„Черната книга“ навърши осем години

„Черната книга“ навърши осем години

МАРТИН КОТЕЕ

Уважаеми дами и господа,

Прелиствате осмото издание на „Черната книга на правителственото разхищение в България“. Това е за Вас, гражданите на тази страна, Вашата страна. С „Черната книга“ искаме да Ви помогнем още повече да я припознаете като своя.

През годините често тя е наричана „Черната книга на корупцията в България“. Държа да подчертая, че това не е целта на изданието. То е сборник с разследвания, който от 2015 г. до днес обединява усилията на доказани с професионализма и етиката си журналисти от цялата страна. Тук е мястото да се обърна именно към всички тях – благодаря Ви. Книгата е подпомагана и от експерти от различни сфери и екипа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Целта є е да поставя ясно въпроса за дефицитите в управлението на публичния ресурс и да насърчава дискусия и ангажираност по темата сред обществото и институциите.

И с тазгодишното издание продължаваме традицията да Ви представяме по 15 случая на неефективно, непрозрачно или недобросъвестно управление на парите на данъкоплатците. Книгата няма претенции да обобщи всички възможни случаи и сигнали, а по-скоро показва извадка от подбрани казуси от реалния живот, засягащи ежедневието на всеки от Вас. Те имат както национален, така и регионален или местен обхват и описват примери на лошо управление на публични разходи.

Като издатели на книгата често ни питат какво се случва с казусите след тяхното разследване и публикуване. За да проследим развитието на някои от тях, от 2021 г. започнахме заснемането и на видеорепортажи, които са достъпни онлайн на www.Chernakniga.bg, заедно с всички издания на книгата в дигитален формат. Въпреки огромния интерес към тях от Вас, гражданите, за съжаление, отговорните институции остават необяснимо пасивни.

Онагледяването на неефективното управление на публичния ресурс често разкрива и елемент на некомпетентност, на морално и законово укорими практики. Във време на безпрецедентни предизвикателства пред България, провокирани както от войната в Украйна, така и от политическа нестабилност и проблеми с върховенството на закона, последното, което бихме искали да видим, е неразумно пилеене на и без това ограничен и ценен ресурс. А то води до пропуснати ползи за българските граждани, които биха могли да живеят по-добре, и отлага бъдещото развитие на страната.

Държавата, в лицето на правителства и местна власт, не разполага със свои собствени пари, а разпределя тези, заети от нейните граждани чрез данъци и такси с цел да осигурява услуги именно за тях. Поради тази особеност принципите за отговорност, отчетност и прозрачност следва да бъдат водещи. Осемте издания на книгата и над стоте описани случая свидетелстват обаче, че това не е така.

Това издание е нашият малък принос за провеждането на по-широк дебат по темата, както сред обществеността, така и сред засегнатите или отговорните институции. Разговор, който да върне държавата в ръцете на гражданите, защото Вие имате право не само да знаете как се изразходват парите Ви и тези на европейските данъкоплатци, но и да настояваме това да се случва по най-добрия за Вас начин.

От името на целия екип на книгата и на неуморните журналисти, които работят по нея – благодарим Ви за подкрепата през всичките тези години.

Мартин Котее
Регионален директор на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Източна и Югоизточна Европа