Негодни маски с пари от еврофондовете

Негодни маски с пари от еврофондовете

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

Лаура Кьовеши ще разследва как с пари от еврофондовете бяха купени негодни маски за медиците. Оказва се, че китайските продукти, за които от самото начало беше ясно, че не предпазват от COVID-19, все пак са били раздадени на медиците.

Предишният премиер Бойко Борисов (ГЕРБ) имаше навика да се хвали колко пари е платил с маниер все едно вади средствата от личните си спестявания. С подобен апломб от началото на коронакризата почти всекидневно в публичното пространство се разпространяваше информация как правителството е платило милиони за борбата с COVID-19.

ИЗТОЧНИКЪТ НА ФИНАНСИРАНЕ
На практика обаче милионите за справяне с вируса са били платени основно от еврофондовете – 242.8 млн. лв., и от здравната каса – 221.4 млн. лв., тоест с парите на европейските данъкоплатци и здравните вноски на всички осигурени българи. От бюджета на здравното министерство са дадени едва 145.8 млн. лв. по данни, получени от Министерството на здравеопазването след запитване на в-к „Капитал“.

Всички тези средства са били платени за покупка на защитни облекла, маски, ваксини, ремдисивир, за преоборудване на болниците с апаратура и за заплащане на 1000 лв. месечно на работещите на първа линия.

Специално за защитни средства – маски, очила, гащеризони и калцуни, са платени общо 26 млн. лв.

Вероятно всички си спомнят как първата партида с доставени с евросредства китайски маски пристигна в България на 17 април 2020 г. със самолет, който България използва в рамките на партньорската програма за стратегически въздушен превоз на НАТО и как самолетът беше посрещнат от здравния министър Кирил Ананиев и главния комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, заедно с посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн и на САЩ Херо Мустафа.

Две седмици след това сайтът „Биволъ“ съобщи в своя публикация, че България е купила китайски маски за медиците, за които лабораторно изследване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че не предпазват от заразяване с коронавирусна инфекция.

Става въпрос за маски и респиратори по договора на България с Китай от март за около 3 млн. евро. Доставките са платени със средства от оперативна програма „Региони в растеж“. Въпреки обещанията на Министерството на здравеопазването пред „Капитал“ тези маски, които се оказаха не медицински, а респираторни, предназначени за граждани, да не бъдат ползвани от медици, се е случило точно това. От началото на COVID кризата 14 938 медици се заразиха с вируса, а над 120 загубиха живота си в битката с него. По данни на Българския лекарски съюз, публикувани в „Капитал“, 51% от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

След като установи, че маските са били раздадени на медиците, въпреки че не са могли да ги предпазят, и прегледа цялата процедура, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров изпрати сигнал до прокуратурата по доклад на инспектората на здравното министерство. Българската прокуратура обаче не намира за престъпление факта, че на българските медици в болниците, „Спешна помощ“ и регионалните здравни инспекции през миналата година са разпределени близо 2 млн. китайски маски, които не защитават от COVID-19. Нито пък е започнала разследване как се е отразило това върху здравето на медицинските екипи през първата и втората вълна.

В целия казус обвинението съзира единствено злоупотреба с евросредства, тъй като маските са платени с пари от оперативна програма „Региони в растеж“, и изпраща казуса на екипа на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

ДВАТА ДОГОВОРА
Договорите с Китай са сключени през март от служебното правителство.

Първата доставка от Китай е за 1.176 млн. нестерилни маски KN95 на стойност 1.412 млн. евро. В договора за тях е посочено изрично, че не са за медицинска употреба и че имат сертификати за евростандарти и доклади от Националния център за контрол на качеството на продуктите за защита на труда (Пекин) за защита от прахови частици и Института за надзор на качеството на продуктите на провинция Anhui.

Според „Биволъ“ производител на поръчаните китайски маски е Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. На сайта на компанията има два вида маски – RZ95A и RZ95B, като първите са медицински, а вторите – за граждани. Те отговарят на ниво на защита KN95, което е китайският еквивалент на FFP2 – най-високото ниво на предпазване от вируси, бактерии и прахови частици.

България е договорила 1 млн. маски от типа RZ95B, тоест – немедицински. Точно този модел е тествала и американската Национална лаборатория за персонални защитни технологии (NPPTL), която е част от CDC, и изследването показва изключително ниско ниво на защита – те получават най-ниската оценка за филтрация – максимум 33.9%, вместо очакваните 95%. В допълнение в документите от теста е посочено, че маската не приляга достатъчно добре към лицето и като крайна оценка – че ефективността є е само като на филтър за твърди частици.

