Хемусгейт: Ромски барон от Лом усъвършенствал стара схема

Хемусгейт: Ромски барон от Лом усъвършенствал стара схема

МАРИЯ ДИМИТРОВА, „ЗОВ НЮЗ“

Година след като бе разкрита аферата „Хемусгейт“, през която са източени близо 60 млн. лв., стана ясно, че възложените ревизионни производства, които трябваше да проследят паричните потоци, възложени още лятото на 2021 година, не само не са завършени, а не са и в необходимия обем.

На съвместна пресконференция на службите през 2021 г. бе оповестено, че 5 кухи фирми (в схемата, демонстрирана на журналистите, са обозначени като „липсващ търговец“ – бел. ред.) са получили близо 56 милиона лева от парите за Лот 5 на автомагистрала „Хемус“. След това пълномощници на „липсващите търговци“ изтеглили на каса в неназована банка 55 милиона. Имената на фирмите и пълномощниците първоначално не бяха оповестени.

Oт публична информация, оповестена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), стана известно, че парите за Лот 5 са били преведени от държавната „Автомагистрали“ ЕАД на „Водно строителство – Благоевград“ АД, която е свързана с „Грома холд“ (бивша „Агрохолд“). След това през дружество, обозначено като „буфер“ в схемата на МВР, те били пренасочени към „липсващите търговци“.

Разследване на BIRD.BG установи дружеството буфер, част от кухите фирми и някои от лицата, които са тег­лили пари на каса. Съвместно разследване на BIRD.BG и ZovNews разкри, че фирмите са регистрирани в Северозапада – Мездра и Лом. Те са собственост на лица с нисък социален статус. Но упълномощените да теглят пари от банката имат отчетливи политически връзки и относително комфортно материално и социално положение.

Ромският барон от Лом Георги Георгиев бе посочен като организатор по аферата „Хемусгейт“ от единствения обвиняем по делото Борислав Колев, който беше задържан за 72 часа по обвинение за пране на пари – 53 млн. лв. за АМ „Хемус“, изтеглени от Интернешънал Асет Банк в „торби и чували“, а след това поставен под домашен арест.

КОЙ Е ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ-СТЪКЛАРЯ
Името на скандалния ромски бос от Лом нашумява още през 2013 г., когато срещу него е образувано дело в Софийския градски съд за отнемане на незаконно придобито имущество. Разследван е и за данъчни престъпления. Делото е с № 17261/2013 г. Делото приключва девет години по-късно и подлежи на обжалване. Според решението на съда в полза на държавата се отнемат няколко малки имота на Георгиев, намиращи се в София и Лом, както и незначителна сума пари. Разноските по делото обаче дължи КПКОНПИ. Комисията трябва да плати сумата от 4870 лв.

Борислав Колев (от дясно), обвиняем по Хемусгейт, в момента под домашен арест, и Георги Георгиев- Стъкларя (от ляво). Снимка: Facebook профил // Георги Георгиев

През 2016 г. Стъкларя е задържан при зрелищна акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Тогава от офисите и от дома му са иззети златни накити на стойност около 500 000 лева, документация и компютри. Претърсванията са извършени в хода на специализирана операция на главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Те са свързани с акция срещу „престъпна група за данъчни измами“, като обект на разследването са строителните фирми „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД.

СХЕМАТА С ДАНЪЧНИТЕ ИЗМАМИ – ОСНОВА И НА АФЕРАТА „ХЕМУСГЕЙТ“?
През 2016 г. от съобщение на прокуратурата става ясно, че „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД са регистрирали дъщерни дружества, участващи като техни подизпълнители при изграждане на инфраструктурни обекти. „Буферните“ фирми са „Кейт пласт“ ЕООД и „Кейт транс гео“ ЕООД и са свързани с Георгиев.

Именно тези дружества осигуряват документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на фирмите от строителните групи. „Кейт пласт“ ЕООД и „Кейт транс гео“ ЕООД са регистрирани в София на ул. „Раковски“ 125. Адресът за кореспонденция обаче е в Лом, на ул. „Лудовико Миланези“ 2. Фирмите буфери не са официална собственост на ромския барон, а на свързани с него лица.

