най-съвременните апаратури за безкръвни операции – роботизираната хирургична система „Да Винчи“, на 27 юни 2019 година. Стойността є е 6 млн. лв. От тях 2 млн. лв. са инвестиция, предоставена от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от Медицинския университет – София, и 2 млн. лв. от самата „Майчин дом“.11. Дир.БГ, 27 юни 2019 г. „Майчин дом се сдоби с робот „Да Винчи“ за 6 млн. лв.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/maychin-dom-se-sdobi-s-robot-da-vinchi-za-6-mln-lv-snimki/
На откриването, уважено от тогавашния председател на парламента, кмета на София, омбудсмана и патриарха, директорът на болницата проф. Иван Костов обявява, че „апаратът „Да Винчи“ ще се прилага при урологични, гинекологични проблеми, включително злокачествени и доброкачествени тумори“. Заради инвестицията на държавата и МУ – София, за който това е единственият робот във всички бази на университета, се очаква апаратът да се използва от всички лекари. А на него да се обучават лекари и специализанти и да бъдат оперирани пациенти и с други заболявания.

Пет години по-късно одитните доклади на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) показват, че на него са извършени общо 242 операции на злокачествени онкогинекологични заболявания от 2020 до 2022 г. (средно по-малко от една на седмица) и роботът не се ползва от МУ и другите университетски болници, а само от двама лекари, единият от които е проф. Костов. Самият проф. Костов рекламира прегледите си в частен център в социалните мрежи, сниман пред „държавния“ робот. Всичко това – напълно безнаказано и от университета, и от принципала на държавната болница – Министерството на здравеопазването.

Това е само един пример на „изпуснатото“ от държавата управление на държавните болници и случващото се в тях. Професор Костов е във фокуса на медийни публикации от няколко години, тъй като той е най-богатият директор на държавна болница със заплата, непостижимо висока за който и да е лекар в България. Включително и в сравнение с ръководителите на най-големите държавни и частни клиники. Това би било приемливо при две условия – ако екипът на болницата получава поне съизмерима с неговата заплата и ако възнагражденията, които проф. Костов си е отчислявал, са правомерни.

Началнически възнаграждения
Това обаче не е така и става ясно от жалбите, протестите, заявленията и пресконференциите на служители на болницата, както и от придобилите публичност одитни доклади на вътрешен одит на МЗ, назначени по времето на проф. Асена Сербезова през 2022 г. Показа го и скандалът около преправяните многократно одити на ИАМН, назначени от проф. Христо Хинков22. „Капитал“, 22 август 2023 г. „Уволнен e одитор на „Майчин дом“, или как държавата разследва нарушенията в болниците“
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2023/08/22/4520068_uvolnen_e_odi- tor_na_maichin_dom_ili_kak_durjavata/
, чиито констативни протоколи са публикувани от в-к „Капитал“.

Специално от такъв протокол става ясно, че от 2020г. до 30 юни 2023 г. професорът е получил по договор за управление на болницата със здравния министър общо над 285 хил. лв., като лекар в „Майчин дом“ – 748 хил. лв., плюс близо 55 хил. лв. за избор на екип и още 252 хил. лв. за работа с робота „Да Винчи“33. „Капитал“, 25.08.2023 г. „Бащин дом“: Какво се случва в „Майчин дом“
https://www. capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2023/08/25/4521065_bashtin_dom/
. Отделно от това професорът е „изработил“ средно 4.51% от прегледите в „Майчин дом – медицински център“, който е собственост на болницата, а е получил 45.91% от приходите, или над 1 млн. лв. за периода 2020–2022 г. Общо над 2.6 млн. лв.

Това, което прави драстично впечатление, са едно число и две констатации в първия одит от 2022 г. На първо място, това са вътрешните правила за разпределяне на средствата от немедицински дейности. Според тях професор Костов си е саморазпределял 20% от тези приходи – наеми, такси за обслужване на договори, приходи от реклама, от „Училище за родители“, от паркинг-машината, от издаване на удостоверения за бащинство, точен час на раждане и др. Така той е получил общо 225 хиляди лв. и годишни приходи, които почти се изравняват със средствата от договора му за управление. В правилата е записано, че директорът има право по своя преценка да определя допълнително възнаграждение на ръководството и администрацията (включително и своето), което може да бъде различно от това в общите правила.

Вътрешен одит на МЗ намира това за липса на публичност и прозрачност и препоръчва директорът да престане да получава средства от немедицински дейности, а също така да промени правилата. Това се случва през август 2022 г., но проф. Костов продължава да получава средствата до март 2023 г., когато започва нова проверка и той променя правилата за заплатите. Никой не иска от него да върне неправомерно получените суми, а директорът продължава да разпределя суми по свое усмотрение.

В първия одит е отбелязано, че според договора му за управление директорът на „Майчин дом“ няма право да сключва втори трудов договор. В същото време проф. Костов е сключил с медицинския център на болницата безсрочен граждански договор, който одиторите намират за прикрит трудов договор.

Според информация от протестиращите срещу управлението на проф. Костов служители, подали сигнал в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), директорът е в несъвместимост, защото освен безсрочния договор, има още няколко договора, които би трябвало да бъдат изследвани. Д-р Елена Георгиева, бивш началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, научава, че от 2011 г. до 23 август 2023 г., когато тя подава допълнителен сигнал в КПКОНПИ и разпространява информация за това в медиите, директорът на „Майчин дом“ се е водил в неплатен отпуск по трудов договор с АГ болницата „Шейново“ в София.

