Схема за десетки милиони в Столичната община

Схема за десетки милиони в Столичната община

АНИНА САНТОВА, „Капитал“

Столичната община и посредникът на държавния Фонд на фондовете (ФнФ) – по-малкият „Морнингсайд хил“, натоварен с отговорността да инвестира пари, разпределени му от ФнФ, са от двете страни на една десетгодишна схема. Тя дава възможност на фирми с офшорно минало и съмнителна дейност да печелят голяма част от транспортните поръчки на общината. За устойчивостта на схемата, действаща и до днес, помагат хора на високи публични длъжности. В нея са замесени имената на доскорошния председател на Столичния общински съвет и сега отново общински съветник Георги Георгиев, бившия директор на общинското дружество Център за градска мобилност (ЦГМ) и съпругата му, бивша директорка на държавния ФнФ. Общата сума, която с тяхна помощ е насочена към тези поръчки, е поне 80 млн. лв.

От регистъра на обществените поръчки лесно се вижда, че едни и същи фирми печелят търгове на Столична община за определени дейности. На тях попадаме и при избора на посредник на държавен фонд. Това ни кара да се усъмним, че изборът им не е бил случаен. При по-внимателно запознаване с документи и анализа им става ясно, че те са участвали в добре подредена схема, действаща вече едно десетилетие, включително и сега. Тя съвсем умишлено е объркваща и сложна за проследяване, за да затрудни и дори да откаже дръзналите да я опишат и разберат.

Двигател на схемата са хора с влияние, заемащи публични длъжности и до днес. Най-запомнящите се имена са това на бившия директор на общинското дружество Център за градска мобилност Христиан Петров, на жена му Светослава Георгиева, бивш изпълнителен директор на държавния Фонд на фондовете, и на бившия председател на Общинския съвет Георги Георгиев – сега общински съветник от ГЕРБ за втори мандат. Близките връзки и взаимодействие помежду им се доказват и от факта, че те разполагат с две съседни къщи на столичната ул. „Женева“.

Свързващото звено в лабиринта от заплетени връзки и съмненията за корупция е общинското дружество с тъмно минало – Центърът за градска мобилност, който продава картите за транспорт на софиянци. Освен Центъра, и самата Столична община захранва веригата от обществени поръчки, печелени от група фирми, свързани с управляващите.

Тези компании са с много любопитно минало, отвеждащо към Кипър и минаващо през Видин. Сумата на спечелените от тях търгове за определени дейности до момента е поне 80 милиона лева. Обикновено те са за „поддръжка“, предимно на пътни елементи или различен вид техника и консумативи: кабели, пътна маркировка, доставка на електронни табла, SMS паркиране, светофарни уредби и др.

Връзките община, фонд и чак до Кипър
Повечето от предпочитаните финалисти са регистрирани в „Мандарин офис център“ – сграда на бул. „Никола Вапцаров“. Основани са от видинския бизнесмен Николай Димитров, а генезисът им минава през кипърски офшорки, след което и през бивш районен кмет, компанията за самолети на Васил Божков и т.н.

Една от многото свързани компании, която е емблематична за връзките в нашата история, се казва „Транс Софт Интернешънъл“ (ТСИ). Тя е собственост на Павел Гечев до 2020 г., а той в миналото е представител на едно от офшорните дружества, работило с Димитров. Именно ТСИ избира за партньор през 2019 г. „Морнингсайд Хил“ – посредник на държавния Фонд на фондовете, раздаващ публични средства на стартиращи компании. По това време в ТСИ работи само един служител.

Кои са хората, управлявали изброените компании по това време? През 2016 г. директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) става Христиан Петров, бивш съветник на Бойко Борисов, докато е премиер. Петков е известен още с приятелството си с Радослав Точев (друг бивш съветник на Борисов), близък е и до екс финансовия министър Владислав Горанов. Петров наследява работата на ЦГМ с компаниите около Димитров, но след това повечето от тях започват да подписват пряко договори със Столична община, а не с управлявания от него Център.

„Когато аз съм бил директор, през моя период имаше две относително важни процедури, които имат ефект – тикет системата и новата процедура за sms-ите. Няма нито една компания, която преди е присъствала в ЦГМ. За sms-ите аз избрах тогава опцията да бъдат сключени договорите с мобилните оператори, тоест да няма посредник“, обяснява бившият директор на ЦГМ Петров пред „Капитал“. Факт е, че премахването на посредника спира плащането към една от фирмите, свързана с ТСИ.

