„Карантината“ – пристанище–фантом за 14 млн. лв.

„Карантината“ – пристанище–фантом за 14 млн. лв.

Тази история бе разказана в Черна книга на правителственото разхищение 2021.


СПАС СПАСОВ

През 2016 г. Община Варна, оглавявана от Иван Портних (ГЕРБ), встъпил в първия си пълен мандат само година порано, получава европейско финансиране по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020 г. за „Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища“. Проектът е на стойност почти 14 млн. лв. (без ДДС). Около 8 млн. от тях са безвъзмездно европейско финансиране, а останалите близо 6 млн. лв. са за сметка на местния бюджет. Много скоро след откриването на пристанището обаче се оказва, че Варна е „разширила“ и „реконструирала“ виртуално, а не съществуващо пристанище. А на всичко отгоре то се оказва и неизползваемо.

Мястото, на което сега се намира пустото рибарско пристанище в южния край на Варненския залив, само допреди няколко години е било тесен и почти див плаж. Там е имало и ръждясал мостик, влизащ на около тридесетина метра навътре в морето. И нищо повече. В документите по проекта „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ на стойност 14 млн. лв. (без ДДС), с който Варна кандидатства за финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство, обаче всичко това е описано като съществуващо съоръжение за домуване на рибарски корабчета и лодки, за разтоварване, обработка и търговия с риба.

Разследване на „Дневник“ показа, че за да стане възможно това, при подготовката на проекта за финансиране по програмата на Европейския съюз край стария мостик като плаващи кейове са били сглобени няколко понтона. След това те били заснети като част от уж вече съществуващо пристанище. Но анимираните сателитни изображения в инструмента Timelaps на платформата Google Earth, както и архивни снимки на малкия див плаж „Карантината“ ясно показват, че на това място пристанище никога не е съществувало. По-същественото доказателство обаче са документите, съпътствали създаването на виртуалната реалност…


Цялата статия от ЧЕРНА КНИГА 2021 може да прочетете тук:
„Карантината“ – пристанище фантом за 14 млн. лв.