Освен че управлява, преглежда и оперира в „Майчин дом“, професорът има частна практика в медицинския център на „Майчин дом“, преподава в медицинските университети в София и Варна, и преглежда в частната „Фемиклиник“, която е свързана с него. Според сигнала на д-р Георгиева и данните в Търговския регистър „Медицински център Фемиклиник“ е собственост на „Фемихелт“, акционерно дружество, представлявано от Борис Конев, който е и акционер в него. Конев е съдружник и управител и на дружеството „Медикард“, фирма за медицински изделия, която е снабдявала с консумативи и „Майчин дом“. В регистъра на Агенцията за обществени поръчки излизат две поръчки, обявени от „Майчин дом“, които „Медикард“ е печелила в частта за хирургични конци – едната е за над 70 хил. лв. през 2019 г., а втората е за 2500 лв. „Медикард“ е с 5.6 млн. лв. приходи и 1.1 млн. лв. печалба според последния є отчет от 2021 г.

В имуществената декларация на Иван Костов като директор на болница е посочено, че Борис Конев му е предоставил заем в размер на 570 хил. лева. В съвета на директорите на „Фемихелт“, освен Конев, са и още няколко лица, за които д-р Георгиева моли да се установи дали са в конфликт на интереси – двама от тях са семейство и са служители и на държавната болница „Майчин дом“, където са в йерархична зависимост от проф. Костов, а в борда на „Фемихелт“ е Иван Ташев Сребрев – брат на майката на проф. Костов – Атанаска Ташева Костова, по данни от сигнала. Във „Фемиклиник“ работят и дъщерята на единия управител на държавния медицински център в „Майчин дом“ и вторият управител, лично.

В договора за управление е записано, че заплатата на директора е 4 пъти средната брутна заплата в болницата и не повече от 12 пъти минималната работна заплата, тоест 8520 лв. за миналата година. Как тогава заплатата на професора е 68 хиляди? Одитите установяват това, а е трудно да си представим, че здравните министри от 2017 г. не са знаели, когато проф. Костов оглавява „Майчин дом“.

Причината е, че по думите на проф. Хинков болницата е на печалба. Всъщност при приходи през 2020, 2021 и 2022 г. от съответно 22, 25 и 27 млн. лв., печалбата е съответно 10 хил., 46 хил. и 109 хил. лв., в пъти по-малко от възнагражденията на директора є. В същото време натрупаните загуби са над 3 млн. лв., задълженията – 9 млн., а несъбраните вземания – над 3 млн.

Колко получава персоналът
Според уволнени и пенсионирани служители след встъп­ването си в длъжност директорът се е съсредоточил да уволни персонала, който познава методите му. Множество други лекари напускат „Майчин дом“ и успешно практикуват в частни болници. Врати затварят няколко клиники, сред които и ин-витро центърът на болницата.

Движението на персонала, констатирано в одита, е над допустимите проценти. В същото време заплатите са с драстична ножица, в сравнение с тази на директора, и то с включени в тях стаж, извънредни и нощни дежурства и допълнително материално стимулиране от клинични пътеки по здравна каса и избор на екип44. „Капитал“, 6 септември 2023 г. „Одитите на „Майчин дом“: Директорът печели и 80 ст./час от всяка кола на паркинга“.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveo- pazvane/2023/09/06/4525503_oditite_na_maichin_dom_direktorut_pecheli_i_80_stchas/
.

Възнаграждения на персонала в „Майчин дом“ в лв.

2020 2021 2022
Лекари/фармацевти 6427 6595 6534
Висш немедицински персонал 1766 3909 4338
Акушерки 1583 2192 2272
Друг персонал 1021 1467 2485
Средна брутна заплата 2108 2113 2391

Източник: ИАМН

Вместо като принципал да реши въпроса с по-справедливото разпределение на средствата и нарушенията, най-малкото, на трудовото законодателство в една от 64-те държавни болници, чийто собственик е, Министерството на здравеопазването очаква да разбере дали прокуратурата ще намери наказателно престъпление във всички тези факти. Това едва ли ще се случи, тъй като, по информация от сигнал на подателите до прокуратурата, разпитите се извършват в присъствието на заместник-директорите в техните кабинети, а ключови свидетели не са викани изобщо. И да, възможно е да не бъде открито наказателно престъпление, особено по този начин, но моралното е видно за всички.


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ
Директорите – в близко бъдеще без лекари и сестри

Държавните болници имат особен статут – от една страна, са изключително зависими от здравната каса, от друга страна, имат висока степен на самоуправление, а над тях се упражнява слаб контрол. Именно този дисбаланс създава възможност за случаи като описания, в които болници се превръщат в касички за своите директори. Това е и сериозно предизвикателство пред реформата в здравеопазването – как да се контролира по-адекватно целесъобразното харчене на парите от осигуровките на данъкоплатците, но и да се съхрани максимално независимостта и възможността за вземане на решения на болниците. Редно е да споменем и че високите заплати на директорите трябва да се разглеждат и спрямо неприемливо ниските заплати на медицинските сестри и младшите лекари, които са сред основните причини много от тях да не се задържат задълго у нас.

 // Адриан Николов, ИПИ