Става дума за „Информикс“, дружеството, което от 2015 г. се занимава с sms паркирането. За процедурата за тикет системата обаче не може да се каже съвсем същото – избраният изпълнител си партнира с фирма „Теоремус“, където собственик (до 2009 г. регистрирана под името „Нойзър“ – бел. автора) е Виктор Колев. Той е човекът, който управлява и „Иновативни трафик системи“ (ИТС), свързана с поръчките за поддръжка на светофари в София. Собственик на ИТС е вече познатата ни „Транс Софт Интернешънъл“ (ТСИ). Петров отрича всякакво познанство с фирмите от тези обръчи. „Павел Гечев – този човек нито съм го чувал, нито знам нещо за него, не ги знам. Нямам представа“, казва Петров пред „Капитал“. В периода 2016–2019 г. той е директор на ЦГМ. След това от 2019-а до 2023 г. – общински съветник.

През 2017 г., докато Христиан Петров е директор на ЦГМ, съпругата му, Светослава Георгиева оглавява Фонда на фондовете. Това се случва, след като единият от директорите е освободен по решение на Надзорния съвет, назначен от Министерството на финансите, управлявано тогава от Владислав Горанов. По думите на Георгиева идването є във фонда е „естествен процес“, а поканата е дошла „по работна линия“ заради опита. Когато тя все още е начело на фонда, през февруари 2019 г. той избира „Морнингсайд Хил“ в обединение с вече познатата на общината „Транс Софт Интернешънъл“ в конкурса за посредник за рисково финансиране. Договорът между ФнФ и „Морнингсайд Хил“ е подписан, когато Георгиева е в майчинство.

Самата „Транс Софт Интернешънъл“ всъщност е странен избор за посредник в държавен фонд. Това е компания, която разполага с един или нула служители от 2016 до 2022г., с едно изключение за няколко месеца през 2022 г., когато са трима. А оборотите є следват любопитна траектория – те са почти равни с печалбата, което е типично за фирми, които не генерират дейност, а получават трансфери от други компании. Управителят на фонда „Морнингсайд Хил“ Павел Велков коментира в интервю за „Капитал“, че навремето те са потърсили „Транс Софт“. Причината да бъде избрана именно тя, казва той, е това, че трудно се привличат инвеститори заради юрисдикциите.

Фондът „Морнингсайд Хил“ има и още една свързваща брънка със Столична община – в една от компаниите, в които е инвестирал, като съдружник влиза „МКВ Груп“ с двама служители. Същата два месеца по-късно (юни 2022 г.) печели поръчката за следгаранционни табла на общинското дружество ЦГМ срещу 480 хил. лв., с което наследява тази дейност от добре познатите компании фаворити.

Ролята на адвоката
В схемата има и трето важно лице. Адвокатът, който представя „Морнингсайд Хил“ при подписване на сделката, пък е доскорошният председател на Столичния общински съвет (СОС) (2021–2023) Георги Георгиев, в качеството му на юрист, еднолично. Любопитно е, че той за пръв път влиза в политиката като общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ през 2019 г. и клетвата му леко се застъпва с датата на учредяване на фонда, на който е предоставил консултантски услуги. (Общинските съветници полагат клетва на 12.11.2019 г. Фондът „Морнингсайд Хил“ е учреден на 25.11.2019 г., според протокола от учредителното събрание.) След това услугите започва да предоставя неговата адвокатска кантора „Георгиев и Колев“, вкл. на последвали сделки между „Морнингсайд Хил“ и стартъпи.

Това не е тайна – самият Георгиев разказва за успехите с този клиент в редица интервюта. Той започва да работи в общинския съвет с Христиан Петров, който вече не е шеф на ЦГМ, а само общински съветник, член на транспортна комисия. Една от първите инициативи на Георгиев е предложение кой да бъде следващият директор на ЦГМ – бившият и неуспял кмет на „Район Студентски“ Димитър Дилчев, заемащ поста в Центъра и към декември 2023 г.

Ето как в хода на времето се събират имената на Христиан Петров от страна на ЦГМ и общината, съпругата му – директор на държавния Фонд на фондовете, избрал „Морнингсайд Хил“, и техния партньор в поръчките на София, адвоката Георги Георгиев, общински съветник и председател на СОС до септември 2023 г. От фонда „Морнингсайд Хил“ обясниха за „Капитал“, че Георгиев се е свързал с тях, предлагайки конкурентна оферта. Допълват, че са много доволни от екипа му, и подчертават, че Георгиев чак след това е започнал да работи в Столична община. Важно е да се отбележи, че Георгиев има общо, макар и непряко, с Павел Гечев – собственика на „Транс Софт Интернешънъл“ до 2020 г., фирмата партньор на „Морнингсайд Хил“ и свързани с нея дружества са печелили поръчки на Столична община.

