Невидимият трамвай

Невидимият трамвай

КРАСЕН НИКОЛОВ

Април 2021 година, трамвай номер 5 е спрян заради дългоочакван ремонт на трасето. Първоначално определеният срок е две години. Определената сума само за ремонта е 48 милиона лева с ДДС. Година и половина по-късно проектът, който е финансиран основно с пари от ЕС, изглежда напълно затънал. Нито срокът ще бъде две години, нито парите ще са 48 милиона лева. Още по-малко ЕС ще плати обещаното – заради съмнения за манипулации на обществената поръчка и незаконно отстраняване на участници в конкурса.

През 1898 година софийското кметство отдава на концесия изграждане на електрифицирани трамвайни линии в разрастващата се българска столица. Напредничавият проект е спечелен от белгийското акционерно дружество „Електрически трамваи – София“. Строителните работи по първото трасе продължават малко повече от година.

На 1 януари 1901 г. от Централна гара тръгва първият софийски трамвай, който се движи по бул. „Княгиня Мария-Луиза“ през площад „Св. Неделя“, ул. „Граф Игнатиев“ и достига до пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“.

За близо две години трамвайните маршрути в София стават шест с обща дължина 23 км, а пътниците се придвижват с 25 нови белгийски мотриси и 10 ремаркета с дървена каросерия. Сред тези първи трасета е и емблематичният за града трамвай 5. В самото начало на ХХ век Княжево, Павлово и Красно село се превръщат в първите български села с трамвайно трасе. Това постижение все още няма аналог.

А ДНЕС НАКЪДЕ
Точно 120 години по-късно, на 10 април 2021 година, трамвай номер 5 е спрян заради дългоочаквания ремонт на трасето. Първоначално определеният срок е две години, малко повече от времето, което е било необходимо за пускане на първите шест линии в града. Определената сума само за ремонта е 48 милиона лева с ДДС.

Година и половина по-късно проектът, който е финансиран основно с пари от ЕС, изглежда напълно затънал. Нито срокът ще бъде две години, нито парите ще са 48 милиона лева, нито ЕС ще плати обещаното – заради съмнения за манипулации на обществената поръчка и незаконно отстраняване на участници в конкурса.

Кмет на София от близо 13 години е Йорданка Фан­дъкова от ГЕРБ. Управлението є стана известно с провали и забавяния по големи проекти, както и с пълния неуспех да трансформира София в модерен и зелен европейски град. В „Черната книга“ от 2019 г. вече бе описана реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“, откъдето минава друго знаково трамвайно трасе.

Политическите опоненти на ГЕРБ в София най-често споменават една основна причина за случващото се – корупцията. Проектът за реконструкция на трамвай 5 хвърля някаква светлина върху този проблем.

САНКЦИИТЕ ПО РЕМОНТА
В средата на 2021 година проектът за реконструкция на трасето на княжевския трамвай бе санкциониран с 12 млн. лв. от управителния орган на европейската програма „Региони в растеж“. Причината са твърде съмнителните действия на кметството при търга за избор на изпълнител на ремонта на трасето1Николов, Красен. Mediapool.bg. София губи 12 милиона лева от ЕС заради опорочен търг за трамвай 5 (22 април 2022 г.) .

Санкцията е значителна – 25% от сумата на проекта, което е показателно за мащаба на нарушенията. Решението е потвърдено на първа инстанция от Административен съд – София град2Административно дело 10082/2021 по описа на Административен съд – София град, но окончателното произнасяне на Върховния съд ще се забави, също по необясними причини.

Ремонтът на „Петицата“ е част от по-големия европейски проект на стойност близо 125 млн. лв. (с ДДС). В него влизат няколко дейности – купуване на нови трамваи за близо 50 млн. лв., ремонт на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“. Най-големите нарушения са констатирани в проекта за трасето на княжевския трамвай с дължина 16 км.

Поръчката за ремонта на трамвайното трасе е спечелена от ВДХ АД, както е новото име на „Водстрой 98“. Фирмата дълго време бе свързвана с Делян Пеевски в публичното пространство, но по-късно бе купена от собственика на „Хидрострой“ Велико Желев.

Ако Върховният административен съд потвърди окончателно решението, парите за ремонта трябва да бъдат платени от данъкоплатците, вместо да бъдат вложени например в обновяване на тротоарите на София (за което Фандъкова задейства тегленето на кредит от 120 милиона лева).

КАКВО КОМПРОМЕТИРА ПРОЕКТА
Има няколко големи нарушения, които компрометират цялата процедура за ремонт на трамвайното трасе. Използвана е незаконна методика за оценка на офертите и има незаконно отстранен участник в търга. Столичната община е допуснала твърде неясни критерии на конкурса в частта му, която има отношение към организацията и за качествено изпълнение на строителството.

„Методиката е неясна и объркваща, в резултат на което участниците не разполагат с достатъчно информация за оценката на офертите си“, се казва в решението на управителния орган на европрограмата. Участниците са лишени от информация какво съдържание трябва да има техническото предложение, за да получат съответния максимален брой точки.

В конкурсната процедура са въведени изисквания, които „създават условия за неравно третиране на участниците, както и неяснота относно начина на подготовка на техническите им предложения“, констатира първоинстанционният съд.

Незаконно отстраненият участник в търга е обединението „Геострой-Юнайтид Груп-Трансремонтстрой“. По този въпрос столичният административен съд възприема напълно всички аргументи на управителния орган, който осъществява контрола върху използването на европейското финансиране.