Вестник „Капитал“ разполага с един от договорите, одобрен от правителството на 30 март 2020 г. Той е за 1 млн. маски, предназначени за защита на медиците, на обща стойност 1.670 млн. евро. Според сайта на компанията производител обаче се оказва, че договорът не е за медицински маски, а за респираторни маски RZ95B за граждани, които по-скоро предпазват от твърди частици, а не от вирус. Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев твърди в доклада си до Министерския съвет, че става въпрос за степен на филтрация 95%.

„Маските за лице са разделени на различни нива въз основа на ефективността на филтрацията, от които KN95 може да филтрира частици с 95% ефективност според китайския национален стандарт. Изключително важно в борбата с COVID-19 е да се вземат всички мерки за опазване здравето и живота на медицинските специалисти и лицата, които работят в пряк контакт със заразените от вируса. Предпазването на лицата, участващи в диагностиката и лечението на заболелите, както и на органите, осигуряващи противоепидемичните мерки срещу потенциално заразени лица, е от ключово значение за овладяване на епидемията“, пише в мотивите си за договора здравният министър Кирил Ананиев, който допълва, че министерството предлага да закупи китайските маски за персонала на лечебните заведения и за ангажираните с работата по овладяване на коронавирусната инфекция.

След публикацията на „Биволъ“ и на въпрос на „Капитал“ за втория договор от здравното министерство съобщиха пред „Капитал“ на 7 май 2020 г., че маските от Китай по първия договор са получени наскоро и все още не са разпределени, а освен това, че те не са медицински, а само предпазни и няма да бъдат разпределяни сред медиците. Отделно от това договорените 1 млн. маски от втория договор, които се водели медицински, не били получени към тази дата. Те обаче са от същата фирма и същия тип като тези в първия договор.

Въпреки че през април и май миналата година множество държави, сред които Канада, Финландия, Нидерландия, Испания, Турция, Австралия, са обявявали, че китайски маски се разминават с обявените стандарти за предпазване и че самият Китай препоръчваше страните, които поръчват, да правят задълбочени проверки, България не връща маските. Напротив, прави усилия да ги „узакони“.

КАК МАСКИТЕ СТИГНАХА ДО МЕДИЦИТЕ
От доклада на инспектора става ясно, че негодните за медицинска защита маски са били разпределени сред медиците въпреки обещанията на тогавашния екип на здравното министерство това да не се случва, а самите договори за доставка на китайски защитни средства, респиратори и лекарства с Китай са сключени незаконно, без да се търсят неустойки, изпълнени са със закъснение и са довели до допълнителни разходи от страна на България. Това обаче също не се е видяло проблемно за прокуратурата.

Тъй като в договора за първата пратка маски с Китай е било записано, че те не са за медицинска употреба, здравното министерство решава да удостовери тяхната сигурност. Министерството ги предоставя за вирусологично тестване на лаборатория „Вирусология“ в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Оттам са дали заключение, че предпазните маски KN95 с производител Anhui RYZUR Medical Eqiipment Manifacturing Co., Ltd предпазват 100% от вируси с големина на SARS-CoV-2 при вдишване на аерозоли, които ги съдържат.

След това инспекторите посочват, че след като са доставени със закъснение, предпазните маски са предадени с приемо-предавателни протоколи на представители на регионални здравни инспекции, домове за медико-социални грижи за деца, центрове за спешна медицинска помощ, регионални центрове за трансфузионна хематология, държавни психиатрични болници, Националния център за трансфузионна хематология, Националния център по заразни и паразитни болести, центрове за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания, тоест – на медици. Толкова за това, че няма да се предоставят на медици.

Другият договор за 1 млн. маски също е изпълнен със закъснение, без в него да са предвидени неустойки за забавяне. Тези маски са от същия тип и същия производител както получените по първия договор. И те също не са годни за медицинска защита, но са раздадени именно на медицински лица. В доклада на инспектората е записано, че след всяка доставка „маските са разпределяни между регионалните здравни инспекции и лечебните заведения с приемо-предавателни протоколи, във връзка с подадени искания“.

В доклада на инспектората на здравното министерство, изпратен до прокуратурата, е констатирано още, че договорите за маските са сключени, без да се спазват каквито и да било нормативни правила – наличие на работна група, доклад, съгласуване с бюджетна, финансова и правна дирекция и с другите министерства, а здравното министерство е превело парите изпреварващо и не е предвидило никакви неустойки за неизпълнение навреме на договора. Доставките на маски и респиратори са закъснели, въпреки че парите са платени веднага, а в случая с 50-те респиратора се е наложило България да похарчи и пари за допълнителното им оборудване и за обучение за работа с тях.