Връзки в миналото
Георгиев и Гечев са свързани през основаната през февруари 2018 г. фирма „Сентръл Стейшън пропърти“, на която Гечев е управител до юли 2020 г., заедно с Илиян Беслемешки и Стоян Колев. Колев е синът на съдружника на Георги Георгиев в кантората „Георгиев и Колев“. Двамата си партнират и в бизнеса с недвижими имоти в „Джи Ай Ес Пропърти“ и преди това в строителната „Тринити Кепитъл“.

В месеците преди местните избори и преди да е станал адвокат на „Морнингсайд Хил“, Георгиев е предоставял юридически услуги на „Сентръл стейшън“, която тогава се притежава от „Транс Софт“ с управител Павел Гечев. Това се вижда от адвокатско пълномощно в Търговския регистър. Георгиев уточни пред „Капитал“, че документът е бил за отписване на сина на съдружника му Стоян Колев от компанията и не е за адвокатски услуги на самата компания.

„Понастоящем консултираме два фонда, осъще­ствяващи дялови и квазидялови инвестиции в български компании, единият от които е „Морнингсайд Хил – Фонд за рисков капитал“ КД. С тези компании работим от периода, преди да бъда избран за общински съветник. Това е видно от публично достъпна информация в съответните регистри, вкл. Търговския регистър“, коментира Георгиев. Той поясни, че са консултирали стартиращи компании, когато са стартирали дейност и са търсили възможности за финансиране. Георгиев също като Петров твърди, че не е имал отношения с компанията. „Нито аз в лично качество, нито адвокатското дружество сме консултирали „Транс Софт Интернешънъл – България“ като самостоятелен клиент. Предоставяно е съдействие на екипа на „Морнингсайд Хил“, уточнява още Георгиев.

Коментарите на Георгиев, Христиан Петров и представители на „Морнингсайд Хил“ целят да обяснят, че връзките помежду им, както и с компанията „Транс Софт“, нямат общо по какъвто и да е начин със Столична община. От 2020 г. както „Транс Софт“, така и „Сентръл Стейшън“ вече се управляват от друг човек. Това е шестдесет и две годишната Даниела Томова, която се представя като финансист с опит в публично дружество.

Христиан Петров не е директор на ЦГМ от 2019 г. По време на мандата до 2023 г. е общински съветник, член на комисията по транспорт. Георги Георгиев е в общината от 2019 г. – първо като общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ, после председател на комисията по финанси и бюджет, по-късно и председател на Столичния общински съвет. Петров не успя да влезе в новия Общински съвет, но Георгиев ще работи в СОС и този мандат.

Нови имена, стари схеми: десетилетието на печелившите
Схемата от фирми с офшорен старт и видински основател се заражда преди повече от десет години. Минава през няколко институции и продължава да се разраства. Имената на свързаните и печеливши фирми се променят. Хронологията може би щеше да е доста добре затрита някъде из хилядите преформатирания на компаниите, участващи в нея. Но упорити справки в регистрите и в архива на „Капитал“ показват, че техен „основател“ е видинският бизнесмен Николай Димитров. Името му се разчува след скандал през 2009 г. заедно с това на Симеон Арнаудов, който по това време е директор на

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Причината е опит на Арнаудов да стимулира всички пунктове за технически прегледи да работят с фирмата на Димитров за трансфер на данни – „Никкомп“, впоследствие преименувана на „Инфосистемс интернешънъл“. Братът на Николай Димитров – Светослав, пък е главен специалист в дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столичната община по същото време. Николай Димитров създава две ключови компании, които впоследствие прехвърля на кипърски офшорни дружества. При тези сделки са замесени имената на бившия кмет на район „Изгрев“ Павлин Колев (2003–2007 г.). и Мария Камбурова, която е била в Управителния съвет на „Лиър къмпани“ – компанията, през която Васил Божков закупува самолетите си, и е ликвидатор на свързаната с него „Пътища инвест“. После са прехвърляни на различни дружества и физически лица.

Преди близо 10 години свързаните с тях компании започват да печелят търгове на Центъра за градска мобилност и Столична община. Тогава зам.-кмет по транспорта е Любомир Христов. Първата поръчка е през 2013 г. и е за изграждането на т.нар. умни светофари в София. Финалист е консорциум между румънската „Ю Ти Ай“ и „Иновативни трафик системи“ (ИТС). Действителен собственик на ИТС е „Транс Софт Интернешънъл“ на Павел Гечев, който е представител на едно от офшорните дружества, работило с Димитров навремето. Тя също тръгва по познатия път, но по-важното е, че отвежда до държавния Фонд на фондовете (ФнФ) преди четири години и посредника „Морнингсайд Хил“.