По отношение на методиката на общината за търга санкцията е наложена, защото неясният начин на оценяване създава предпоставки за неравно третиране на участниците. А това е много съществено нарушение. За отстранения участник съдът на свой ред казва, че неправилно конкурсната комисия е сметнала една от фирмите в обединението като подизпълнител. В случая става дума за равностоен участник в обединението, който допълва неговия капацитет за изпълнение на задачата. Въпреки това обединението е отстранено от конкурса.

По този начин може да бъде отстранен всеки участник във всяка поръчка, което е наистина огромен проблем.

Участъкът от Съдебната палата до пазара на „Красно село“ трябваше да бъде пуснат в началото на април 2022 година, но това не се случи. Дълго време между спирките „Пирогов“, „Иван Гешов“, „Лагера“ и „Хиподрума“ не се работеше по неясни причини. Столична община призна, че ремонтът закъснява, и обеща до края на май 2022 година първият етап до трамвайно ухо „Бъкстон“ да приключи. Това също не се случи.

ОБЩИНАТА ОТРИЧА ПРОБЛЕМ
За проблеми при още незавършилия ремонт на релсите по маршрута на трамвай 5 алармира и гражданското сдружение „Спаси София“. Сред откритите от общинския ­съветник Борис Бонев и Стефан Спасов от организацията дефекти са „бетонирани накриво релси“, хлопащи павета, ронещ се бетон, запушени шахти, разпадащи се бордюри.

От общината отрекоха да има проблем с релсите и те да са бетонирани накриво. Уточниха, че ремонтът още не е приключил, че на изпълнителя ВДХ се дават предписания за отстраняване на проблеми и чак след това ще се пристъпи към започване на процедура по въвеждане на обекта в експлоатация.

ИЗХОДЪТ
Към ноември 2022 година, когато е редакционното приключване на „Черната книга“, проектът за княжевския трамвай изглежда напълно зациклил. Столичната община е назначила приемателна комисия за издаване на акт 16 за трасето от Съдебната палата до „Братя Бъкстон“ (пазара „Красно село“). За следващия етап до квартал Княжево общината признава, че не се знае кога ще започне изпълнение заради искането на строителите за увеличаване на парите по договора заради високата инфлация3Mediapool.bg. Ремонтите в София се бавели, тъй като строителите чакали повишение на цените (7 септември 2022 г.) .

В края на 2023 година проектът ще навърши две години и половина. За по-кратко време кметовете на София от края на XIX век са успели да построят основните шест трамвайни линии на града.

Ако до края на 2023 година Столичната община все пак не успее да приключи строителството, милионите от ЕС най-вероятно ще бъдат изгубени. Причината – тогава приключва срокът за изпълнение на проектите от настоящия програмен период. Единствената опция за спасяването им ще е удължаване на сроковете от Брюксел заради пандемията. В Столична община проблемите с ремонтите не се дължат на коронавируса, а на начина, по който се провеждат обществените поръчки.

Санкцията от 12 млн. лв. не е единствената глоба по големия проект за ремонт на трамвайните трасета на София и купуването на нови трамваи (за 125 млн. лв.). Има други три санкции, но те са за сравнително малката сума от 536 000 лева. Причините отново са нередности с обществените поръчки.

Проблемите на местната власт с търговете и конкуренцията са част от по-големия разговор за върховенството на правото в най-бедната страна от ЕС. Ка­зусът с княжевския трамвай се превръща и в знаков пример за бавното правосъдие в страната, което допринася за корупцията и ниския жизнен стандарт на българите.

Санкцията от 12 млн. лв. за трамвайното трасе е наложена през месец юни 2021 година. Столичната община обжалва. Делото приключва на първа инстанция през април 2022 година, когато глобата е потвърдена от Административен съд – София град.

Жалбата на кметството срещу решението е внесена месец по-късно. Забавянето е допустимо заради великденските празници.

Без никакво обяснение жалбата обаче престоява в Административния съд близо 4 месеца. Едва през септември тя е предадена във Върховния административен съд (ВАС), но общината забравя да си плати държавната такса. Най-накрая делото е образувано през октомври 2022. Първото заседание на ВАС е насрочено за март 2023 година.

Възможно е окончателното решение на съда за глобата да бъде взето, след като Столичната община е изгубила всички пари, дадени на столичани от Европа, за да им се гарантира чиста градска среда.

Източници

1. Николов, Красен. Mediapool.bg. София губи 12 милиона лева от ЕС заради опорочен търг за трамвай 5 (22 април 2022 г.)
2. Административно дело 10082/2021 по описа на Административен съд – София град
3. Mediapool.bg. Ремонтите в София се бавели, тъй като строителите чакали повишение на цените (7 септември 2022 г.)


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ

Няма такъв трамвай

Процесът по възлагането на обществени поръчки включва редица процедури и съответно предоставя широко поле за множество по вид нарушения. Един от най-тежките проблеми е ограничаването на конкуренцията и обвързването на корупцията и обществените поръчки се изразява най-вече в началните етапи на процедурите по възлагане. Одитните доклади на Сметната палата също разкриват, че голяма част от слабостите са именно тогава, а не толкова при изпълнението и финализирането на процеса. От отчетите на Агенцията за държавна финансова инспекция пък се вижда, че в общините проблемите (в това число непрозрачността и съмненията за корупция и фаворизиране) са много по-тежки в сравнение с тези в централната администрация. Същевременно последваща информация и какво се случва с нарушенията и виновните често липсва.

//Зорница Славова, ИПИ