Първата е била регистрирана на името на майка му Кева Александрова Ганчева, като в края на 2015 г. е продадена на лице от Сливен.

Втората фирма е регистрирана на името на съпруга на дъщерята на Георгиев – Ачко Ачков.
Проверка в търсачката на BIRD показва, че към месец август 2021 г. „Кейт пласт“ има задължения към хазната в размер на колосалните 21 088 367,76 лв.

Другата фирма – „Кейт транс гео“, има над 3 200 000 лв. данъчни задължения.

Според разследването на прокуратурата през 2016 г. буферните дружества ползват документален поток от друга група фирми с характеристиката на „липсващи търговски“, регистрирани са на хора с нисък социален статус, а целта е да работи създадената схема на данъчна измама.

Имущество на Стъкларя обаче му е върнато, твърдят близки до него хора. Освен това ромският бос, посочен от приятеля си Колев като автор на схемата „Хемусгейт“, и в момента изпълнява обекти на МРРБ, свързани със строителството на магистрали:

„Крепят го сериозни хора. Той не е спирал да работи и дори в момента участва в тези 400–500 млн., които държавата дължеше, защото и на него дължи държавата пари. Той си работи с неговата фирма, иначе подизпълнителите си ги сменява редовно“, твърдят нашите източници.

Те разказват още, че съвсем скоро предстои изцяло прекратяване на аферата за създадената схема на данъчна измама.

„То няма начин да няма, защото там има едни други свързаности, за които не е добре да се говори, но те са публична тайна. Така че Георгиев е оправдан напълно и не очаквайте и по новите неща нещо да се случи, колкото и да има напъни. Докато е тази прокуратура и тази съдебна система, нищо няма да се случи, и затова има застой“, разказват още източниците.

Георгиев в момента е в София, но има семейно жилище в Лом и строи още една къща-палат в ромския квартал „Младеново“. Той е разпитван по аферата „Хемусгейт“ и вече е обвиняем.

Припомняме, че парите за АМ „Хемус“ са носени в чейндж бюро в София, след като са били теглени от банката.

От чейндж бюрото са били транспортирани до офиса на фирма „Булстрой груп ИГ“, която е част от схемата, по която сумите са минавали от АПИ към 5-те кухи дружества, от чиито сметки са теглени.

Борислав Колев заяви пред съда, че помага на разследването. Адвокатът му посочи, че Колев е разказал и за друг човек, замесен в схемата. При тегленето на парите с него бил и Георги Георгиев от Лом. Двамата носили саковете в чейндж бюрото на бул. „Христо Ботев“, а после мъж с малко име Иван ги отнасял в Благоевград. Георгиев е разпитван като свидетел, но не е обвиняем. Данни от мобилните оператори показали, че Борислав Колев е бил в банката с пълномощниците на кухите дружества, после в района на чейндж бюрото, а след това и в Благоевград.

Според адвокат Христо Ботев, който защитава Борислав Колев, не е ясно от какво престъпление са генерирани 56-те милиона лева, които са изпрани.

Разследването продължава, а престъплението, с което са генерирани пари, вероятно е присвояване, което сочи длъжностни лица по веригата – от АПИ, през държавната „Автомагистрали“ ЕАД и фирмата, с която е сключен договорът за Лот 5 – „Водно строителство – Благоевград“ АД.


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ
Как се източва през строеж на магистрала

Нагледен пример за всички порочни практики, произтичащи от неефективни институции и неработеща съдебна система, включително твърдения за чадъри върху определени хора и фирми, които им гарантират ресурси от обществени поръчки и безнаказаност, въпреки всички съмнения и проверки. Замесени са страшилищата в приказките за обществени поръчки – кухи фирми и безимотни собственици, ромски барони и къщи палати, чейндж бюра и пари в чували, проверки и зрелищни акции. Разследването продължава…

 // Зорница Славова, ИПИ