Последният пример за продължаващата работа на общината с фирмите около „Транс Софт“ е от 2023 г., с третата поред поръчка за поддръжка на „умните“ светофари за 13.4 млн. лв. (без ДДС) в срок от две години. Победител в нея е консорциум с „Ес Ди Нет комюникейшънс“. Фирмата е свързана с брата на Николай Димитров и бивш кадър на общината – Светослав Димитров.

Собствеността ѝ е разделена между „Иновативни транспортни системи“ (50%) и Елвира Матова (50%). И двамата собственици имат връзки с познатите ни Павел Гечев и Мария Камбурова („Лиър къмпани“). Матова е партньор в „Смарт сървис солюшънс“ с действителен собственик „Сиском кепитъл“, свързана със „Сиском инженеринг“, печелила поръчки за други дейности. А „Иновативни транспортни системи“ е собственост на „Смарт пропърти инвест“, зад която стои Камен Несторов.

Несторов е същият човек, който участва и в друга фирма, спечелила поръчката за светофари в миналия търг от 2017 г. – „Иновативни трафик системи“. Неин действителен собственик е „Транс Софт Интернешънъл“ чрез Павел Гечев, както и самият Несторов и Георги Кънев. Изборът на общината в търга реално беше между четирите кандидата, от които два бяха свързани с орбитата фирми, създадена от Димитров. Доказателство, че няма особено значение дали печели „Иновативни трафик системи“ (зад която е Гечев) или „Сиском“, е документ, с който „Капитал“ разполага. В него се вижда, че фирмата, поръчвала части за светофарите на София в края на 2022г., е „Сиском инженеринг“. Проверка на „Капитал“ пък показа, че община София е единствена сред големите градове, която плаща на фирма за поддръжка на светофари, вместо да използва наличните си ресурси за това. Още повече – средствата по договорите се оказват в пъти повече от прогнозните.

Друг пример за продължаващата и до днес работа на Столичната община с фирмите около Гечев е договорът за поставяне на пътни знаци, антипаркинг колчета, отстраняване на повреди или ремонт на вертикалната сигнализация. Поръчката е за 13.5 млн. лв. за четири години от 2020 до 2024 г., като две от общо трите позиции са спечелени от обединения, свързани с познатите фаворити.

Един от основните изводи от тази история е именно, че това е добре организирана верига, която може да е устойчива във времето, ако има кой да я захранва. А лицата могат и да се сменят.

Използвани източници:

1. Лещарска, Десислава. „Тихият монопол в София продължава“ („Капитал“, 15 февруари, 2019)
2. Сантова, Анина. „Десетгодишна мрежа от милиони в търговете на Столична община: от Видин до Кипър (⅓)“ („Капитал“, 16 март 2023)
3. Сантова, Анина. „София дава за трети път милиони за светофари, които не е ясно къде отиват“ („Капитал“, 1 декември 2022)
4. Сантова, Анина. „Десетгодишният възход на една мрежа: от Столична община до Фонда на фондовете (2/3)“ („Капитал“, 17 март 2023)
5. Георгиев, Огнян. „Властелинът на фондовете“ („Капитал“, 15 септември 2017)
6. Централизирана автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП)
7. Сантова, Анина. „ГЕРБ предлага бивши районни кметове да влязат в бордовете на две общински фирми“ („Капитал“, 15 декември 2019)
8. Сантова, Анина. „Мрежата от фирми в София: Близки връзки и съвпадения (3/3)“ („Капитал“, 19 март 2023)
9. Манолова, Мария. „Съмнителни софийски свръзки“ („Капитал“, 21 август, 2015)
10. Сантова, Анина. „За още две години: познатите изпълнители ще поддържат „умните светофари“ в София“ (6 юни 2023)
11. Сантова, Анина. „Струват ли си милионите за „умните светофари“ в София?“. (26 ноевмри 2022)


ЗА КАКВО ХАРЧАТ ПАРИТЕ ВИ
Съчетанията с обръчи продължават

Терминът „обръчи от фирми“, който беше на заглавните страници на вестниците ежеседмично през първите две десетилетия на прехода, е малко позабравен. Това обаче не означава, че практиката е забравена или изоставена – по-скоро участниците са адаптирали подхода си. В тазгодишната „Черна книга“ като цяло се прокрадва изводът, че на местно ниво злоупотребата с публичен ресурс днес е по-лесна, отколкото на национално. Това не би трябвало да е вярно за София, която има населението и икономиката на малка държава, но и тук журналистите разкриват взаимодействия между хора и фирми, свързани с обществени поръчки, които в най-добрия случай пораждат сериозни съмнения. Това е добър повод да гледаме под лупа не само депутатите и министрите, но и общинските съветници и кметовете.

 // Адриан Николов, ИПИ