КАК БОРИСОВ КАЗА „АГО“ НА ЕРДОГАН
Вероятно си спомняте и как в началото на коронакризата Бойко Борисов се опитваше да посредничи на ЕС и турския премиер Реджеп Ердоган в кризата с бежанците от Сирия. На 2 март 2020 г. Борисов обяви, че ще разчита да продължи приятeлcкитe cи, дoбри, мeждуcъceдcки oтнoшeния c Турция. „Не че са заплашени, но ние сме Европа, от другата страна ни е Азия. Кажи му аго, да му стане драго. Взел съм и неговия приятел „ефендито“. Ако е успешно, ще е успешно“, посочи Борисов, като под „ефендито“ трябваше да се разбере бившия министър на културата, тогава председател на Комисията по култура Вежди Рашидов. Тогава в съобщенията от срещата се промъква и новината, че България купува от Турция защитни облекла.

Този договор минава по най-скорострелния начин през Министерския съвет. Министърът на здравеопазването иска във връзка с проведената среща между двамата премиери да проведе процедура на договаряне без предварително обявление по реда на ЗОП за доставка на лични предпазни средства, консумативи и диагностикуми за ранна детекция и ограничаване разпространението на COVID-19. На 8 март, шест дни след срещата, Кирил Ананиев изпраща до Министерския съвет доклад за необходимостта от спешни действия за осигуряване на лични предпазни средства и още на същия ден правителството одобрява проект на договор с USHAS International Health Services Inc., Република Турция, и възлага на посланика в Турция да го сключи.

Министерският съвет приема договора без каквито и да било документи за изработването му, разчети дали е изгоден и вътрешно и междуведомствено съгласуване. Така на 9 март е сключен договор за 2.2 млн. щатски долара, или 4.780 млн. лв. с ДДС, за доставка на 50 хил. бр. маски N95; 100 хил. бр. предпазни очила; 100 хил. бр. лично защитно облекло (еднократни защитни гащеризони) и 150 хил. чифта калцуни, тип ботуши. По договора плащането е трябвало да стане до 10 дни от доставката на стоките, тоест – до 19 март, а турската страна да ги достави на ГКПП Капъкуле. Първата доставка е получена на 11 март и включва маските и само 10 хил. защитни костюма. Останалите пристигат на 24 април, т.е. с месец закъснение.

Служебното правителство изготви анализ и на повишената смъртност от коронавирус и причините за нея, които се коренят в управлението на кризата от предходния кабинет, който прокуратурата също не иска да разгледа.

Източници:
1. Доклад на здравния министър Кирил Ананиев до Министерския съвет за покупка на китайски защитни маски.
2. Статия на „Биволъ“ за покупката на маски, които не предпазват от ковид – https://bivol.bg/covid-china-masks-ryzur.html
3. Проучвания на CDC за качеството на маскитеhttps://www.cdc.gov/niosh/npptl/respirators/testing/NonNIOSHresults.html?mod=article_inline
4. Статия на в-к „Капитал“ за това, че медиците ще получат маски, които не предпазватhttps://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/05/07/4063723_kitaiskite_maski_koito_pravitelstvoto_kupi_ne_mogat_da/
5. Доклад на Инспектората, изпратен до здравния министър, за начина на покупката на
предпазни средства срещу ковид.
6. Официално съобщение на Министерството на здравеопазването, в което се отбелязва, че българската прокуратура не намира други данни за престъпления в доклада на инспектората и че Европейската прокуратура поема казусаhttps://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/evropejskata-prokuratura-se-zaema-s-dogovorite-za-/
7. Статия на в-к „Капитал“ за това, че маските все пак са раздадени на медици, видно от
доклада на инспектората – https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2021/08/29/4247589_spored_prokuraturata_ne_e_problem_che_medicite_sa/


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ
Казусът с лицеви маски и защитни облекла за медиците в началото на кризата с коронавируса има три важни елемента.

Първо, нещата са действително спешни, поради което и спешността на самите процедури, договори и действия от страна на властта не е съмнителна сама по себе си. Ясно е, че трябва да се бърза. Второ, целта е много добре определена – защита на хора на първа линия в пряка опасност от заразяване. Трето, има замесени европейски публични средства. Какво се случва? Действително се действа спешно, но само що се отнася до сключване на договори и извършване на плащане. При това една част от договорите – тези за маски – се оказват зле сключени, защото се провалят в това да осигурят защита на медиците. И маските, и облеклата закъсняват с много седмици в ситуация, в която всеки ден се брои. Ясната и добре дефинирана цел медиците да бъдат защитени ясно и добре дефинирано не е постигната. Пари – платени, защита – няма. И единственото нередно, което прокуратурата вижда, не е ужасяващата смъртност сред медиците поради вопиюща некомпетентност на властта, а фактът, че е възможно нещо да не е наред в изразходването на европейски средства. При това българската прокуратура отказва да разследва този факт, а само го препраща към Брюксел. Българската държава е лош стопанин, дори по отношение на живота на собствените си медици.

 // Георги Ганев